Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підв_квал.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
272.9 Кб
Скачать

4.1.2 Засоби повірки

При проведенні повірки застосовують наступні робочі еталони:

  • манометр поршневий диференціальний МПД-100 з межами основної відносної похибки, що допускається, ± 0,0075 % відтвореного (вимірюваного) значення диференціального тиску в діапазоні від 0,05 до 250 кПа при відтворенні робочого надлишкового тиску в діапазоні від 0,1 до 10 МПа;

  • манометри поршневі абсолютного тиску 1 і 2 розрядів, з межами допустимої основної відносної похибки ± 0,01 і ± 0,02 % відтвореного (вимірюваного) значення в діапазоні від 10 Па до 130 кПа;

  • манометри і калібратори поршневі 1 і 2 розрядів, з межами допустимої основної відносної похибки ± 0,01, ± 0,02 і ± 0,05 % відтвореного (вимірюваного) значення в діапазоні від 2,5 кПа до 250 МПа;

  • мікромановакуумметр рідинний МКВ-250 2 і 3 розрядів, з межами допустимої основної відносної похибки ± 0,02 і ± 0,05 % відтвореного (вимірюваного) значення в діапазоні від мінус 2,5 кПа до мінус 0,25 кПа і від 0,25 кПа до 2,5 кПа;

  • калібратор тиску універсальний DPI-610 1 розряду, виробництва фірми Druck Ltd, Великобританія, з межами основної допустимої приведеної похибки ±0,03 % з верхніми межами вимірів перетворювачів від 7 кПа до 16 МПа;

  • магазин опору Р3026 2 розряду, клас точності 0,01;

  • термометр скляний ртутний типу ТЛ із межами вимірів від 0 до 50 оС, ціна розподілу 0,1 оС;

  • барометр мембранний метеорологічний МВ3-1;

  • психрометр аспіраційний М34;

  • комп'ютер IBM PC 386 DOS і вище з інтерфейсом користувача, що забезпечує обмін даними на базі цифрового HART-протоколу;

  • HART-модем з комплектом сполучних проводів;

  • пристрій для створення тиску.

Застосовувані засоби вимірювальної техніки повинні бути повірені чи піддані державній метрологічній атестації, а іспитове устаткування – атестоване у встановленому порядку. Допускається застосування інших засобів вимірювальної техніки з характеристиками, що не уступають зазначеним.

4.2 Контроль метрологічних характеристик

Контроль основної приведеної похибки Комплексу при вимірі перепаду тиску на діафрагмі проводимо в наступному порядку:

  • збираємо схему повірки Комплексу, подаємо мережеву напругу на джерело живлення;

  • установлюємо на ПЕОМ програму MCONCOR, запускаємо її і далі дотримуємося вказівок програми;

  • вибираємо в головному меню програми режим "Обслуговування";

  • вибираємо в меню "Обслуговування" режим "Константа” / “Вимір" і встановлюємо константи;

  • вибираємо в меню "Обслуговування" режим "Повірка" / "Перепад тиску";

  • важіль на п’ятивентильному блоці встановлюємо в положення “Р” робочий еталон тиску вибирається виходячи з нормованих значень похибки і верхньої межі перетворень різниці тиску;

  • за допомогою пневматичного насоса по черзі встановлюємо різниці тиску в камері високого тиску "РН" вимірювального перетворення тиску, близькі Отримані при цьому показання робочого еталона різниці тиску ΔРО і показання Комплексу при вимірі різниці тиску ΔРВ заносяться в стовпці, відповідно, 3 і 4 таблиці Д.4. При цьому фіксуються найбільші відхилення величини ΔРВ від величини ΔРО, отримані протягом двох хвилин. Під час контролю вхід "PL" перетворювача завжди повинний знаходитися під атмосферним тиском;

  • основна приведена похибка Комплексу при вимірі перепаду тиску на діафрагмі γΔРК розраховується по формулі:

γΔРК = (ΔРВ –ΔРО)ּ100/ΔРПР (4.1),

де ΔРВ - показання Комплексу при вимірі різниці тиску, ΔРО - показання робочого еталона різниці тиску,

ΔРПР – верхня межа вимірів різниці тисків.

Результати розрахунків γΔРК заносяться в стовпець 5 таблиці Д.4 додатка Д. Результати повірки вважаються позитивними, якщо значення γΔРК знаходяться в межах допустимої основної приведеної похибки вимірювального перетворювача різниці тиску γΔР.

Контроль основної приведеної похибки Комплексу при вимірі абсолютного (надлишкового) тиску γРК проводимо в наступному порядку:

  • вибираємо в меню "Обслуговування" режим "Повірка" / "Тиск";

  • відкриваємо вентиль 6 (рисунок 4.1) і за допомогою пневматичного насоса по черзі створюємо тиск за аналогією з виміром перепаду тиску, але замість ΔРО, ΔРР, ΔРВ, ΔРПР і γΔРК визначаються та обчислюються, відповідно, РО, РР, РВ, РПР і γРК. При цьому робочий еталон тиску, вибирається виходячи з нормованих значень похибки і верхньої межі перетворень тисків;

  • основна приведена похибка Комплексу при вимірі тиску газу γРК, у випадку, якщо робочий засіб вимірів тиску і робочий еталон тиску вимірюють один вид тиску, розраховується по формулі:

γРК = (РВ –РО)ּ100/РПР (4.2),

де РВ - показання Комплексу при вимірі тиску газу, РО - показання робочого еталона тиску,

РПР – верхня межа вимірів тиску.

