Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по дипломным работам ДИГХ (2012).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
392.7 Кб
Скачать

3. Вимоги до оформлення дипломної роботи

3.1. Загальні вимоги

Дипломні роботи слід оформляти відповідно до державного стандарту України. Таким стандартом є ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення». Текстова частина виконується на аркушах одностороннього білого паперу формату А-4 (210 х 297 мм). При необхідності для подання таблиць та ілюстрацій дозволяється користуватися аркушами фор­мату А-3 (297 х 420 мм).

Текст роботи слід набрати на комп'ютері (шрифт Тіmes New Roman, розмір 14), міжстроковий інтервал - 1.5.

Текст необхідно друкувати, залишаючи поля таких розмірів: ліве — 25-30 мм, верхнє, нижнє - 20 мм, праве – 10-15 мм. Абзацний відступ – 1,27 см. Кількість рядків на одній сторінці не повинна перевищувати 40. Допускається на­явність не більше двох виправлень на одному аркуші. Виправлення здійснювати з використанням коректора та чорних чорнил.

Текст основної частини письмової роботи поділяють на роз­діли, підрозділи, пункти та підпункти. Заголовки структурних частин роботи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «НАЗВА РОЗДІЛІВ», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ», «ДОДАТКИ», друкуються великими літерами симетрично до тексту (в середині рядка) та відокремлюються від попереднього та наступного тексту пустими строками. Крапку в кінці заголовку не ставлять! Якщо заголовки складаються з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Переноси слів в заголовках і підзаголовках розділів не допускаються. Заголовки підрозділів друкуються маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в рядку в підбір до тексту. У кінці заголовку, який надруковано в підбір до тексту, крапка не ставиться. Заголовки структурних частин не підкреслюють!

Не допускається розміщати найменування розділу, підрозділу в нижній частині сторінки, якщо, після нього розташований тільки один рядок тексту.

Кожну структурну частину роботи треба починати з нової сторінки.

До загального обсягу роботи не входять додатки.

3.2. Нумерація, оформлення малюнків та таблиць

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, ма­люнків, таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою роботи є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок, але на титульному аркуші номер сторінки не ставлять. На усіх інших аркушах роботи номера сторінок проставляють у верхньому правому куті (починаючи з другої сторінки вступу).

Такі структурні частини роботи, як «ЗМІСТ», «ВСТУП», «ВИСНОВКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ», «ДОДАТКИ» не мають порядкового номера.

Підрозділи нумеруються у межах кожного розділу, наприклад: «1.2» (другий підрозділ першого розділу). Потім друкується заголовок підрозділу.

Малюнки і таблиці необхідно подавати в роботі безпосередньо після тексту, де вони згадані вперше, або на наступній сторінці. На всі малюнки в роботі повинні бути посилання. Малюнки та таблиці, які розміщені на окремих сторінках роботи, включають до загальної нумерації сторінок.

Таблицю, малюнок, розміри яких більші за формат А4, враховують як одну сторінку та розміщують у відповідних місцях після згадування в тексті або у додатках.

Назва до ілюстрації починається словом «Рисунок» і нумерується послідовно у межах розділу, за винятком ілюстрацій, які подані у додатках. Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу та порядкового номеру ілюстрації, між якими ставиться крапка, наприклад, «Рисунок 1.2 - Структура фінансового аналізу» (другий рисунок першого розділу). Номер ілюстрації, її назву та пояснювальні підписи розміщують послідовно під ілюстрацією з лівого боку (з абзацу). Якщо в роботі подано одну ілюстрацію, то її все одно нумерують за загальними правилами.

Таблиці нумерують послідовно (за винятком таблиць, які подані у додатках) в межах розділу. Номер таблиці повинен складатися з номера розділу і порядкового номера таблиці, між якими ставиться крапка. Наприклад, «Таблиця 1.2» (друга таблиця першого розділу). Якщо у роботі одна таблиця, її нумерують за загальними правилами.

Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують над таблицею і друкують симетрично до тексту, наприклад:

Таблиця 2.1 - Основні фінансово-економічні показники діяльності підприємства

Голівка

Найменування показника

Од. виміру

Рік

Відхилення від базового року

З аголовки

граф

2011

(базовий)

2012

абсолютне (+,-)

відносне, %

П ідзаголовки

граф

Випуск основної продукції

тис. од.

34303,8 

41734,8 

7431,0

2 1,7

Строки (горизонтальні рядки)

Виручка від реалізації

тис. грн.

78127,0

116977,0

38850,0

49,7

Собівартість реалізованої продукції

тис. грн.

54277,3

74919,0

20691,7

38,2

Середньооблікова чисельність працівників підприємства

чол.

313

315

2

0,6

Боковик (графа для заголовків рядків)

Графи (колонки)

Текст в таблиці друкують 12 шрифтом Times New Roman, через одинарний міжрядковий інтервал.

Таблицю розміщують після першого згадування про неї в тексті, таким чином, щоб її можна було читати без повороту переплетеного боку дипломної роботи або з поворотом за годинною стрілкою. Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на інший аркуш. При перенесенні таблиці на інший аркуш назву вміщують тільки над першою її частиною. При переносі частини таблиці на інший аркуш зліва з абзацного відступу слід писати сло­ва «Продовження таблиці 1.2» або «Закінчення таблиці 1.2». У випадку поділу таблиці на частини допускається її голівку або боковик заміняти відповідно номерами граф або строк. При цьому нумерують арабськими цифрами графи і/або строки першої частини таблиці.

У таблиці необхідно подавати відомості про одиниці виміру. Якщо показники таблиці мають однакову розмірність, то вона друкується у заголовок, якщо різноманітна, то зверху в таблиці коротко повідомляють дані про одиниці виміру відповідно до чинних стандартів.

Заголовки граф таблиці друкують з прописної літери, а підзаголовки – зі строкових, якщо вони складають одне речення із заголовком.

Підзаголовки, що мають самостійне значення, пишуть з прописної літери. Наприкінці заголовків і підзаголовків таблиць крапку не ставлять. Заголовки і підзаголовки граф вказують в одиничному числі.

Примітки до тексту і таблиць, у яких вказують довідкові та пояснювальні відомості, нумерують послідовно в межах однієї сто­рінки. Якщо приміток на одному аркуші декілька, то після слова «При­мітки» ставлять двокрапку. Наприклад,

* Примітки:

1....

2....

Якщо є одна примітка, то її не нумерують, і після слова «При­мітка» ставлять крапку. Наприклад,

«*Примітка.»