Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим-ка ФЗН (2011).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
736.77 Кб
Скачать

Тема 45. Особливості розслідування злочинів, учинених неповнолітніми

Особливості криміналістичної характеристики злочинів, вчинюваних неповнолітніми особами. Оцінка первісної інформації та прийняття рішення щодо порушення кримінальної справи за фактом злочину неповнолітніх. Типові обставини, що підлягають встановленню в процесі розслідування злочинів неповнолітніх.

Психологічні й інші чинники, що визначають специфіку розслідування злочинів неповнолітніх. Особливості планування і тактики проведення окремих слідчих дій за участю неповнолітніх: затримання, допиту, очної ставки, пред’явлення для впізнання, обшуку, відтворення обстановки та обставин події, призначення експертизи. Виховна роль слідчого у справах цієї категорії. Взаємодія слідчого зі співробітниками оперативних апаратів, інспекцій і комісій з справ неповнолітніх, сім’єю, школою, громадськістю. Методика встановлення під час розслідування фактів залучення неповнолітніх до злочинної діяльності, антигромадського, аморального поводження дорослих. Вирішення питання щодо притягнення батьків неповнолітнього обвинуваченого до відповідальності.

Профілактичні заходи за результатами розслідування злочинів неповнолітніх.

Тема 46. Особливості розслідування злочинів, учинених іноземцями або проти іноземців

Особливості злочинів, вчинюваних іноземцями та особами без громадянства або проти іноземців. Порушення кримінальної справи і обставини, що підлягають доказуванню у справах про ці злочини. Специфічні питання, що вирішуються згідно до вимог КПК та міжнародного законодавства.

Типові слідчі ситуації початкового етапу розслідування злочинів, вчинюваних іноземцями або проти іноземців, і програма дій щодо їх розв’язання. Особливості тактики проведення початкових слідчих дій за участю іноземців.

Подальші слідчі дії у справах про злочини, учинені іноземцями або проти іноземців. Особливості організації взаємодії між слідчим і органом дізнання, Генеральною прокуратурою, Міністерством закордонних справ України та консульськими установами держав близького і дальнього зарубіжжя.

Можливості використання під час розслідування цих злочинів спеціальних обліків МВС, СБУ, інших правоохоронних відомств України та Інтерполу.

Тема 47. Особливості розслідування злочинів, учинених ув’язненими

Характеристика злочинів, що чиняться засудженими, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

Загальна характеристика організаційно-тактичних особливостей розслідування злочинів в умовах УВП і чинники, що визначають її специфіку. Особливості діяльності по виявленню і розкриттю злочинів засуджених, взаємодії слідчого з адміністрацією колонії при проведенні досудового слідства. Форми і межі використання непроцесуальних повноважень адміністрації в розслідуванні. Методика попередньої перевірки заяв і повідомлень про злочини. Особливості застосування запобіжних заходів. Прийоми і методи подолання протидії засуджених проведенню розслідування в умовах УВП. Особливості діяльності органа дізнання на початковому етапі розслідування при виявленні ознак злочинів, учинених засудженими в умовах УВП.

Слідчі ситуації, типові для розслідування насильницьких злочинів, учинених в умовах УВП (убивств, заподіяння тілесних ушкоджень, дій, дезорганізуючих. роботу УВП). Невідкладні початкові слідчі дії та їх поєднання з режимними й оперативно-розшуковими заходами. Типові версії і планування розслідування по справах про насильницькі злочини, учинені в умовах УВП. Особливості наступного етапу розслідування цих злочинів.

Типові слідчі ситуації, що виникають при розслідуванні втечі, і початкові слідчі дії по їх розв’язанню. Пошукові версії, планування і методика встановлення місця проживання особи, що втекла, виявлення співучасників втечі. Взаємодія слідчого з адміністрацією УВП, територіальними і транспортними органами внутрішніх справ, пошуковими групами при розслідуванні втечі «по гарячих слідах».

Типові слідчі ситуації, що виникають у зв'язку з виявленням фактів придбання і зберігання наркотичних засобів. Особливості порушення кримінальних справ. Слідчі дії і режимні заходи, здійснювані на початковому етапі розслідування. Особливості використання науково-технічних засобів для попереднього дослідження (експрес-аналізу) наркотичних засобів. Призначення судових експертиз. Прийоми використання оперативної інформації для встановлення джерел придбання наркотичних засобів і засобів проникнення їх до місця позбавлення волі.