Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рим прог Мод 2007.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать

Тема 3. Вчення про позов

Система захисту прав у додержавний період. Причини створення державного суду. Прцес. Види процесів. Сторони в справі. Легісакціонний процес загальна характеристика. Форми легісакціонних процесів. Стадії процесів. Формулярний процес загальна характеристика причини виникнення. Стадії формулярного процесу. Напрямки перетворення древнього цивільного права в нову систему правових норм. Екстраординарний процес загальна характеристика причина виникнення. Переваги екстраординарного процесу від звичайного цивільного процесу (формулярного).

Поняття позову в цивільному праві Древнього Рима. Речовий позов. Особистий позов. Відмінність позовів суворого права від позовів доброї волі. Види майнових позовів по об'єму і меті. Позови за аналогією. Позови з фікцією. Види адміністративних форм захисту права. Інтердикти, стипуляція –визначення, характер. Введення у володіння, відновлення в початковому положенні випадки застосування. Необхідність термінів, як елемента судочинства. Основна відмінність законних термінів від позовної давності. Перерва, припинення, закінчення терміна позовної давнини.

Література:

  1. Черніловский З.М. Лекції по римському приватному праву. – М., 1991 р.,

стр.30-50.

  1. Перетерский І.С., Новицкий І.Б. Римське приватне право. – М., 1948, 1996 р.м., стор.47-87.

  2. Підопригора О.А. Основи римського цивільного права. – К., 1990 р., стр.43-62.

Подопригора О.А. Основи римського приватного права. – К., 1997 р., стр.44-62.

Тема 4. Особи в римському праві

Правосуб»єктивність загальна характеристика. Три статуси правосуб»єкти-вності. Правоздатність і причини її виникнення. Дієздатність і причини її виникнення. Розподіли громадян на групи по дієздатності. Обмеження дієздатності. Правове положення жінки. Причини виникнення опіки і піклування і головні обов'язки опікунов і попічителів. Виникнення римського громадянства і його припинення. Утримування правоздатності римського громадянина вего імені. Виникнення правового статусу латина і його правове оформлення. Можливість придбання латинами правового статусу римського громадянина. Виникнення правового (юридичного) статусу перегрина. Обмеження і відмінність правового статусу перегрина від латина і римського громадянина. Фізичні особи в римському праві. Виникнення правового положнния рабів і причини його зміни. Експлуатація розумових здатностей раба в зв'язку з розширенням приватно-правової правоздатності. Можливість одержання правової свободи рабом. Правове положення випущеного на свободу раба. Виникнення правового положення колонів. Обмеження прав колона (закріплення, приписка). Виникнення інституту юридичної особи. Визначення юридичної особи по ознаках. Види юридичних осіб. Припинення діяльності юридичної особи.

Література

  1. Підопригора О.А. Основи римського цивільного права. – К., 1990 р., стр.62-82.

  2. Черніловский З.М. Лекції по римському приватному праву. – М., 1991 р.,

стр.51-62.

  1. Перетерский І.С. Новицкий І.Б. Римське приватне право. – М.1948, 1994 р.м., стор.87-121.

  2. Подопригора О.А. Основи римського приватного права. – К., 1997 р., стр. 62-84.

Джерела: Закони Х11 таблиць (таблиці 1-12).

Інституції Гая (книга 1).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]