Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Komp_39_yuter_Yak_vin_pratsyuye_2.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
100.35 Кб
Скачать

Rom (Read-Only Memory)(сравни с оригиналом)

Наша пам'ять відповідає за основні функції нашого тіла: дихати, їсти, пити або рухатися. Процесор комп'ютера має чіп - мікросхему, відому як ROM (постійна пам’ять). Ця пам'ять не гасне з часом, як наша. Комп'ютер нічого не забуває навіть тоді, коли електроживлення на ньому вимкнене. Як і мікропроцесор, вона також складається з певного типу транзистора.

ROM зберігає основні функції, за якими повинен стежити комп'ютер, коли він увімкнений. Вона також зберігає всю інформацію про інші деталі присутні в комп'ютері. Таким чином, комп'ютер використовує цю пам'ять, щоб перевірити, чи всі частини присутні, чи ні. Якщо щось не гаразд, то з’являється сигнал тривоги.

Ram (Random Access Memory)

Коли ми готуємося до іспиту в школі, ми часто зазубрюємо багато фактів, ось чому ми можемо їх швидко згадати, коли вони нам потрібні. Частіше за все після екзамену ці факти та інструкції одразу забуваються. Частина нашого мозку, яку ми використовуємо для цієї мети, називається «короткочасною пам'яттю». Процесор також має короткочасну пам'ять. Вона називається RAM (оперативна пам’ять). RAM також має вигляд мікросхем, які складаються з транзисторів.

Сьогодні комп'ютер зазвичай має більш ніж 128 Мб оперативної пам'яті. У різкому контрасті з ROM, RAM є тимчасовою пам'яттю. Як тільки комп'ютер вимикається або електроживлення порушується, він забуває всю інформацію в своїй пам'яті.

Диск

З віком ми накопичуємо у пам’яті багато інформації та знань. У нашому мозку функцію зберігання всіх таких спогадів виконує «довгострокова пам'ять». Комп'ютер має цілий ряд пристроїв пам'яті. Найбільш значним з них є жорсткий диск (HDD). Зазвичай вона є найбільш об'ємною пам'яттю комп'ютера. На відміну від постійної або оперативної пам'яті, вона не є мікросхемою. Жорсткий диск - це герметичний пристрій з декількох алюмінієвих (або склокерамічних) дисків, так званих «пластин». Кожна з таких пластин вкрита тонкою магнітною плівкою, як стрічка аудіо- та відеокасети. HDD-пам'ять на них розділена концентричними колами, які називаються «треками». Головка читання / запису, яка прикріплена до рухомої руці, зчитує або записує інформацію на ці пластини. Диски обертаються на дуже високій швидкості за допомогою електродвигуна і руху головок читання / запису від краю до центру пластини. Таким чином, інформація може бути прочитана або записана у будь-яку частину жорсткого диска в одну мить. Він може зберігати великий обсяг інформації, включаючи програми і дані. До кінця минулого століття місткість жорсткого диска, вставленого у звичайний ПК, зросла до декількох Гб; цього достатньо, щоб запам'ятати текст, набраний на декількох крор (10 млн. індійських чи пакистанських рупій) сторінках або таку ж кількість фотографій і музики.

Вона продовжує рости і надалі майже кожен місяць. На відміну від оперативної пам'яті, але де в чому як ROM, інформація, що зберігається в HDD не енергозалежна, тобто дані не будуть зникати, якщо джерело живлення буде вимкнено. Жорсткий диск можна перенести з одного комп'ютера в інший з усією інформацією, що зберігається в ньому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]