Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб-метод-укр-нов.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
197.04 Кб
Скачать

Лабораторне завдання

1. С робочого стола комп'ютера відкрити файл « ВЗЗ-Оч».

2. Відповідно до опису до лабораторної роботи у робочих вікнах інтерфейсу програмного емулятора ввести:

  • символьне (бажано значеннєве) повідомлення довжиною до 25 символів із клавіатури ЕОМ;

  • ввести ступені утворюючого полінома з клавіатури ЕОМ;

  • вибрати покроковий режим роботи;

  • регулятор рівня завад встановити (мишкою) у середину діапазону -60 ... - 25 дБ.

3. Активізувати роботу програмного емулятора, клацнувши мишкою по клавіші «Наступний крок».

4. Проаналізувати послідовність роботи блоків системи з ВЗЗ-Оч до повної передачі повідомлення одержувачеві в покроковому режимі роботи.

5. Перевести роботу програмного емулятора в автоматичний режим і простежити правильність функціонування системи і прийнятого повідомлення.

6. У послідовності пп. 1...5 проаналізувати роботу системи передачі даних для двох випадків:

  • регулятор рівня завад установити в діапазоні -25...-15 дБ, ближче до рівня -15 дБ;

  • регулятор рівня завад встановити на рівень вище -15 дБ.

7. Оцінити отримані результати і можливості роботи систем з ВЗЗ-Оч.

8. Скласти граф-схему алгоритмів функціонування системи передачі даних з ВЗЗ-Оч у різних режимах роботи.

Зміст протоколу

Протокол лабораторної роботи повинен містити:

  • структурну схему системи передачі даних з ВЗЗ-Оч і часову діаграму функціонування системи для визначення часу очікування;

  • спрощену структурну схему програмного емулятора системи;

  • епюри напруг у характерних точках системи програмного емулятора за умови впевненого прийому сигналів;

  • складений алгоритм роботи спрощеної структурної схеми системи при трьох різних положеннях регулятора рівня завад;

  • висновки про отримані результати.

Контрольні запитання

1. У чому полягає перевага систем з ВЗЗ-Оч?

2. У чому полягають недоліки систем передачі даних з ВЗЗ-Оч?

3. З яких складових складається час очікування адаптивної системи передачі даних з ВЗЗ-Оч?

4. У чому полягає розходження між середньою швидкістю передачі R сер і поточною швидкістю передачі R п системи передачі даних з ВЗЗ-Оч?

5. Від яких параметрів і як залежить імовірність затримки повідомлення для системи передачі даних з ВЗЗ-Оч при ідеальному каналі зворотного зв'язку?

6. До яких змін імовірності затримки повідомлення приводить наявність значної ймовірності помилок у зворотному каналі зв'язку? Від чого буде залежати ймовірність затримки повідомлення в цьому випадку?

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 2

СИСТЕМА З ВЗЗ І БЕЗПЕРЕРВНОЮ ПЕРЕДАЧЕЮ ІНФОРМАЦІЇ ТА БЛОКУВАННЯМ

Мета роботи

Метою лабораторної роботи є вивчення і дослідження алгоритмів роботи адаптивної системи передачі даних з вирішальним зворотним зв'язком і безперервною передачею інформації та блокуванням. При цьому програмний емулятор функціонування системи дозволяє встановлювати в прямому дискретному каналі різні рівні завад, що приводить до зміни алгоритмів роботи системи передачі даних з ВЗЗ-НПбл.

Опис роботи програмного емулятора

системи передачі даних з ВЗЗ-НПбл

Програмний емулятор роботи системи передачі даних ВЗЗ-НПбл управляється через робочі вікна інтерфейсу з екрана ЕОМ. На рис. 2.5 представлено інтерфейс робочих вікон системи передачі даних і спрощена структурна схема системи ВЗЗ-НПбл. На інтерфейсі показані робочі вікна і органи керування програмним емулятором. У системі ВЗЗ-НПбл повідомлення передається безупинно окремими блоками, які складаються з кодових комбінацій (n, k) коду. Якщо на приймальній стороні виявлена помилка в якій-небудь комбінації блоку, приймач блокується – і по зворотному каналі передається номер комбінації, у якій виявлені помилки. Одержавши цей сигнал, передавач повторно передає комбінацію, у якій відбулися помилки, і всі наступні комбінації, які були передані після неї до приходу на сторону передавача сигналу запиту на повторну передачу невірно прийнятої комбінації блоку з h комбінацій. Призначення керуючих елементів на робочих вікнах інтерфейсу (див. рис. 2.5) наступне:

