Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Висновок з третього питання

Управління в галузі екології здійснюється уповноваженими на те державними або громадськими органами через виконання покладених на них функцій.

Функції кожного з них визначаються завданнями, які належить вирішувати цим органам, та відображають специфіку їх діяльності і визначають коло їх обов'язків.

В найбільш загальних рисах функції управління в будь-якій галузі, в тому числі і в галузі екології, охоплюють наступне:

1) організацію діяльності всіх структур даної управлінської системи та організацію функціонування всіх підлеглих їй елементів;

2) координацію їх діяльності з метою досягнення кінцевої мети;

3) контроль за їх діяльністю з метою забезпечення досягнення кінцевої мети управління.

Завданням екологічного контролю є забезпечення додержання вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища всіма державними органами, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності та підпорядкування, а також громадянами.

Висновки екологічної державної експертизи повинні містити оцінку екологічної допустимості і можливості прийняття рішення щодо об'єкта екологічної експертизи та враховувати його соціально-економічні наслідки.

Висновки громадської екологічної експертизи можуть враховуватись при проведенні державної екологічної експертизи, а також органами, що приймають рішення про реалізацію об'єкта екологічної експертизи.

Екологічні стандарти розробляються і вводяться в дію в порядку, що встановлюється законодавством України, який передбачає розробку проекту екологічного стандарту, проведення екологічної експертизи проекту стандарту, доопрацювання його, погодження із відповідними державними орга­нами, затвердження і реєстрація в Державному комітеті по стандартизації і сертифікації.

Висновки з теми

Державне управління в галузі охорони навколишнього природного середовища здійснюють Кабінет Міністрів України, ради народних депутатів та їх виконавчі і розпорядчі органи на місцях, а також спеціально уповноважені на те державні органи, такі як Мінекології України і його органи на місцях, інші державні органи, до компетенції яких законодавством віднесено здійснення зазначених функцій.

Державний моніторинг в Україні у межах своїх повнова­жень здійснюють Міністерство екології та природних ресурсів України, Національне космічне агенство України, Міністерство охорони здоров'я України, Міністерство аграрної політики, Міністерство лісового господарства, Державний комі­тет України по гідрометеорології, Державний комітет Украї­ни по водному господарству, Державний комітет України по геології і використанню надр, Державний комітет України по земельних ресурсах та їхні органи на місцях.

Порядок здійснення державного контролю за охороною навколишнього природного середовища та використовуванням природних ресурсів визначається законодавством України.

1 Баб’як О.С., Біленчук П.Д., Чирва Ю.О. Екологічне право України: Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2000. – С. 53.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]