Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник СМ і МНХ.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
989.18 Кб
Скачать
  1. Інтегрований урок хімії

Методичною основою інтегрованого підходу до навчання є формування знань про навколишній світ і його закономірності в цілому, а також установленню внутрішньо- і міжпредметних зв’язків у засвоєнні основних наук.

Отже, інтегрований урок (від лат. іntegratio – поповнення) – тип уроку, у якому навколо однієї теми поєднано відомості різних навчальних предметів.

Міжпредметна інтеграція може бути:

  • повна (являє собою об’єднання в одному курсі різних навчальних предметів: фізика + хімія + астрономія + географія);

  • часткова (полягає в поєднанні підпорядкованого одній темі матеріалу різних предметів).

Ієрархія ступенів інтеграції є основою класифікації інтегрованих уроків за способом їх організації і має такий вигляд:

  • конструювання і проведення інтегрованого уроку, двома і більше учителями різних дисциплін;

  • коментування і проведення інтегрованого уроку учителем, який має базову підготовку з відповідних дисциплін;

  • створення на цій основі інтегрованих тем, розділів та курсів.

Інтегровані уроки, також, називають міжпредметними. Форми їх проведення різноманітні, розглянемо деякі з них.

Бінарний урок (від лат. binarius — подвійний) – різновид інтегрованого уроку, що органічно поєднує вивчення двох предметів, наприклад, хімії та фізики, хімії та біології, хімії та географії.

Мета бінарного уроку – зміцнення знань, удосконалення вмінь і навичок на оновленому матеріалі.

Головна перевага бінарного уроку полягає в можливості створити в учнів систему знань, допомогти уявити взаємозв’язок предметів і таким чином підвищити рівень знань учнів. Бінарні уроки вимагають активної діяльності кожного учня, тому клас необхідно готувати до їх проведення: запропонувати літературу з теми уроку, порадити узагальнити власний практичний досвід, придивитися до конкретного явища.

Бінарні уроки допомагають зміцнити вчительські колективи, поставити перед ними спільні завдання, виробити спільні дії та єдині вимоги. Вдало поєднуються в бінарному уроці предмети природничо-математичного циклів, це розширює кругозір і культуру учнів.

БІТ-урок – це нетрадиційний інтегрований урок. Урок включає три взаємопов’язані елементи: бесіду, гру, творчість.

Перша частина уроку – бесіда. Для її успішного проведення вчитель ставить перед учнями основну мету уроку й підкреслює, що досягти її можна лише під час спільної роботи. На робочому місці учнів знаходиться опорний конспект і конверт з роздавальним матеріалом, з яким вони працюватимуть під час уроку. Емоційному настрою та співробітництву на уроці сприяють стимулюючі репліки вчителя: «Правильно, молодці», «Оцінимо відповідь разом», «Давайте поміркуємо». Ці звернення до учнів створюють атмосферу співробітництва. Колективна робота створює ту творчу лабораторію, в якій кожний учень виступає як дослідник, шукає і знаходить відповіді, запрошуючи вчителя як консультанта.

Одержані таким чином знання закріплюються з допомогою гри-естафети. Клас поділяється на команди, кожній з яких видають естафетну картку, яку починають заповнювати учні з останнього ряду. Кожний із учнів вписує одну назву й передає картку далі. Виграє та команда, яка заповнила картку без помилок і швидше за інших.

Цікаво задуманий і організований кінець уроку, в ході якого учням пропонують продемонструвати вміння оригінально застосовувати одержані знання. Розв’язання поставленого завдання вимагає від учнів творчого підходу, знання основ предмета.

Перевага біт-уроку – в його мобільності. Учні не встигають стомитися, їхня увага постійно підтримується й розвивається. Такий урок завдяки своєму емоційному напруженню, елементам змагання є дуже ефективним. Учні на практиці відчувають ті можливості, які надає творча колективна робота.

Інтегрований урок-конференція «Захист теми» дозволяє школярам приймати активну участь у суспільному обговоренні проблеми. В основі такого уроку-змагання між групами учнів.

Захистити свою тему, означає найбільш повно представити її зміст і показати більше значення теми в науці, техніці, житті. Для проведення уроку загальна тема ділиться на підтеми.

Члени групи розподіляють між собою обов’язки:

  • бібліографи підбирають літературу за темою;

  • доповідачі виділяють в отриманій темі головні питання і складають доповідь на 3-5 хвилин;

  • експериментатори забезпечують доповіді дослідами;

  • оформлювачі готують малюнки, креслення, схеми для доповідей, підбирають мультимедіа матеріали;

  • опоненти готують питання групи противника.

Всією роботою керує один з вчителів, а облік роботи і підведення підсумків конференції проводить журі з учнів та учителів.

Таким чином, основна ідея інтеграційних тенденцій в ЗОШ – це розуміння учителем того, що світ – єдина система складних взаємозв’язків, тому оптимальне вирішення будь-якого питання можливо лише за умови розгляду його зв’язків і взаємин у загальній системі понять.