Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Крим-ка ФЗН (2011).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
736.77 Кб
Скачать

Тема 41. Розслідування злочинів проти авторитету державної влади

Криміналістичні характеристики злочинів, що чиняться проти авторитету державної влади: одержання незаконної винагороди працівником державного підприємства (ст. 354); підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збування, або використання підроблених документів (ст. 358) та ін. Криміналістична характеристика і обставини, що підлягають доказуванню під час розслідування цих злочинів. Джерела первісної інформації про факти одержання незаконної винагороди працівником державного підприємства; підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збування або використання підроблених документів, її оцінка, засоби перевірки для прийняття рішення щодо порушення кримінальної справи.

Типові слідчі ситуації у справах про одержання незаконної винагороди; підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збування або використання підроблених документів та відповідний ним алгоритм початкових слідчих дій, організаційних і оперативно-розшукових заходів. Особливості тактики затримання і допиту підозрюваного, встановлення і допиту свідків, очних ставок, призначення криміналістичних та інших експертиз. Особливості взаємодії слідчого з оперуповноваженим під час розслідування одержання незаконної винагороди; підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збування або використання підроблених документів.

Планування розслідування. Типові версії.

Подальші слідчі дії. Використання спеціальних пізнань при розслідуванні одержання незаконної винагороди; підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збування або використання підроблених документів. Встановлення обставин, що сприяли цим злочинам, і вживання заходів щодо запобігання ним.

Особливості завершального етапу розслідування одержання незаконної винагороди; підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збування або злочинного використання.

Тема 42. Розслідування злочинів у сфері використання еом, систем та комп’ютерних мереж

Криміналістичні характеристики злочинів у сфері руху комп’ютерної інформації: незаконне втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж (ст. 361), викрадення, привласнення, вимагання комп`ютерної інформації або заволодіння нею шляхом шахрайства чи зловживання службовим становищем  (ст. 362), порушення правил експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних машин, їх систем чи комп'ютерних мереж (ст. 363). Джерела первісної інформації про ці злочини, її оцінка та прийняття рішення щодо порушення кримінальної справи. Обставини, що підлягають доказуванню під час розслідування злочинів у сфері руху комп’ютерної інформації.

Типові слідчі ситуації у справах про злочини у сфері руху комп’ютерної інформації та відповідний їм алгоритм початкових слідчих дій, організаційних і оперативно-розшукових заходів. Затримання і допит підозрюваних і обвинувачених. Обшук, виїмка. Особливості тактики огляду комп’ютерної техніки і речових доказів, допиту потерпілого і свідків, призначення комп’ютерно-технічної, техніко-криміналістичної та інших експертиз.

Побудова версій та планування роботи з кримінальної справи. Особливості організації розкриття злочину у сфері руху комп’ютерної інформації, розшуку злочинця «по гарячих слідах». Використання з цією метою даних криміналістичних обліків та АІПС, допомоги громадськості та засобів масової інформації.

Подальші слідчі дії та їх поєднання з оперативно-розшуковими заходами. Очна ставка. Відтворення обстановки та обставин події. Призначення експертиз та їх використання у доведенні обставин злочину у сфері руху комп’ютерної інформації. Вживання заходів щодо відшкодування матеріального збитку.

Запобігання комп’ютерним злочинам за матеріалами розслідування.