Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Management VED - 02 (II).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
374.27 Кб
Скачать

Присвоєння товару коду відповідно до укт зед

Для того, щоб присвоїти товару код відповідно до УКТ ЗЕД, необхідно провести класифікацію, тобто знайти його місце в товарній номенклатурі. УКТ ЗЕД має 5 рівнів класифікації.

Перший рівень - розділи. Їх в УКТ ЗЕД 21. На цьому рівні товари згруповані за галузями промисловості. Наприклад, у розділі І систематизовані живі тварини та продукція тваринництва, у II - продукти рослинного походження, у V - мінеральні продукти, у VII - пластмаси та вироби з них; каучук і гумові вироби. Отже, спочатку необхідно визначити, до якої галузі можна віднести товар. Порядковий номер розділу не використовується в цифровому коді, але служить для зручності орієнтації в УКТ ЗЕД.

Другий рівень - групи. Всього їх 97. У них товари зібрані згідно:

  • з матеріалом, з якого вони виготовлені (наприклад, група 50 - шовк, 72 - чорні метали);

  • з функціями, які вони виконують (наприклад, група 91 - годинники та їх частини, 92 - музичні інструменти);

  • зі ступенем обробки (наприклад, група 10 включає “зернові культури” у необробленому вигляді, 11 - продукцію борошномельно-круп'яної промисловості, 19 - вироби із зерна хлібних злаків, борошна, борошняні кондитерські вироби).

Цьому рівню відповідають цифрові позначення з двома знаками від 01 до 97. Вони і є першими двома цифрами у десятизначному коді товару.

Третій рівень - товарні позиції. Деталізація товарів на цьому рівні здійснюється за більш специфічними ознаками. Товарні позиції - це чотиризначні коди, перші два знаки в яких є номером групи.

Четвертий рівень - субпозиція. На цьому рівні здійснюється подальша деталізація.

Товарні підпозиції - це шестизначні коди, перші два знаки в яких є номером групи, а наступні два - номером позиції.

П'ятий рівень - категорія. На цьому рівні вводяться додаткові критерії товару.

Тобто для класифікації товарів у різних товарних позиціях використовуються такі критерії:

  • матеріали, з яких товари виготовлені;

  • функції, які вони виконують;

  • ступінь обробки цих товарів.

Деякі товари можуть бути частинами і додатками інших товарів, що також враховано в товарній номенклатурі.

Правила інтерпретації укт зед

Якщо приміток до розділів та груп для класифікації недостатньо, необхідно використовувати наступні правила інтерпретації УКТ ЗЕД:

Правило 1. Назви розділів призначені для зручності користування.

Правило 2а. Незавершений або розукомплектований товар класифікується як зібраний, якщо він зберігає основні характеристики.

Правило 2б. Посилання у найменуванні товарної позиції на матеріал означає, що даний товар виготовлений з цього матеріалу.

Правило 3а. Застосовується при неможливості застосування правила 2б. Перевага надається позиції, що містить більш конкретний опис товару.

Правило 3б (коли неможливо застосувати правило 3а). Набори, суміші, комбіновані товари класифікуються за тими матеріалами або частинами, які дають основну ознаку.

Правило 3в (коли неможливо застосувати правила 3а і 3б). Товар класифікується в позиції, яка є останньою серед тих, що однаково підходять до класифікації.

Правило 4. Товари, назви яких не трапляються у УКТ ЗЕД, класифікуються за подібними.

Правило 5а. Тара особливої форми, представлена з виробами, класифікується разом із товаром. Правило не стосується тари, яка надає виробу суттєво іншого характеру.

Правило 5б. Тара, яка підходить для повторного використання, класифікується окремо.

Правило 6. З метою юридичного визначення класифікація здійснюється відповідно до правил, приміток до розділів за умови, що порівнюються субпозиції з однаковою кількістю дефісів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]