Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтегровані відповіді на ККР з ЕОМ.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
197.1 Кб
Скачать

7. Стандарти. Конфігурації комп’ютерів. Системна плата. Компоненти і їх розміщення. Основні принципи роботи.

Системна плата:

  • основна друкована плата комп'ютера, що містить шини, або провідники струму.

  • шини дозволяють переміщати дані між різними компонентами комп'ютера.

  • називають системною платою, об'єднувальною платою або головною платою.

  • включає центральний процесор (ЦПУ), пам'ять (ОЗП), гнізда для плат розширення, вузол тепловідводу/вентилятора, мікросхему BIOS, набір мікросхем (чіпсет) і вбудовані провідники, що сполучають компоненти материнської плати. На материнській платі також розміщені гнізда, внутрішні і зовнішні розніми і різні порти.

Принципи роботи:

Мікросхема північного моста забезпечує роботу з найбільш швидкісними підсистемами. Завдання північного моста - з мінімальними затримками організувати обслуговування запитів до системної пам'яті. Південний міст забезпечує роботу з повільнішими компонентамі системи і периферійними пристроями.

Компоненти південного мосту:

Функціонально південний міст включає в себе:     * Контролер шини PCI (застарілий);     * Контролер шини PCI Express;     * Контролер шини SMBus або I2C;     * DMA контролер;     * Контролер переривань;     * PATA (IDE) і SATA контролери;     * Контролер шини LPC;     * Годинник реального часу (Real Time Clock);     * Управління живленням (Power management (APM і ACPI);     * Енергонезалежну пам'ять BIOS (CMOS);     * Звуковий контролер (звичайно AC97 або Intel HDA).

Компоненти північного мосту:

  • процесор

  • шина PCI-express

  • AGP-шина адаптер

  • Оперативна пам’ять

8. Шини розширення (isa, pci, agp).

ISA — 8-ми або 16-ти розрядна шина введення/виведення IBM PC-сумісних комп'ютерів. Використовується для підключення плат розширення стандарту ISA. Конструктивно виконується у вигляді 62-х або 98-контактного розніму на материнській платі.

PCI — шина вводу/виводу для підключення периферійних пристроїв до материнської плати комп'ютера.

Стандарт на шину PCI визначає:

  • фізичні параметри (наприклад, роз'єми і розведення сигнальних ліній);

  • електричні параметри (наприклад, напруги);

  • логічну модель (наприклад, типи циклів шини, адресацію на шині);

AGP — розроблена в 1997 році компанією Intel, спеціалізована 32-бітова системна шина для відеокарти. З'явилася одночасно з чипсетами для процесора Intel Pentium MMX чипсет MVP3, MVP5 з Super Socket 7. Основним завданням розробників було збільшення продуктивності та зменшення вартості відеокарти, за рахунок зменшення кількості вбудованої відеопам'яті. За задумом «Intel», великі обсяги відеопам'яті для AGP-карт були б не потрібні, оскільки технологія передбачала високошвидкісний доступ до загальної пам'яті.

Її відмінності від попередниці, шини PCI:

  • робота на тактовій частоті 66 МГц;

  • збільшена пропускна здатність;

  • режим роботи з пам'яттю DMI і DME;

  • поділ запитів на операцію і передачу даних;

  • можливість використання відеокарт з енергоспоживанням більшим, ніж PCI

9. Інтерфейси зовнішніх пристроїв.

DVI, HDMI, Ethernet, SCSI, Fire-Wire, Usb.

DVI – стандарт, інтерфейс і відповідний роз’єм, предназначений для передачі відео зображення на цифрові пристрої відображення, такі як жидкокристалічні монітори і проектори. HDMI - інтерфейс та кабель для передачі цифрових відео та аудіо даних, є альтернативою аналогових інтерфейсів. HDMI був створений спеціально для нового стандарту телебачення високої чіткості — HDTV, таким інтерфейсом обладнуються практично всі телевізори з підтримкою HDTV. В цьому стандарті передбачений засіб протидії нелегальному копіюванню.  SCSI - інтерфейс, розроблений для об'єднання на одній шині різних за своїм призначенням пристроїв, таких як тверді диски, накопичувачі на магнітооптичних дисках, приводи CD, DVD, стримери, сканери, принтери тощо. Раніше мав неофіційну назву Shugart Computer Systems Interface на честь творця Алана Ф. Шугарта. Fire-Wire – послідовна високошвидкісна шина, призначена для обміну цифровою інформацією між комп'ютером і іншими електронними пристроями. Шина розроблена Sony та Apple і стандартизована IEEE під кодом IEEE-1394.