Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komp_39_yuter_Yak_vin_pratsyuye_2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
100.35 Кб
Скачать

Портативний носій даних

Нам часто потрібно передати чи поширити інформацію. До недавнього часу папір був єдиним способом для досягнення цієї мети, але зараз ми маємо й інші варіанти. Одним з таких варіантів є гнучкий диск (FD). Він має пластину, дуже схожу на ті, які використовуються в жорстких дисках. Пристрій, який може записувати або читати гнучкий диск, зазвичай знаходиться в ЦП комп'ютера. На відміну від жорсткого диска, пластину гнучкого диска укладено в тонкий пластиковий корпус. Її можна легко вставити або видалити з дисководу гнучких дисків (FDD) - пристрою, що знаходиться в корпусі ЦП. Насправді, коли комп'ютер був представлений у 1981 році, він не мав жорсткого диска, лише FDD.

Гнучкий диск являє собою портативний носій інформації. Він може бути використаний для передачі інформації з одного комп'ютера на інший, або щоб зберегти резервну копію важливої ​​інформації на жорсткому диску. Гнучкий диск має тільки одну пластину, а місткість найбільш поширеної моделі всього лише 1,4 Мб. Є кілька інших варіантів, подібних до портативної пам'яті, наприклад Zip-диски, які з’явилися нещодавно. Їхня ємність досягає декількох гігабайт.

Компакт-диск (CD) - ще один варіант, який став дуже популярним в останнє десятиліття. На відміну від пластини жорсткого диска або гнучкого диска, які мають шар магнітного матеріалу для читання або запису інформації, компакт-диск має тонкий шар матеріалу, який легко відбиває світло. CD-дисководи використовують лазерний промінь для читання або запису інформації.

Є два види CD-приводів: перші можуть лише зчитувати дані, а інші - записувати або змінювати інформацію на компакт-диску.

CD диски, які використовують ці приводи, також бувають двох видів. Перший - CD-ROM, який виробляється в дуже великих кількостях. Він схожий на книгу або газету. Інформацію з нього можна тільки зчитувати, і вона не може бути переписаною. Другий – CDR диск, схожий на гнучкий диск. Користувач може писати і переписувати інформацію на ньому, тільки якщо його комп'ютер має CDR-привід. Сьогодні компакт-диск має ємність 600 Мб, але вона може бути збільшена в декілька разів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]