Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
284.67 Кб
Скачать

6.Одержання фотоформи

1.

Одержання текстової фотоформи з допомогою комп’ютерно-

видавничої системи

1.1

  1. Вхідний контроль оригіналів

1.2

  1. Запуск програмного

  2. забезпечення

Текстовий редактор Word

1.3

  1. Набір тексту

Genuite Intel Celeron(tm)

1.4

  1. Одержання коректурних відбитків

Принтер HP LazerJet 2100 TN

1.5

  1. Читка коректури

Коректурний стіл

1.6

  1. Виправлення помилок на ПК

Genuite Intel Celeron(tm)

1.7

  1. Верстання тексту

Genuite Intel Celeron(tm)

QuarkXPress 5.00

1.8

  1. Одержання коректурних

  2. відбитків

Принтер HP LazerJet 2100 TN

1.9

  1. Читання коректурних відбитків

1.10

  1. Виправлення помилок

1.11

  1. Вивід тексту

Лазерний принтер

Hewlett Packard LazerJet 2100

2.

  1. Отримання ілюстраційних кольороподільних фотоформ

ПК Pentium 4

2.1

  1. Сканування ілюстрацій

Сканер AGFA

Програма растрової графіки Photoshop 7.0

2.2

  1. Кадрування, маcштабування, ретушування, градаційна

  2. та кольорокоректура ілюстрацій

ПК Pentium 4, Photoshop 7.0

Програма векторної графіки Corel Draw 12

2.3

  1. Отримання відбитків

Лазерний принтер

2.4

  1. Цифрова кольоропроба

Photoshop 7.0, Corel Draw 12

2.5

  1. Правка

Photoshop 7.0

2.6

  1. Верстання полос

ПК Pentium 4

Програма QuarkXPress 5.00

3.

  1. Вивід інформації на фототехнічну плівку

  1. Апаратне та програмне забезпечення до друкарської підготовки видань в умовах книжкової фабрики «Атлас»:

  • Апаратне забезпечення

Комп’ютери, які використовують для до друкарської обробки інформації мають такі характеристики :

Система:

Microsoft Windows XP

Profesional

Версия 2002

Service Pack 2

Компютер:

Intel Pentium 4

CPU 1.80GHz, 1.00 ГБ OЗУ

BIOS Award Medalion Bios V6.0

DirectX9.0C

Відеокарта

Matrox Millenium G550-English 31.5МБ

Принтер:

HP Laser jet 1100(MS)

Для оперативної поліграфії на книжковій фабриці «Атлас» використовують Risograph FR 3950

Різографія - це метод друку, в основі якого лежать можливості сучасних цифрових технологій. Ці можливості дуже широкі: подання, обробка і передача даних високої якості. При цьому, різографія не поступається в економічності, продуктивності і надійності традиційного трафаретного друку.

Виробництвом обладнання для швидкої і дешевої друку, тобто цифрових дуплікатори або різографів, займаються дві компанії у світі - Duplo і Riso. До речі, саме від назви останньої компанії і стався термін "різографія". Якщо ваша діяльність включає в себе підготовку макетів для друку у різографія, то ця стаття для вас.

У чому відмінність пристроїв для швидкої друку? В одному варіанті - побудова зображень при кожному оберті формового валу, як це відбувається у всьому відомому «ксероксі», або, як його ще називають, копірі. В іншому - це одиничне збереження на формовий валі з подальшим друком яких-небудь тиражем - це і є цифровий дуплікатор. Вдруге зберегти зображення на ньому неможливо. Ми помічаємо, що в першому варіанті ціна відбитка завжди однакова, а от у другому вона прямо залежить від підсумкового тиражу - чим він більший, тим ціна дешевше. Про ньому і поговоримо.

Нещодавно одна з компаній, в якій я як раз і працюю, закупила новий різограф RISO - Risograph FR 3950, ніж я негайно скористався, щоб длубатися в ньому, так як до того мав справу лише з шовкографією, офсетом і копіром. Результатом цього і стала стаття про моїх пропозиціях, якими і поділюся.

Як я вже говорив, дві фірми займаються подібними апаратами, RISO і Duplo, причому ми називаємо їх різографі завдяки моделі фірми RISO-Risograph. Duplo увійшло на цей ринок недавно, при чому до цих пір займається ще й первісної своєю специфікою - пристроями листопідбір і брошурування, звідки вона і запозичила свою систему подачі паперу. На сьогоднішній день саме ця відмінність і є головною перевагою апаратів Duplo. В іншому ж вони подібні RISO, реальне ж їх відмінність, природно, виявляється лише в роботі.

Коли ми ще вирішували, який апарат брати, начальник щосили стояв за RISO, посилаючись на прихильність їй більшості компаній Москви, які з часом поміняли всі апарати Duplo на RISO, я ж відстоював Duplo саме за свою систему подачі паперу.

Результат, ви здогадалися, - FR 3950a фірми RISO, де альфа у його номері означає можливість роботи з ним, з комп'ютера (природно, ніхто сьогодні не буде купувати різограф без цього інтерфейсу, тим більше наша компанія має довгий досвід роботи з комп'ютера). Ще би я до його переваг відніс планшетний, а не протяжної сканер, що дозволяє копіювати з нерасшітих книг та іншої літератури, вагою до 10 кг , А також «стикувати» оригінали. Нашій компанії, що друкує і копіює масові матеріали, це дуже важливо.

