Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОБОЧА ПРОГРАМА ІЕ та ЕД 2012 ОБЛІК І АУДИТ 1...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
650.75 Кб
Скачать

Тема 9. Особливості розвитку ринкового господарства та основні напрямки економічної думки в Україні (др. Пол. Хіх – поч. Хх ст.)

Зміст і етапи промислового перевороту в Східній Україні. Традиційні та нові галузі промисловості. Залізничне будівництво. Економічна політика уряду Специфіка промислового перевороту в соціальному аспекті.

Економіка західноукраїнських земель пер. пол. ХІХ. ст. Відставання в промисловому розвитку від інших регіонів Австро-Угорської імперії. Розвиток традиційних галузей господарства. Початок промислового перевороту.

Основні положення та економічні наслідки реформи 1861 рр. на східноукраїнських землях. Капіталістична еволюція поміщицьких та селянських господарств. Аграрний розвиток західної України напередодні реформи 1848р. Основні положення та економічні і соціальні наслідки реформи. Посилення товарності і спеціалізації сільського господарства.

Капіталістична індустріалізація в Східній Україні. Нові організаційні форми в промисловості. Роль іноземний капіталу в промисловому розвитку України. Розвиток капіталістичних відносин в сільському господарстві кінця ХІХ– поч. ХХ ст. Штучне аграрне перенаселення. Розшарування селянства. Господарська діяльність земств. Столипінська аграрна реформа та її наслідки для економічного розвитку. Посилення спеціалізації і товарності сільського господарства.

Колоніальний характер галузевої структури західноукраїнської промисловості. Мобілізація земельної власності. Перенаселення на західноукраїнських землях та еміграція до Америки та Канади.

Формування українського кооперації, його видатні діячі Особливості кооперативного руху в Західній Україні. Завершення формування загальноукраїнського ринку. Фінансова система.

Підсумки економічного розвитку українських земель напередодні першої світової війни.

Особливості формування і розвитку політекономії в Україні ХІХ ст. – поч.ХХ ст. Класичний напрям в українській економічній думці та його особистості (В.Каразін, М.Балудянський, Т.Степанов, І.Вернадський, М.Вольський). Представник старої історичної школи в Україні Г.Цехановецький. Відображення ідей протекціонізму в творчості засновника Київської школи політекономії М.Бунге. Економічні дослідження Д.Піхно, А.Антоновича, О.Білимович, Р.Орженцького. Погляди українських вчених на муніципальну економіку та місцеве самоуправління в контексті розвитку капіталізму в Україні ХІХ ст. – поч.ХХ ст. Соціалістичні ідеї в працях українських економістів. Дослідження і популяризація марксистської економічної теорії М.Зібером. Аналіз закономірностей розвитку світової економіки. “Нариси первісної економічної культури”. Українська школа фізичної економіки. Вчення про стадії розвитку капіталізму С.Подолинського. Теорія енергетичної економіки. Економічні погляди М.Туган-Барановського. Теоретичні джерела дослідження. Визначення предмету політичної економії. Теорема цінності. Теорія ринків та криз. Інвестиційна теорія циклів. Кон’юнктурна теорія грошей. Соціальна теорія розподілу. Трактування ренти. Економічне обґрунтування кооперації. Вплив досліджень Туган-Барановського на розвиток світової економічної думки.