Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Management VED - 02 (II).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
374.27 Кб
Скачать
  1. Нормативно-правове забезпечення митного регулювання.

Митна справа в Україні почала розвиватися водночас з становленням сучасної суверенної Української держави. До 90-х років минулого століття єдиною митною територією була територія СРСР, а, отже, Україна не мала власної митної території, митного кордону, власного митного законодавства та митної системи. Логічним продовженням Декларації про державний суверенітет України став Закон "Про економічну самостійність Української РСР", прийнятий 2 серпня 1990 року. Цей закон вказував, що УРСР самостійно здійснює інвестиційну, зовнішньоекономічну та іншу політику. Серед головних принципів економічної політики України у цьому законі було названо захищеність внутрішнього ринку, яка, в свою чергу, неможлива без налагодження власної митної системи. Для реалізації цих завдань необхідно було терміново готувати та проводити відповідну систему заходів, в тому числі прийняття наступних нормативно-правових актів.

Кардинально мала змінитися митна політика у зв’язку з прийняттям 26 березня 1991 р. Митного кодексу СРСР. Однак, вивчення Митного кодексу СРСР 1991 р. і прийнята водночас з ним постанова Верховної Ради СРСР "Про введення в дію Митного Кодексу СРСР" свідчить про те, що цитовані преамбула й статті цього Кодексу фактично мали формальний, декларативний характер. До остаточного краху Союзу радянські республіки, в тому числі й Україна не мали власної митної системи, ні жодних нормативно-правових важелів для впливу на формування митної політики. На сьогодні виокремлюють чотири етапи розвитку справи України (табл. 1.1).

Таблиця 1. 1

Етапи формування митної справи в Україні

Етап, термін

Загальна характеристика

Перший етап

(1991-1993)

Пріоритетний напрям - контроль за зовнішньоторговельною діяльністю, а не за переміщенням фізичних осіб, як було при планово-директивній системі господарювання.

Впроваджено жорсткий експортний і ліберальний імпортний режими

Другий етап

(1994-1996)

Основна мета цього етапу - фіскальна, тобто наповнення державного бюджету за рахунок оподаткування імпорту та експорту.

Створено механізм тарифного регулювання, який спрямований на отримання податкових надходжень, тобто забезпечення в першу чергу суто фіскальної функції, а далі на захист національного товаровиробника

Третій етап

(1997-1998)

Основна мета — це захист національного товаровиробника від іноземної конкуренції. Має місце тенденція підвищення ставок імпортного мита, почалося застосування комбінованого мита, практично було зрівняно пільгові ставки з повними, встановлено мінімальну митну вартість, введено попередню сплату імпортного мита

Четвертий етап

(1999-2008)

Пріоритетний напрям - удосконалення системи митно-тарифного регулювання відповідно до вимог міжнародного законодавства

Першими кроками до побудови власної митної системи України стало прийняття Закону України Про зовнішньоекономічну діяльність (1991 р.) та Митного кодексу України (1991 р.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]