Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЦБ лекция 21.11.09.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
217.6 Кб
Скачать

Державні органи

Повноваження

Президент України

Визначення напрямків державної політики на РЦП;

Розробка ат прийняття законодавства;

Призначення та погодження складу Комісії;

Керівництво державними органами, які здійснюють контроль та управління на РЦП.

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

Реалізація державної політики на РЦП;

Регулювання, нагляд, контроль та правозастосування на РЦП;

Сприяння розвитку РЦП;

Захист прав інвесторів;

Вдосконалення законодавства РЦП.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку

Центральн апарат

Територіальні органи

Організація та проведення приватизації майна;

Здійснення прав розпорядження майном державних підприємств;

Розробка основних напрямків державної фінансової політики;

Попередження порушень антимонопольного законодавства;

Сприяння розвитку добросовісної конкуренції;

Видача банкам дозволів на здійснення пев­них операцій на РЦП;

Обслуговування обігу державних цінних паперів.

Фонд державного майна

Міністерство фінансів

Антимонопольний комітет

Національний банк України

Спеціальні функції контролю та нагляду за дотриманням законодавства на ринку цінних паперів.

МВС

Генеральна

прокуратура

СБУ

Суд

Для забезпечення ефективної та оптимальної реалізації функцій регулювання на ринку цінних паперів важливе значення має точне розмежування між органами виконавчої влади предмета контролю, повноважень контролюючих органів та створення ефективних механізмів взаємодії між контролюючими органами щодо обміну інформацією, одержаною в ході контролю, запобігання правопорушенням, вжиття заходів впливу до осіб, що вчинили порушення, в тому числі і притягнення до юридичної відповідальності. Саме тому ми зупинимося на окресленні компетенції державних органів, що здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів.

Верховна Рада України здійснює контроль щодо Комісії, яка є їй підзвітною. Крім того, Верховна Рада контролює кадрові призначення у Комісії: голова Комісії, її члени призначаються за погодженням з Верховною Радою України.

Відносини, пов'язані з формуванням та погашенням державного боргу шляхом випуску цінних паперів, перебувають під контролем Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України. Згідно з ч. 1 ст. 16 Бюджетного кодексу України Кабінет Міністрів доручає Міністерству фінансів України здійснювати державні запозичення, зокрема і у формі випуску державних облігацій, тобто приймає рішення про випуск облігацій зовнішньої та внутрішньої державної позики і контролюється його виконання Міністерством фінансів України.

Міністерство фінансів України, по-перше, реалізує право на здійснення державних внутрішніх і зовнішніх запозичень і виконує обов'язки емітента державних цінних паперів. По-друге, на базі Державного департаменту фінансового моніторингу Міністерства фінансів України було утворено Державний комітет фінансового моніторингу України.

Контрольні повноваження Міністерства фінансів України поши­рюються також і на нормотворчу діяльність Комісії. З Міністерством фінансів України повинні погоджуватись ті нормативно-правові акти Комісії, предметом регулювання яких є особливості ведення обліку операцій з цінними паперами, правила та операційні стандарти гро­шового клірингу і розрахунків за операціями з цінними паперами, особливості бухгалтерського обліку інститутів спільного інвестування.

Окрім Комісії, діяльність учасників фондового ринку щодо здійснення операцій з цінними паперами контролюється й іншими органами державної влади в межах виконання останніми поставлених перед ними завдань. Одним з таких органів є Антимонопольный комітет України.

Основним завданням Антимонопольного комітету України, як визначено у ст. 1 Закону України «Про Антимонопольний комітет України» є забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності. Це завдання реалізується Антимонопольним комітетом в усіх сферах підприємництва, зокрема і на ринках фінансових послуг (ринок цінних паперів є одним з ринків фінансових послуг).

Закон України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» передбачає здійснення Антимонопольним комітетом України державного контролю за дотриманням законодавства про захист еко­номічної конкуренції інститутами спільного інвестування, компанія­ми з управління активами, зберігачами та реєстраторами власників іменних цінних паперів інститутів спільного інвестування.

