Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект КіР.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
410.11 Кб
Скачать

8.2. Методика перевірки документування, нормування та нарахування заробітної плати.

Для забезпечення якості ревізії розрахунків з оплати праці ревізору слід детально ознайомитися з Кодексом Законів про працю, ЗУ «Про оплату праці» та іншими нормативними документами.

Для перевірки правильності нарахування і виплати заробітної плати ревізору необхідно ознайомитися з встановленими нормами різних видів доплат, дотримання розміру мінімальної оплати праці. Мінімальна заробітна плата є соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для всіх форм власності і фізичних осіб.

Ревізор перевіряє формування тарифної сітки робітників на основі тарифної ставки 1-го розряду, присвоєння кваліфікаційних розрядів ролбітникам, систему табелювання при погодинній оплаті праці та відрядній.

Окремо перевіряється прийняття на роботу та нарахування заробітку сумісникам, адже відомо, що їх заробітна плата нараховується за фактично виконану роботу при належно правильному оформленні всіх документів.

Перевіряється нарахування заробітної плати за роботу в понадурочний час (у подвійному розмірі годинної ставки), святкові та вихідні дні (у подвійному розмірі або наданням відгулу), за роботу в нічний час ( з надання доплати у розмірі встановленому колдоговором, %), підліткам та особам, які є працівниками віком до 18 років, працюючими інвалідами, учасниками бойових дій тощо.

Правильність розрахунків з оплати праці перевіряється на підставі первинних документів – нарядів на відрядну роботу, облікових листів, табелів обліку робочого часу, Розрахунків з оплати праці робітникам тваринництва, дорожніх листів та ін.. документів.

Під час ревізії перевіряють порядок нарахування відпусток. З дотриманням ЗУ «Про відпустки) та плати за період втрати тимчасової працездатності.

Преша відпустка надається через 6 міяців роботи на даному підприємстві 1 раз на рік. Мінімальна кількість днів відпустки складає 24 кал.дні. але згідно ЗУ «Про відпустки» визначено перелік працівників, яким надається інший термін відпустки – з урахування додаткової оплачуваної та неоплачуваної відпустки.

Підставою для перевірки нарахування сум лікарняних та сплати внесків до фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є наявні Листи за період втрати працездатності. Ці документи видаються лікарняною установою і зберігаються у відділі кадрів підприємства.

Для перевірки документування, нормування та нарахування оплати працівникам ревізору слід завжди керуватися законодавчими актами, положеннями та інструкціями з оплати праці.

Цю превірку можна зобразити за такою схемою:

Контроль наказу про прийняття, звільнення, відпустку, переведення на інше місце роботи. Табель обліку робочого часу, контроль за розцінками, окладами, розпорядженнями про утримання з оплати праці.

/

/

Особові рахунки

/

/

Розрахунково платіжна відомість

/

/

Журнал – ордер

/

/

Головна книга

/

/

Баланс

/

/

Звітність

8.3. Методика перевірки операцій з оплати праці та пов’язаних з нею розрахунків.

Облік основної і додаткової оплати праці ведеться у відповідному обліковому регістрі( журналі- ордері) на пасивному рахункі 66 «Розрахунки з оплати праці», на якому узагальнюється інформація цих розрахунків.

Необхідно перевірити достовірність з оплати праці, порівнявши дані звітності з оплати праці з даними бухгалтерських регістрів, особовими картками працівників і первинними документами.

Утримання з оплати праці перевіряються згідно вимог чинного законодавства України, а саме:

  • єдиний соціальний внесок;

  • податок з фізичних осіб;

  • інші внески та індивідуальні утримання та підстави на них (виконавчі документи, кредитні угоди тощо).

При перевірці вивчають, чи не нараховувалась заробітна плата особам, які не обліковуються у відділі кадрів, які нещодавно звільнилися, чи не нараховується сума заробітної плати працівникам, які знаходяться в даний момент у відпустці або на лікарняному. Зясовують, чи немає випадків включення у різні РПВ одних і тих самих осіб, чи немає фактів подвійного нарахування оплати праці, чи не нараховується заробітна плата за продукцію,яка взагалі не випускалася.

При перевірці платіжних відомостей або РПВ звертають увагу на суму «Всього виплачено», зазначену як прописом так і цифрами, а також перераховують суму фактично виданої заробітної плати із підтверджуючими підписами працівників спів ставляючи її із тією, що зазначена як «Всього виплачено».

Ефективним методом виявлення порушень у нарахування заробітної плати є перевірка первинних документів на випуск готової продукції, нарядів допоміжних цехів, адже саме в них мають місце необґрунтоване дописування показників для нарахування заробку за не випущену продукцію.

Однією із важливих ділянок ревізії є вибіркове зіставлення сум нарахованої заробітної плати, що зазначена в первинних документах з даними підрахунків накопичувальної відомості ( наприклад, записи про кількість відпрацьованого часу у табелі співставляється із записами цього ж відпрацьованого часу у РПВ). Така процедура дає можливість виявити. Чи немає факту включення у РПВ осіб, які фактично не працюють на даному підприємстві.

Трапляються випадки розкрадання грошей шляхом привласнення депонованих сум (підробляють підписи отримувача). Для підтвердження такого факту ревізор має право викликати одного із депонентів для розпізнання свого підпису.

Причинами відхилення між даними аналітичного і синтетичного обліку рах.66 можуть бути перекручення даних внаслідок зловживань; неповне утримання авансів; повторне списання одних і тих сум в Д-т рах.66; зменшення дебіторської заборгованості або збільшення кредиторської заборгованості під час перенесення сальдо з однієї відомості в іншу і т.д.

Узагальнення порушень, виявлених під час ревізії здійснюється відповідною методикою в залежності від форм виявлених порушень. Для групування можуть застосовуватися:

  • Розрахунки

  • Групувальні відомості

  • Таблиці

  • Вилучені оригінали документів

  • Довідки і письмові пояснення відповідних посадових осіб

  • Довідки зустрічних звірок та відповіді на листи – запити.

Самостійна робота

  1. Перевірка дотримання встановлених норм погодинної, відрядної оплати праці, оплати за сумісництвом, за роботу в понаднормований час.

  2. Контроль за нарахуванням і виплатою заробітної плати і розрахунків за соціальним страхуванням.