Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_СТОР_Я УКРАЇНСЬКОЇ Л_ТЕРАТУРИ _ ПОЛ. ХХ СТ..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
124.42 Кб
Скачать

Тема 14. Своєрідність західноукраїнської літератури міжвоєнного двадцятиліття.

Творчість представників літературних угруповань “Митуса”, “Горно”, “Дажбог”, “Логос”. Проза (“Поза межами болю” О.Туринського) та поезія С.Гординського, Б.Кравціва та ін.

Лірика Б.-І.Антонича, її випробування в авангардистських, модерністських і традиційних стилях, в різних віршувальних системах (“Привітання життя). Плюралістичний принцип світоувлення поета, поєднання християнських і язичницьких домінант: “Три перстені”, “Книга Лева”, “Зелена Євангелія”. Спалах сюрреалізму у збірці “Ротації”.

Реалізація нових зображально-виражальних моделей у модерністській ліриці Б.-І.Антонича, його естетична програма “Національне мистецтво”. Поєднання різних стилів, адаптація сюрреалізму до потреб модернізму. Застосування снів як сюжетотвірного чинника.

Література:

Весни розспіваної князь. – Л.,1991.

Ковалів Ю. “Празька школа”: від “філософії серця” до “філософії чину”. – К.,2004.

Ковалів Ю. Скрипторій. – Біла Церква,2004.

Ковалів Ю. “Рокотанням-риданням бандур”. – К.,2006.

Тема 15. Соціалістичний реалізм та репресії українських письменників.

Загальний контекст 30 років та функціонування в ньому української літератури. Хвилі репресій проти народу та письменників, їх винищення та приборкання. Судові процеси 1934, 1935, 1937 років, розстріли в Україні, на Соловках, на Колимі. Декретування “соцреалізму”, спроби його теоретичного обґрунтування радянським літературознавством. Характеристика основних принципів “соцреалізму”, утилітарне використання ним естетичних категорій. Опікування компартією “соцреалізму”. Занепад творчості П.Тичини, М.Рильського, М.Бажана, В.Сосюри та ін.

Поява художньо вартісних творів всупереч настановам “соцреалізму”: лірика В.Свідзинського, В.Сосюри, Л.Первомайського, проза Ю.Яновського (“Чотири шаблі”, “Вершники”).

Література:

Історія української літератури: У 2 кн. – К.,1998. – Т.1.

Тема 16. Українська література періоду другої світової війни.

Загальний огляд української літератури, незалежно від ідеологічних залежностей того чи того автора. Висвітлення участі українських письменників та відображення у їхніх творах трагічних подій Срібної землі у березні 1939 р., від проголошення відразу знищеної Карпатської України (О.Ольжич, Л.Мосендз, І.Ірлявський) та ін., та від пакту Рібентроппа-Молотова, нападу Німеччини на СРСР.

Публіцистичний дискурс, присутній у поезії, прозі, драматургії.

Огляд поем “Данило Галицький” М.Бажана, “Похорон друга” П.Тичини, “Мандрівка в молодість”, “Жага” М.Рильського, новел Ю.Яновського.

Поява О.Довженка як новеліста та винахідника кіноповісті. Драматична доля кіноповісті “Україна в огні”. Спроба розкрити правду війни у “Повісті полум’яних літ”. Огляд драматургії під час війни: “Фронт” О.Корнійчука, “Ярослав Мудрий” І.Кочерги.

Висвітлення упівської поезії, зокрема творчості М.Кушніра, Д.Василенка (Гетьманця) та ін. Повісті “Старший боярин” Т.Осьмачки та “Тигролови” І.Багряного.

Література:

Ковалів Ю. Художня хроніка великої трагедії (українська література періоду Другої світової війни). – К.,2004.