З метою запобігання монополізації товарних ринків, зловживання монопольним (домінуючим) становищем, обмеження конкуренції органи Антимонопольного комітету України здійснюють державний контроль за концентрацією суб'єктів господарювання, до однієї з форм якої Закон України «Про захист економічної конкуренції» від­носить безпосереднє або опосередковане придбання, набуття у влас­ність іншим способом чи одержання в управління часток (акцій, паїв), що забезпечує досягнення чи перевищення 25 або 50 відсотків голосів у вищому органі управління відповідного суб'єкта господарювання. Якщо сукупна вартість активів чи сукупний обсяг реалізації товарів учасників концентрації перевищує суму, еквівалентну 12 млн. євро, таке придбання, згідно із ч. 1 ст. 24 Закону України «Про захист економічної конкуренції», може вимагати одержання попереднього дозволу Антимонопольного комітету України або адміністративної колегії Антимонопольного комітету України.

Крім того, органи Антимонопольного комітету України іншими актами законодавства уповноважені:

погоджувати план розміщення акцій підприємств-монополістів у процесі приватизації;

надавати згоду на створення холдингових компаній у процесі корпоратизації і приватизації;

погоджувати проекти установчих документів і планів розміщення ак­цій холдингових компаній у процесі корпоратизації та приватизації;

давати згоду на поглинання суб'єктів господарювання у процесі приватизації.

На ринку цінних паперів Національний банк України корис­тується повноваженнями щодо контролю, по-перше, нормотворчої діяльності ДКЦПФР та, по-друге, банків – учасників ринку цінних паперів.

Формами державного контролю з боку Національного банку є:

1) погодження нормативно-правових актів Комісії та рішень про видачу банкам ліцензій на провадження депозитарної діяльності на ринку цінних паперів;

2) видача банкам дозволів на здійснення пев­них операцій на ринку цінних паперів.

Погодження з Національним банком України потребують нормативно-правові акти Комісії, що регулюють особливості отримання комерційними банками дозволу на депозитарну та розрахунково-клірингову діяльність, додаткові вимоги щодо випуску цінних паперів комерційними банками, особливості ведення обліку банками опера­цій і цінними паперами, порядок здійснення грошових розрахунків за операціями з цінними паперами у Національному депозитарії.

Згідно з абз. 4 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про Національну депо­зитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» і ч. 9 ст. 10 Закону України «Про цінні папери і фондовий ринок» Національний банк України здійснює обслуговування обігу державних цінних паперів, зокрема і депозитарну діяльність щодо цих паперів.

Значну частину ринку цінних паперів складають відносини, пов'язані з приватизацією державних підприємств та іншого майна, зокрема і акцій, що знаходяться у державній власності. Цим обу­мовлено участь на ринку цінних паперів Фонду державного майна України. Ця участь має подвійну природу: з одного боку, Фонд вис­тупає продавцем цінних паперів, що знаходяться у державній влас­ності й підлягають продажу, з другого – Фонд здійснює державний контроль за виконанням покупцем цінних паперів умов конкурсу. Зокре­ма, умови конкурсу включають одержання згоди Антимонопольного комітету України на придбання пакету акцій. Крім того, Фонд контро­лює показники діяльності відкритих акціонерних товариств, акції або корпоративні права на які належать державі, а також разом з Антимонопольним комітетом України проводить аналіз діяльності раніше створених державних холдингових та акціонерних компаній. Одним з показників, що контролюється фондом, є фінансові результати діяльності емітентів - акціонерних товариств, створених у процесі корпоратизації і приватизації державних підприємств. Наказом Фонду державного майна України від 07.04.1998 р. № 679 був затверджений Порядок контролю за нарахуванням дивідендів, одержаних від акцій (часток, паїв) господарських товариств, які є у державній власності.

Нагляд та правозастосування на ринку цінних паперів є предметом діяльності правоохоронних органів: прокуратури, органів внутрішніх справ, Служби безпеки України. Органи прокуратури здійснюють загальний нагляд щодо діяльності державних органів та учасників ринку цінних паперів.