Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч_прогр_ТПАПроцесу.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
575.49 Кб
Скачать

Тема № 3 «принципи адміністративного процесу»

Лекція:

2 години

Семінарське заняття:

2 годин

Самостійна робота:

2 години

Всього:

6 годин

Питання семінарського заняття № 3

  1. Поняття, класифікація, значення та правове регулювання принципів адміністративного процесу.

  2. Конституційні принципи адміністративного процесу.

  3. Галузеві принципи адміністративного процесу.

  4. Міжгалузеві принципи адміністративного процесу.

Нормативно−правові акти

  1. Конституція України від 28 червня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996 р. – № 30. – Ст. 141.

  2. Кодекс адміністративного судочинства України від 6 липня 2005 року № 2747-IV // Відомості Верховної Ради України. − 2005. − № 35-36. − Ст. 446; Відомості Верховної Ради України. − 2005. − № 37. − Ст. 446.

  3. Про судоустрій і статус суддів України : Закон України від 7 липня 2010 року // Відомості Верховної Ради України. − № 41, № 41-42; № 43; № 44-45. − Ст. 529.

Спеціальна література

  1. Конституція України: Науково-практичний коментар / В.Б. Авер’янов, О.В. Батанов, Ю.В. Баулін та ін.; Ред. кол. В.Я. Тацій, Ю.П. Битяк, Ю.М. Грошевой та ін. – Харків: Видавництво “Право”; К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2003. – 808 с.

  2. Кодекс адміністративного судочинства України: Науково-практичний коментар / За ред. С.В. Ківалова, О.І. Харитонової / Ківалов С.В., Харитонова О.І., Пасенюк О.М., Аракелян М.Р. та ін. – Х.: ТОВ “Одіссей”, 2005. – 552 с.

  3. Колодій А.М. Принципи права України: Монографія. – Київ: Юрінком Інтер, 1998. – 208 с.

  4. Якимов А.Ю. Принципы административно-юрисдикционного процесса // Государство и право. – 1999. – № 5. – С. 10.

  5. Фулей Т. І. Сучасні загальнолюдські принципи права та проблеми їх впровадження в Україні: Автореф. дис… канд. юрид. наук: 12.00.01 / Київський національний університет ім. Тараса Шевченка. – К., 2003. – 20 c.

  6. Курінний Є.В. Принципи адміністративно-юрисдикційного процесу: визначення підходу систематизації // Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. – 2006. – № 1. – С. 152-157.

  7. Шишкін В. Конституційний принцип рівності у нормах КАС України // Право України. – 2006. – № 10. – С. 20-23.

  8. Авер’янов В.Б. Проблеми запровадження принципу верховенства права в адміністративно-правовому регулюванні // На терені юридичної і філологічної науки: Зб. наук праць, присвячений 50-річчю від дня народження і 25-річчю науково-педагогічної діяльності професора Прадіда Ю.Ф. – Сімферополь: Ельіньо, 2006. – С. 6-12.

Тема № 4 «стадії й провадження адміністративного процесу»

Лекція:

4 години

Семінарське заняття:

2 годин

Самостійна робота:

4 години

Всього:

10 годин

Адміністративний процес як різновид юридичного процесу, складається з проваджень та стадій, зміст, особливості та порядок здійснення яких обумовлюється публічно-правовими відносинами, що утворюють предмет діяльності адміністративних судів.

Розгляд та вирішення публічно-правових спорів у адміністративних судах здійснюється за правилами таких проваджень:

1) провадження у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень;

2) провадження у справах, пов’язаних із виборчим процесом чи процесом референдуму;

3) провадження у справах за зверненнями суб’єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Названі провадження адміністративного процесу виділені нами у три основні групи з урахуванням таких критеріїв як: 1) суб’єкти спірних правовідносин; 2) зміст спірних правовідносин; 3) об’єкт спірних правовідносин.

Провадження адміністративного процесу послідовно здійснюються через сукупність стадій, які залежно від волевиявлення сторін адміністративної справи та процесуальних дій, що виконуються у межах кожної із них, поділяються на два основних види: обов’язкові (конститутивні) та необов’язкові (факультативні) стадії.

Необхідність класифікації стадій адміністративного процесу за ступенем їх обов’язковості та місця у структурі такого процесу пояснюється потребою детально розібратись в особливостях цих стадій, намаганням розкрити їх найбільш загальні закономірності, цільове призначення і специфіку здійснення. Така класифікація сприяє з’ясуванню природи процесуальних стадій і вимог, які висуваються законом до дій учасників процесу на окремому просторово-часовому відрізку. Практичне значення класифікації полягає у тому, що вона покликана забезпечити прийняття законних і обґрунтованих рішень з урахуванням загальних і спеціальних вимог, які мають бути враховані під час розгляду адміністративної справи з метою досягнення кінцевого правового результату. Тому, виходячи із викладеного, усі існуючі стадії адміністративного процесу і зводяться традиційно, як вже зазначалось, до двох основних груп: обов’язкові (конститутивні) та необов’язкові (факультативні) стадії2.

Обов’язкові (конститутивні)3 стадії адміністративного процесу є неодмінними частинами такого процесу, без них його виникнення, існування та розвиток взагалі неможливий. Розпочавшись, адміністративний процес, незалежно від волевиявлення його учасників, проходить через усі існуючі обов’язкові стадії.

Сутність цієї групи стадій адміністративного процесу полягає у тому, що вони здійснюються по кожній адміністративній справі, яка закінчується остаточним юридичним вирішенням і тому мають розглядатись як обов’язкові, за винятком випадків, коли справа припиняється в попередній стадії4.

Необов’язкові (факультативні)5 стадії адміністративного процесу, на відміну від обов’язкових, виникають виключно за волевиявленням учасників такого процесу й за відсутності такого волевиявлення взагалі можуть і не виникнути.

Такі стадії здійснюються лише у випадках необхідності, обумовленої обставинами конкретної адміністративної справи. Не можуть вважатися обов’язковими ті стадії, які повністю залежать від волі, ініціативи учасників процесу і як наслідок можуть як стати, так і не стати предметом розгляду вищої інстанції6.

Зауважимо, що назви стадій адміністративного процесу, види та сутність яких будуть розглянуті нижче, обумовлені рядом факторів, а саме:

1) змістом самої стадії та процесуальними діями, які в її межах здійснюються;

2) нормативно-правовим закріпленням відповідної стадії. Назва, зміст та порядок здійснення стадій адміністративного процесу, його учасники та інші процесуальні особливості стадій такого процесу в основному закріплені у КАС України;

3) процесуальною метою здійснення відповідної стадії адміністративного процесу.

Отже, стадіями адміністративного процесу є:

1) порушення адміністративної справи в адміністративному суді (звернення до адміністративного суду та відкриття провадження в адміністративній справі);

2) підготовка адміністративної справи до судового розгляду (підготовче провадження);

3) судовий розгляд адміністративної справи.

Наведені три стадії адміністративного процесу є обов’язковими (конститутивними), оскільки після звернення фізичної або юридичної особи до адміністративного суду адміністративна справа неминуче проходить усі ці стадії. Їх виникнення після подання адміністративного позову, з якого власне і розпочинається адміністративний процес, вже не залежить від волі заявника чи інших учасників такого процесу.