Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цив право семінар 3 к ІІ смстр.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
64.14 Кб
Скачать

План семінарського заняття:

  1. Договір найму (оренди).

  2. Договір оренди державного та комунального майна.

  3. Прокат.

  4. Найм (оренда) земельної ділянки.

  5. Договір лізингу.

  6. Позичка.

  7. Найм (оренда) житла.

Теми рефератів і повідомлень:

1. Права та обов'язки наймодавця за договором майнового найму (оренди).

2. Права та обов'язки наймача за договором майнового найму (рренди).

3. Припинення договору майнового найму (оренди).

4. Право орендаря на укладення договору оренди на новий строк після закінчення строку оренди.

5. Суб'єкти та об'єкти договору лізингу.

6. Зміст договору лізингу.

7. Договір оренди державного та комунального майна: поняття, суб'єкти та об'єкти.

8. Договір оренди транспортних засобів.

9. Договір оренди будівлі або іншої капітальної споруди (їхньої частини).

10. Підстави та особливості укладення договору найму житлового приміщення в будинках державного, комунального та громадського житлових фондів.

11. Сторони договору майна. Поняття члена сім'ї наймача.

12. Права та обов'язки наймача, членів його сім'ї та наймодавця,

13. Підстави та порядок припинення договору найму. Наслідки припинення договору.

Практичні завдання

Завдання 1

До господарського суду звернулося ТОВ «Альфа» з позовом до ТОВ «Вега» про витребування майна. З матеріалів справи стало відомо, що 1 лютого 2005 р. між позивачем (орендодавець) та відповідачем (орендар) був укладений договір оренди торгового кіоску та холодильного обладнання. Термін використання майна в договорі не зазначався.

22 березня 2005 р. позивач своїм листом повідомив відповідача про розірвання договору. Проте відповідач продовжував користуватися майном, а позивач не поновив спроби повернути майно та не звертався до суду з метою примусового його повернення.

7 лютого 2006 р. позивач направив відповідачу повторного листа з вимогою повернути майно, а 10 лютого надіслав відповідачу претензію, де вимагав повернути майно та стягнути з відповідача неустойку за прострочення повернення майна за період з 22 березня 2005 р. до 10 лютого 2006 р. Не одержавши відповідь на претензію, позивач звернувся до суду з позовною заявою, де містилися аналогічні вимоги.

Вирішити справу.

Завдання 2

Фермер Онишко взяв в оренду у сільськогосподарського підприємства автофургон для перевезення овочів та фруктів на ринок. Сільрькогосподарське підприємство передало автофургон без документів на нього. Працівник ДАІ, виявивши відсутність у Онишка документів на автофургон, затримав автомобіль для з'ясування питання про його власника. За час затримання вантаж зіпсувався. Фермер вимагає від сільськогосподарського підприємства відшкодування завданих збитків.

Чи правомірнії вимога фермера Онишка до сільськогосподарського кооперативу? Які дії вправі був здійснити фермер Онишко, коли сільськогосподарське підприємство не передало йому документів на автофургон?

Завдання 3

В пункт прокату звернувся Чернишов з проханням надати йому в користування пилосос строком на місяць. Через тиждень з'ясувалося, що Чернишов використовує пилосос для зайняття підприємницькою діяльністю - він зареєструвався як СПД та надає послуги по прибиранню квартир та офісних приміщень; Оскільки в комерційній експлуатації пилосос зношується Швидше, пункт прокату звернувся до Чернишова з вимогою про розірвання договору прокату та повернення пилососу. Чернишов відмовився

Вирішіть справу.

Завдання 4

За договором прокату суб'єкт підприємницької діяльності Бо-рисов передав Іванову бензопилу в користування строком на 1 рік зі сплатою орендної плати щомісячно. Іванов сплатив орендну плату за перший місяць та поїхав на заробітки по селах пиляти дрова місцевим мешканцям. В селі при розвантаженні дров колода впала на Іванова та зламала йому ногу. Знайомий Іванова Сидоров побачив, що Іванов через хворобу не в змозі пиляти дрова, попросив у нього бензопилу для виконання цієї роботи. Іванов погодився. Через тиждень у Сидорова бензопилу вкрали. Коли через два місяці Іванов одужав та приїхав у місто, Борисов звернувся до нього з позовом про сплату орендної плати за два місяці, пені за прострочення оплати орендної плати та про відшкодування вартості втраченої бензопили.

Чи мав право Іванов передавати пилу Сидорову? Хто зобов'язаний відшкодувати Борисову вартість втраченої бензопили: Іванов чи Сидоров? Яке рішення має прийняти суд?

Завдання 5

Ярченко пред'явила позов про визнання права на житлову площу в квартирі, наймачем якої є свекруха, і вселення. Позовні вимоги обґрунтувала тим, що поселилась у спірну квартиру у зв'язку з укладенням шлюбу з сином відповідачки. Після розірвання шлюбу їй стали перешкоджати користуватись житловою площею, тому вона просила задовольнити вимоги.

Заперечуючи проти позову, свекруха посилається на те, що згоди на постійне проживання невістки в квартирі вона не давала, в квартирі вона у зв'язку з цим не була прописана і тому права на житлову площу в ній не мала.

Вирішіть спір.

Завдання 6

Новенко з 20 липня 1992 р. є наймачем однокімнатної квартири, що знаходиться у відомчому будинку. Загальна площа квартири 32 м2. Новенко, маючи намір скористатися своїм правом, передбаченим ст. 65 ЖК, звернувся до адвоката з проханням відповісти на такі питання:

Яким шляхом він може отримати свою квартиру у власність?

В який строк він може реалізувати своєправо на отримання квартири у власність?

В який орган і які документи він повинен подати?

Який строк підготовки та оформлення документів про передачу у власність квартири?

Які документи будуть підтверджувати його права власності наквартиру

Який порядок утримання квартири?

Як оподатковується житло, що перебуває у власності громадян?

Семінар 34

Тема. Договори про виконання робіт

(2 год.)