Результати вимірів РО, РВ та обчислень γРК при цьому заносяться в стовпці, відповідно, 3, 5 і 6 таблиці Д.5 додатка Д.

  • якщо вимірювальний перетворювач тиску Комплексу і використаний робочий еталон вимірюють тиски різного виду (абсолютне і надлишкове), то значення тиску, обмірюване робочим еталоном РО, зменшують (якщо він вимірює абсолютний тиск) чи збільшують (якщо він вимірює надлишковий тиск) на значення атмосферного тиску РБ, обмірюваного з абсолютною похибкою ΔРБ, що задовольняє умові

ΔРБ ≤ РБ · (3·10-3·РПР·γРИ) (4.3),

де γР – межі допустимої основної приведеної похибки вимірювального перетворювача тиску. Одиниці вимірів ΔРБ і РБ у цьому випадку повинні бути довільні, але повинні бути однаковими. При цьому фіксуються найбільші відхилення величини РВ від величини РОО’), отримані протягом двох хвилин.

У цьому випадку γРК розраховується по формулі:

γРК = (РВ - РО’)ּ100/РПР (4.4),

де РО’ - показання робочого еталона тиску.

Результати перевірки вважаються позитивними, якщо значення γРК знаходяться в межах допустимої основної приведеної похибки вимірювального перетворювача тиску.

Контроль абсолютної похибки Комплексу при вимірі температури газу (без врахування похибки ТО) проводиться в такий спосіб:

  • вибираємо в меню "Обслуговування" режим "Повірка" / "Температура";

  • до входу перетворювача температури по чотирьохпровідній лінії зв'язку приєднуємо магазин опорів;

  • за значеннями tР, розраховуємо відповідні значення опорів ТО Rt, в омах, з точністю до одиниці останнього розряду значення, що встановлюється на магазині опору.

При використанні в Комплексі номінальної статичної характеристики ТО, значення Rt розраховується по формулі:

Rt = 100 · (1+А·t + B·t2) (4.5),

де А и В – коефіцієнти, що залежать від типу ТО і наведені в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1 – Значення коефіцієнтів А и Б у залежності від типу ТО

Тип ТО

А

Б

ТСМ 100М

4,28 · 10-3

Cu 100

4,26 · 10-3

ТСП 100П

3,96847 · 10-3

-5,847 · 10-7

Pt 100

3,90802 · 10-3

-5,802 · 10-7

При використанні в Комплексі індивідуальної статичної характеристики ТО, значення Rt розраховуються за матеріалами метрологічної атестації ТО. Отримані значення Rt заносяться в стовпець 3 таблиці Д.6 додатка Д. Відповідні значення tВ заноситься в стовпець 4 таблиці Д.6 додатка Д. При вимірі значення величини tВ в період його спостереження, фіксується найбільше відхилення значення величини щодо розрахункового значення температури газу tР, отримане протягом двох хвилин.

значення абсолютної похибки Комплексу при вимірі температури газу без обліку похибки термоперетворювача опору ΔtК визначається по формулі:

ΔtК = tВ - tР (4.6).

операції повірки вважаються позитивними, якщо значення ΔtК знаходяться в межах ± 0,1 оС.

Контроль основної відносної похибки Комплексу при перетворенні вхідних величин і обчисленні витрати газу виконується одним із двох методів.

Перший метод (поетапний) – у режимі тестування у коректор об'ємної витрати газу вводимо отримані значення ΔРВ, РВ і tВ. Значення витрати газу, показані Комплексом QВ, порівнюються зі значеннями витрати газу QРО, отриманого розрахунковим шляхом за значеннями вхідних перемінних ΔРО, РО і tР, показаних робочими еталонами.

Другий метод (комплексний) виконується шляхом одночасної подачі на входи вимірювальних перетворювачів тестових значень вимірюваних величин ΔРО, РО і tР; при цьому фіксуються показання Комплексу – ΔРВ, РВ, tВ і QВ. Значення QРО визначаються як і в першому методі.

Перший метод може застосовуватись тільки при періодичній перевірці в умовах відсутності манометра поршневого диференціального МПД-100 чи подібного йому по характеристиках.

Якщо в тестових сполученнях вхідних перемінних ΔРО і РО не виконується умова:

ΔРО / (РО + РБ) ≤ 0,25 (4.7)

(при використанні робочого еталона тиску, РБ = 0; одиниці вимірів ΔРО, РО і РБ у формулі (4.7) приймаються однакові), перевіряється наявність фіксації в пам'яті Комплексу інформації про відповідну позаштатну ситуацію.

Розрахунок зразкових значень витрати середовища виконують на ЕОМ по програмі “РАСХОД-НП” затвердженої Держстандартом України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]