Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підв_квал.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
272.9 Кб
Скачать

2.6. Коректор газу "спг761" Обчислювач зареєстрований в Державному реєстрі України під

№ 17934-98.

Виробник: фірма ВТП "Енергiя".

Коректор газу “СПГ761” являє собою промисловий контролер з резидентним програмним забезпеченням, що призначений для виконання функцій коректора в складі вузла обліку природного газу. “СПГ761” виконує перетворення вихідних сигналів датчиків витрати, температури, тиску або датчиків густини і питомої теплоти згоряння в значення фізичних величин; обчислює і веде комерційний облік витрати газу при робочих і стандартних умовах, об'єму газу при стандартних умовах, облік маси газу і середньозваженої питомої об'ємної теплоти згоряння.

Значення фізичних характеристик газу (густина, коефіцієнт стискальності, в'язкість, показник адіабати) визначаються коректором відповідно до ГОСТ 30319.1 [11]. При цьому компонентний склад газу, виражений в об'ємних частках, повинний задовольняти вимогам ГОСТ 30319.1 [11].

Компонентний склад газу може бути відомий цілком чи частково (відома тільки густина сухого газу при стандартних умовах і зміст азоту і диоксиду вуглецю. Коректор забезпечує облік сухого і вологого газу. Розрахунок густини вологого газу ведеться за методикою, викладеною в РД 50-213 [12]. Припустимий зміст вологи в об'ємних частках – до 0,15.

Як датчики витрати газу, сумісних зі “СПГ761”, можуть використовуватися перетворювачі об'ємної витрати і лічильники об'єму; перетворювачі перепаду тиску на стандартних і спеціальних діафрагмах і трубах Вентурі. Фізичні принципи, на яких заснований метод виміру витрати тим чи іншим датчиком, не важливі для сполучення датчика зі СПГ761. Разом зі “СПГ761” може бути використаний будь-який датчик витрати з вихідним сигналом сили струму 0-5, 0-20 чи 4-20 мА чи з вихідним числоімпульсним (частотним) сигналом з частотою проходження імпульсів до 1000 Гц.

Основні характеристики коректора газу “СПГ761”:

а) при вимірі витрати і кількості газу методом перемінного перепаду тиску за допомогою стандартних діафрагм і труб Вентурі коректор робить необхідні обчислення відповідно до ГОСТ 8.563.(1-2) [13, 14], при вимірі за допомогою спеціальних діафрагм – відповідно до РД 50-411 [17]:

  • абсолютний тиск – у межах від 0,05 до 12 МПа;

  • температура газу може бути в межах від мінус 30 до плюс 65 оС;

б) коректор має вхідні кола для вводу наступних вимірювальних сигналів:

  • сигналів сили постійного струму - від 0 до 5 мА, від 0 до 20 мА або від 4 до 20 мА (8 кіл);

  • числоімпульсних сигналів (3 кола);

  • сигналів опору - від термоперетворювачів опору 50П, 50M, 100П, 100М або 500П (3 кола);

в) основна похибка не перевищує: − ± 0,1/0,15 % (приведена) - за показниками витрати, тиску і перепаду тиску при роботі з токовими вхідними сигналами; − ± 0,05 % (приведена) - за показниками витрати при роботі з числоімпульсними вхідними сигналами; − ± 0,1/0,15 °C (абсолютна) - за показниками температури;

г) діапазон робочих температур навколишнього середовища – від мінус 10 оС до плюс 50 оС;

д) ступінь захисту від води і пилу IP65;

е) габаритні розміри – не більше 242х186х116 мм.

Повірка обчислювачів здійснюється згідно з документацією фірми виробника.

Наведені обчислювачі та коректори, які використовуються для обліку природного газу були відібранні з тим урахуванням, що вони відповідають певним умовам при першому відборі, а саме:

  • згідно з існуючими вимірювальними вузлами це витратоміри змінного перепаду тиску, використання яких дозволить зменшити витрати, пов’язані з перебудовою вимірювальних ділянок;

  • призначені для перетворення вихідних сигналів від перетворювачів вимірювальних тиску, температури та перепаду тиску та обчислення об’єму газу, приведеного до стандартних (нормальних) умов;

  • мають широкий діапазон вимірюваних витрат;

  • володіють невеликим рівнем відносної похибки;

  • мають широкий діапазон робочих температур навколишнього середовища.

При виборі витратомірного приладу враховувались ще такі характеристики, як:

  • надійність;

  • зручність та простота у використанні (можливість швидкого монтажу та демонтажу витратоміра, просте редагування необхідних даних);

  • сучасне програмне забезпечення та можливість оновлення при необхідності;

  • великий межповірочний інтервал;

  • зручний тип та напруга живлення приладу;

  • відносно невелика ціна;

  • наявність сервісного центру з ремонту витратоміра.

Представленні витратоміри мають такий істотний недолік, як складність забезпечення живлення витратомірів в газонебезпечному середовищі при використанні схеми підключення на відкритому повітрі.

На мій погляд, оптимальним варіантом є використання обчислювача, який має автономне живлення та розташування вимірювальних датчиків в одному корпусі. Таким приладом є комплекс “ФЛОУТЕК-ТМ-1-5 перетворювач-коректор ПК-4 мікроспоживаючий”, який виробляє ТОВ "ДП УКРГАЗТЕХ", м. Київ.

Використання датчиків з цифровими вихідними сигналами дозволило перейти від атестації до повірки, а об’єднання обчислювача в одному корпусі дозволило підвищити точність вимірювання, знизити число аварійних ситуацій, пов’язаних з якістю каналів зв’язку датчиків з обчислювачем [18].

На сьогоднішній день існуючі методики повірки комплексів “ФЛОУТЕК” мають деякі недоробки відносно конструктивних особливостей та відносних похибок комплексу “ФЛОУТЕК-ТМ-1-5”. Тому розробка метрологічного забезпечення для цього витратоміра є актуальною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]