Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-37.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
301.45 Кб
Скачать
  1. Розгл. Особливості роботи манометра Байярда-Альперта в порівнянні з роботою звичайного термоелектронного іонізаційного манометра.

Н ижня границя тисків, що вимірюються термо-електронним іонізаційним манометром, визначається фоновим струмом, який не залежить від тиску. Це, перш за все, струм фотоелектронної емісії з колектора іонів та струм іонно-електронної десорбції з анода (сітки). Фоновий струм фотоелектронної емісії утворюється при опроміненні колектора іонів рентгенівським випромінюванням з анода, яке виникає при бомбардуванні його електронним потоком. Поверхня колектора іонів 3, виготовленого з тонкого вольфрамового дроту, на два – три порядки менша за поверхню колектора іонів звичайного іонізаційного манометра. На такий колектор буде потрапляти значно менша кількість рентгенівського випромінювання з сітки-анода 2, і фотоелектронний струм також впаде на два-три порядки порівняно зі струмом в звичайному манометрі. Джерелом електронів тут також є вольфрамовий катод 1, розміщений з зовнішнього боку сітки. Якщо катод розміщено на невеликій відстані від сітки, іонізація газу відбувається в порівняно великому об'ємі, обмеженому всередині спіральної сітки, і практично всі утворені іони потраплять на колектор. Це в певній мірі компенсує відсутність попередніх умов для коливального руху електронів, тому чутливість манометра з осьовим колектором може бути порівнюваною з чутливістю звичайних іонізаційних манометрів. Але нижню границю вимірюваних тисків в манометрі з осьовим колектором вдається опустити до 5*10-11 мм рт. ст.

  1. Які переваги має вакуумна відкачна система, що містить форвакуумний балон? Які функції виконує виморожуюча азотна пастка?

Форвакуумний балон дозволяє порядку години підтримувати сталий тиск, коли йде by-pass відкачка. Він потрібен для згладжування процесу відкачки, щоб вона була безперервною і без стрибків. Коли реципієнт відкачується багато днів, то він вже знегажений і тоді можна вимкнути форвакуумний насос, щоб не витрачати енергію насоса і його механічні ресурси. Також форвакуумний балон перекриває хід масла з форвакуумного насосу, коли установку виключили. Молекули масла, прямуючи до реципієнта, застрягають в виморожуючій азотній пастці, адже пари масла ідуть туди, де холодніше. Також в азотній пастці залишаються легко конденсовані гази.

21

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]