Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7389555.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.35 Mб
Скачать

Задача 12

На підприємстві за місяць виготовляється 320 комплектів продукції, на виготовлення одиниці якої витрачається 60 кг сталі. Закупівельна ціна сталі – 900 грн за тонну. Технологічні відходи при виготовленні продукції складають 20% від її маси, інші витрати матеріалів – 34 грн на комплект.

Заробітна плата виробничого персоналу нараховується за відрядними розцінками, які складають 150 грн за комплект продукції, відрахування на соціальні заходи – 38,5% від суми основної заро­бітної плати.

Амортизація основних фондів, що задіяні для виготовлення усього обсягу продукції складає 2 500 грн на місяць.

Загальновиробничі витрати складають 95  тис. грн, витрати на збут продукції та утримання адміністративно-управлінського персо­налу – 38 тис. грн на місяць. Нормативний рівень рентабельності реалізації має становити 30%.

Задача 13

Торговельна фірма розглядає економічне обґрунтування доцільності закупівлі імпортної побутової техніки з країн Європи. За попередніми обрахунками таку продукцію на ринку України можна продати за ціною 120 у.од. за штуку. При цьому рентабельність витрат повинна бути не нижчою ніж 30%.

При імпорті продукції торговельна фірма має понести такі витрати:

  • фрахт митного складу – 30 грн за одиницю продукції,

  • мито – 10% від митної вартості продукції,

  • фрахт від митниці до складу покупця – 18 грн у розрахунку на один виріб,

  • комісійні виплати продавцям продукції – 5% від ціни продажу.

Задача 14

У звітному періоді собівартість товарної продукції склала 560 тис. грош. од., витрати на 1 грош. од. товарної продукції – 0,82 грош. од. В наступному періоді передбачається зниження витрат на 1 грош. од. товарної продукції на 5% та зростання обсягу товарної продукції на 10%. Визначити собівартість товарної продукції в наступному періоді.

Задача 15

У цеху на 12-ти верстатах виробляються деталі трьох видів: А, В, С в кількісному співвідношенні 38, 26, 36%. Нормативна трудо­місткість деталі: А – 2, В – 5, С – 3 години. Протягом звітного періоду середній відсоток зниження трудомісткості по деталях становив: А – 15, В – 5, С – 8%.

Заробітна плата нараховується в цілому по цеху на основі відрядних розцінок по окремих виробах. Її сума зростає залежно від зростання середньої продуктивності праці. Нарахована сума заро­бітної плати розподіляється між працівниками відповідно до кое­фіцієнта трудової участі.

Відрядна розцінка за деталь: А – 3,8 грн, В – 9,4 грн, С – 5,6 грн. При зростанні продуктивності праці на 5%, відбувається зростання фонду оплати праці на 2%, від 5% до 10% – на 3%.

У звітному кварталі цех працював 62 дні, при двозмінному режимі роботи (тривалість зміни – 7 годин). Фактичний коефіцієнт використання потужності за цей період становив 0,85.

У базисному періоді обсяг товарної продукції по цеху склав 211276,93 грн, чистої – 57051,42 грн.

У звітному кварталі витрати сировини та допоміжних матеріалів на деталь А склали – 10,2 грн, на В – 12,86 грн, на С – 10,95 грн; витрати на електроенергію на виріб А – 0,96 грн, виріб В – 1,60 грн, виріб С – 1,20 грн; накладні витрати – 140% від витрат на оплату праці, адміністративні – 35% від витрат на оплату праці; фінансових та комерційних витрат у звітному кварталі підприємство не мало; рентабельність по повній собівартості – 32%, рівень відрахувань на соціальні заходи становить 36,5%.

Розрахуйте фактичний обсяг виробництва в натуральних і вартісних одиницях в цілому по цеху та по номенклатурі, та відносну зміну трудомісткості у звітному кварталі виходячи із нормативної й фактичної трудомісткості. Проаналізуйте зміну обсягів виробництва у звітному кварталі (порівняно із базисним) по товарній та чистій продукції.

За результатами проведених розрахунків розробіть висновки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]