  • поле введення переданого повідомлення – у це вікно вводиться повідомлення, що повинне бути передане одержувачеві в значеннєвому або довільному символьному виді;

  • вікно відображення прийнятого повідомлення – відображає ті символи, які вже одержав одержувач; дане вікно для редагування недоступно;

  • регулятор рівня завад у прямому дискретному каналі – використовується для зміни рівня завад за допомогою мишки ЕОМ у прямому каналі. Розділений на три піддіапазони. Фактично як завади в програмному емуляторі використовується білий шум:

  • - 60 ... - 25 дБ – діапазон впевненого прийому сигналу, має досить велике співвідношення сигнал/завада в прямому каналі;

  • - 26 ... - 15 дБ – діапазон невпевненого прийому сигналу, має співрозмірні рівні шуму і сигналу в прямому каналі;

  • -16 дБ і вище – діапазон невірного прийому сигналу, коли рівень завад дорівнює рівню корисного сигналу або вище рівня корисного сигналу;

  • к нопка «Старт» – використовується для активізації роботи програми;

  • спрощена структурна схема системи передачі з ВЗЗ-НПбл.

Рисунок 2.5 – Інтерфейс робочих вікон системи передачі даних

Для запуску початку роботи програмного емулятора системи передачі даних з ВЗЗ-НПбл необхідно зробити такі дії:

1. З робочого стола комп'ютера відкрити файл « ВЗЗ-НП».

2. Ввести значеннєвий або довільний символьний текст у вікно переданого повідомлення із клавіатури ЕОМ.

3.. За допомогою мишки встановити регулятор рівня шумів у середину діапазону -60 ... -25 дБ.

4. Мишкою нажати клавішу «Старт», що дозволяє відразу активізувати роботу програмного емулятора в автоматичному режимі. Якщо не введений текст переданого повідомлення, то при натисканні на кнопку «Старт» програма видасть повідомлення про невірно введені вихідні дані, що показане на рис. 2.6.

У процесі роботи системи можуть виникати різні варіанти функціонування системи передачі даних з ВЗЗ-НПбл.

1. Передані символи блоку були прийняті без помилок. При цьому регулятор рівня завад (шумів) перебував у діапазоні впевненого прийому сигналу. Дана ситуація показана на рис. 2.7. У цьому випадку по прямому дискретному каналі передаються комбінації із блоку перших 9-ти кодових комбінацій. По зворотному каналі сигнали підтвердження не передаються. Передавач починає передачу наступного блоку інформації в безперервному режимі.

Рисунок 2.7 – Прийом інформації без помилок

2. Частина блоків переданої інформації були прийняті з помилками. У цьому випадку (рис. 2.8) у накопичувач прийому Нпр були записані перший, другий і п'ятий інформаційні блоки. Для третього і четвертого інформаційних блоків, прийнятих з виявленою помилкою, у зворотному каналі посилається сигнал запиту з номерами 3 і 4 (червоний колір). Регулятор рівня шумів у прямому каналі перебуває в діапазоні невпевненого прийому сигналу. На екрані програмного емулятора відображаються неправильно прийняті інформаційні блоки червоним кольором. Таким же кольором відображаються і блоковані блоки системи передачі даних з ВЗЗ-НПбл. При правильному прийомі інформаційних блоків активізація процесів відбувається зеленим і блакитним кольорами. У будь-який момент система може бути зупинена за допомогою клавіші «Пауза», а потім знову можливо активізувати систему. Слід зазначити, що регулятор рівня завад у кодових комбінаціях (шумів) можна пересувати в будь-яке положення без порушення автоматичної роботи програмного емулятора системи передачі даних. За допомогою клавіші «Стоп» є можливість повернення програмного емулятора у вихідний стан.

Рисунок 2.8 – Прийняття блоку інформації з помилкою

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]