Його характеристики

Формат паперу - від 50 * 90 мм до 297 * 420 мм (А3)

Друковане полі - максимум 290 * 412 мм

Щільність паперу - від 46 г / м 2 до 210 г / м 2 (мінімальна щільність, яку я випробував сам особисто - 80 г / м 2, не залишив без уваги і двісті десятий і навіть самоклейку, які апарат пропускає через себе з великим апетитом , а ось сорок шоста так і залишилася неперевіреною, так що щодо цієї товщини нічого сказати не можу)

Дозвіл сканера і друку - 400 dpi. Є можливість використання безлічі квітів, але, враховуючи, що на кожен колір потрібен свій барабан, а його ціна доходить до 2000 дол, ми користувалися тільки чорним, що нас цілком влаштовувало, на все інше є кольоровий копір

Вага 120кг

Габарити пристрою - 1 м 2

Принцип роботи

Дуже простий принцип - оригінал сканується (приймає дані) з комп'ютера, формується зображення, на барабан встановлюється майстер-плівка, на якій термоголовкою пропалює отвори. Через них фарба і потрапляє на папір. Складена з двох шарів (неткані нижнього і верхнього полімерної плівки) майстер-плівка стикається своєю верхньою поверхнею з папером. У процесі копіювання відпрацьована плівка змотує з барабана в спеціальний лоток.

Перед початком тиражування слід надрукувати пару «раскатних» відбитків. При виявленні щільних заливок великої площі - ще близько п'яти відбитків, - це дозволяє фарбі рівномірно розтектися по всій площині майстер-плівки. Не забувайте враховувати ці примірники, якщо ви працюєте на замовника.

Що до тіражстойкості майстри, то він за паспортом дорівнює 18000, а в реальності не перевершує 15000 примірників, після яких можна готувати нову майстер-плівку. На ціну відбитку це не відбивається, зниження ціни йде від 5-7 тис. примірників, що вище, варто вже однаково.

Відсутність точної приводки механізму подачі, в порівнянні з тією ж офсетним друком, складає до 1 мм , В залежності від паперу.

Папір

Виходячи з того, що за паспортом різограф працює зі всієї папером у діапазоні 46 до 210 г / м 2, йому підходить майже вся папір, застосовувана на сьогоднішній день в поліграфії, включаючи і самоклеющуюся Рафлатак. Ми використовували Enso і Xerox, що, як з'ясувалося, не кращим чином позначається на різографі. Наприклад, чіткість зображення на 90 гр. «Ксерокс» вище, ніж на 80 гр. «Снігуроньці», але .. друк на «ксерокс» висихає довше, фарба вбирається гірше, що і призводить до всяких змазування і перетісківаніям. Ця різниця в чіткості помітна лише при відтворення 4-пунктового шрифту, в іншому ж друк на "Снігуроньці" або "Гознак-Копи" лягає без недоліків. Звідси висновок - на паперах з покриттям і суперкаландрірованних краще не працювати. Як ви зрозуміли, 80-грамові "Снігуронька", "Гознак-Копи" та імпортна "DataCopy" - кращі варіанти для різографі. «DataCopy" з щільністю 210 г / м 2 ми використовували для друку корпоративних візиток, вийшло добре.

Зображення

Мені не доводилося мати справу з зображеннями на ризографі, тому я створив тестову смугу

Тестова смуга

1.Тест дозволу - лінії від 70 до 200 мкм з кроком 10 мкм;

2. Растрові зображення (Garyscale) з роздільною здатністю 75, 100, 150, 200 і 300 dpi (взяті з PhotoCD);

3. Тест на відтворюваність тонких ліній - 0,076 мм (Hairline за умовчанням в CorelDRAW!) І від 0,1 мм до 0,4 мм з кроком 0,1 мм ;

4. Плавний і ступінчастий градієнт;

5. Відтворюваність шрифтів - рубаних, із зарубками і декоративних розміром від 4 до 10 пунктів. Для тонких ліній є виворотка

Після експерименту прийшов до наступних висновків - роздільна здатність - близько 120-130 lpi (не dpi!), Для растрових зображень в макеті-150-200 dpi, вищий дозвіл не дає в результаті кращої якості. Тонкі лінії від 0,1 мм 100% Black, від 0,2 мм 50% Black, виворотка - від 0,2 мм , Друкуються стабільно. Градацій сірого передається приблизно 128. Шрифти рубані і з засічками читаються при розмірі 4 пункти, декоровані - при розмірі 6 пунктів, можна і 5 і 4, але вже треба напружувати зір.

Якщо ви користуєтеся різографі, то раджу зберегти ці дані, тому що саме ними ми користуємося тепер при підготовці макетів для друку через інтерфейс. Ці цифри набагато більш точно відображають характеристики різографі, ніж сухі паспортні 400 dpi. Тим більше що і на різній папері ми отримуємо різну якість друку, так що просто прикріпіть ці дані до вашого різографі.

У принципі таку таблицю ви можете отримати і самі, на основі елементів, які використовуються в макетах. Зокрема, якщо з'являться сумніви щодо відтворюваності дрібних деталей, плавних градієнтів. Також якісь зображення можуть і зовсім не роздрукували через особливості мови RisoRinc, наприклад, однобітовие "розфарбовані" зображення.

  • Програмне забезпечення

На книжковій фабриці «Атлас» використовують таке програмне забезпечення для до друкарських процесів: