Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОргМУ-2010.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
995.33 Кб
Скачать

Vіі. Інженерно-авіаційне забезпечення.

  1. Головним завданням інженерно-авіаційного забезпечення (ІАЗ) польотів є забезпечення учбово-льотної підготовки без відмов і інцидентів до льотних подій з вини інженерно-технічного складу (ІТС), виключення випадків виробничого травматизму.

  2. Планування, організацію ІАЗ льотної роботи проводити відповідно до вимог керівних документів ТСО України, Керівництва з інженерно-авіаційного забезпечення авіації ТСО України (КІАЗ-2008), Вказівок Головного інженера (ГІ) авіації ТСО України та цих ОРГМВ.

  3. Час, необхідний інженерно-технічному складу для виконання на авіаційній техніці всіх видив робіт (включаючи підготовку до польотів та проведення регламентних робіт), повинен бути достатнім для забезпечення якісної підготовки АТ до польотів.

  4. Паркові дні на авіаційній техніці організовуються по мірі необхідності за спільним рішенням начальника АО та його заступника по ІАС (інженера ІАС). Одночасне проведення паркового дня і виконання попередньої підготовки ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ.

  5. Готовність авіаційної організації до ВЛЕ (ОЗЕ) доповідати в відділ авіації та спорту ЦК ТСО України після виконання вимог КІАЗ-2008 та Вказівки ГІ авіації ТСО України від 15.01.98 року № 15.

  6. Начальнику АО та його заступнику по ІАС забезпечити укомплектованість інженерно-авіаційної служби спеціалістами з ЛіД (літак і двигун) та АіРЕО (авіаційне і радіоелектронне обладнання).

    1. Без підпису спеціалістів з ЛіД та АіРЕО в Журналі підготовки літака та/або Журналі виконання регламентних робіт (поопераційній відомості) про виконання відповідних робіт, допуск літака до польоту забороняється.

  7. До технічної експлуатації АТ допускати штатний та позаштатний особовий склад АО, що пройшов теоретичне навчання (перенавчання) самостійно або в спеціалізованих навчальних закладах і стажування, після перевірки знань по засвоєнню фахівцем конструкції авіаційної техніки, правил її експлуатації, заходів безпеки та перевірки практичних навичок роботи в обсязі функціональних обов'язків.

  8. Допуск особового складу до експлуатації АТ проводиться:

  • під час призначення на посаду з технічного обслуговування АТ працівника, якій раніше в цій АО не працював в ІАС;

  • під час освоєння нових видів робіт на АТ за своєю та суміжними спеціальностями;

  • при перервах у роботі на АТ більше 3-х місяців.

Для особового складу встановлюються два види допуску:

  • до самостійного ТО, що дає право на виконання робіт з обслуговування АТ з правом підпису документів;

  • до технічного обслуговування АТ без права підпису документів і під керівництвом осіб, які допущені до самостійного ТО.

Допуск штатного та позаштатного особового складу до обслуговування авіаційної техніки робити відповідно до вимог КІАЗ-2008 та Вказівки ГІ авіації ТСО України від 29.10.98 року № 18.

При цьому позаштатний особовий склад обов’язково повинен ознайомлюватись під особистий підпис з відповідними наказами, розпорядженнями начальника АО (про призначення на посаду, закріплення за АТ та т.і.) і функціональними обов’язками (посадовою інструкцією) та виконувати їх в повному обсязі.

Приклад запису в наказі про призначення на посаду: "З функціональними обов’язками (посадовою інструкцією) авіаційного техніка (інша посада) ознайомлений та зобов’язуюсь їх виконувати в повному обсязі", дата, підпис.

    1. З особового складу АО до самостійного ТО АТ допускати найбільш підготовлених фахівців. Такий фахівець у якості техніка літака допускається до самостійного виконання попередньої, передпольотної, післяпольотної підготовок та підготовки до повторного польоту, а під керівництвом штатного спеціаліста ІАС - до виконання регламентних робіт (без права підпису документації). Планерист у якості техніка планера допускається до самостійного виконання всіх видів підготовок до польотів та регламентних робіт.

    2. Кандидат на посаду заступника начальника АО по ІАС (інженера ІАС) зобов'язаний одержати допуск до роботи після проходження в відділі авіації та спорту ЦК ТСО України співбесіди та успішного складання заліків.

    3. Всі матеріали про введення на посаду особового складу зберігати в ІАС в окремий папці (термін - постійно). Пункт 8 Вказівки ГІ авіації ТСО України від 29.10.1998р. про терміни зберігання матеріалів про введення на посаду вважати таким, що втратив чинність.

  1. Для участі в змаганнях, навчальних зборах, показових виступах і авіаційних святах (демонстраційних польотах) відбирати літаки (вертольоти, планери) останніх серій з найбільшим запасом ресурсу, що не мали раніше ушкоджень і не піддавалися перевищенню перевантажень. Звітна документація повинна відповідати вимогам Вказівки ГІ авіації ТСО України від 18.10.95 року № 8.

    1. При проведенні навчальних зборів з льотної підготовки курсантів збройних сил України:

  • авіаційним організаціям надавати літаки з найбільшим запасом ресурсів та строків служби;

  • для обслуговування авіаційної техніки виділяти інженерно-технічний склад, який має достатній досвід роботи на даних типах авіаційної техніки;

  • заступнику начальника навчальних зборів з ІАС під час проведення зборів керуватися вимогами керівних документів ТСО України.

  1. Інженерно-технічну підготовку особового складу здійснювати відповідно до вимог КІАЗ-2008. Заступнику начальника АО по ІАС (інженеру ІАС) на початку навчального року скласти тематику поточної інженерно-технічної підготовки (занять і тренажів) для постійного льотного та інженерно-технічного складу, виходячи з досягнутого рівня технічної підготовки.

    1. Поточну інженерно-технічну підготовку проводити (з розрахунку на рік):

  • з льотним складом не менш 5 годин;

  • з інженерно-технічним складом не менш 10 годин теоретичної підготовки і 5 годин тренажів по виконанню складних демонтажно-монтажних робіт.

    1. Тематику планованих занять розподіляти окремо для льотного та інженерно-технічного складу таким чином:

      Дисципліна

      Теорет. підготовка (годин)

      Тренажі (годин)

      Прим.

      за планом

      фактично

      за планом

      фактично

    2. Тематику занять і тренажів з особовим складом АО підшивати у окрему папку та зберігати у інженерно-авіаційній службі.

    3. Допуск інженерно-технічного складу до виконання функціональних обов’язків перед початком навчального року проводити з урахуванням положень п. 1 розділу ІІ цих ОРГМВ.

  1. Перед початком навчального року на всіх ПС проводити позачергові регламентні роботи в обсязі найменшої форми ТО. Виконання позачергових регламентних робіт не виключає виконання чергових форм по напрацюванню.

  2. Заступникам начальників АО по ІАС (інженерам ІАС) не рідше одного разу на місяць проводити технічні розбори і спеціальні заняття по безпеці польотів з ІТС АО, на яких вивчати несправності, відмови й пошкодження авіаційної техніки, проводити глибокий аналіз з визначенням конкретних заходів для запобігання їхньої повторюваності. Про проведення розборів записувати в журнал технічних розборів. Матеріали технічних розборів підшивати в окрему папку.

  3. Заступникам начальників АО по ІАС (інженерам ІАС) постійно вести облік несправностей АТ. На підставі даних обліку оформлювати такі інформаційні матеріали:

  • термінові повідомлення про відмови АТ, які безпосередньо загрожують безпеці польотів та вимагають невідкладних заходів в усіх АО ТСОУ (подавати за формою, наведеною у додатку 3 до цих вказівок);

  • Картки обліку передумов до льотних подій через відмови АТ і помилки ІТС при її експлуатації. Форма Картки наведена у додатку № 6 до “Инструкции о порядке классификации, расследования и представления донесений о предпосылках к летным происшествиям“ (введена наказом ЦК ДТСААФ СРСР від 20.07.1988р. № 409);

  • Картки відмови (несправності) АТ за формою, наведеною у додатку 5 до ОРГМВ;

  • зведене донесення про розподіл відмов та несправностей АТ з аналізом її надійності за формою, наведеною у пункті 4 Вказівки ГІ авіації ТСОУ від 10.12.1993р. № 5.

  1. Закріплення авіаційної техніки за особовим складом здійснювати відповідно до КІАЗ-2008.

  2. До початку польотів ПС у відриві від основної бази (на оперативному аеродромі) заступнику начальника АО по ІАС (інженеру ІАС) приймати заліки від льотного та інженерно-технічного складу з правил експлуатації ПС на землі та в повітрі, умінню готувати ПС до польотів. Допуск оформляти наказом по авіаційній організації перед початком сезону.

  3. При плануванні польотів для раціонального використання авіаційної техніки наліт на повітряне судно за льотну зміну повинний складати для:

  • Ан-2 - не більш 5 годин;

  • Мі-2 - не більш 4 годин 30 хв.;

  • Як-52, Як-18Т, Як-55, В-35А, Су-29, Су-31 - не більш 4 годин 30 хв.

У цей наліт не входить час на розвідку погоди і евакуацію планерів з майданчиків.

  1. Попередню підготовку на вертольотах Мі-2, літаках Ан-2, Як-55, Су-26, Су-29, Су-31, Як-52, Як-18Т, В-35А, дозволяється проводити на 4 льотні зміни (на 4 льотні дні при польотах в одну зміну чи на 2 дні по дві зміни), або на 8 календарних днів, якщо польоти не проводилися.

  2. Попередню підготовку на планерах проводити не рідше одного разу на 15 календарних днів або на 4 льотні дні.

  3. Для забезпечення безпечної експлуатації літаків Як-55 проводити цільові огляди по контролю стану окремих агрегатів, вузлів і деталей. Перелік оглядів і їх періодичність викладені у Вказівці ГІ авіації ТСО України від 05.12.00р. № 23.

  4. Дотримувати встановлені ресурси і терміни служби авіаційної техніки. Забезпечити відновлення ресурсів і термінів служби АТ (ремонт) використовуючи кошти, отримані в результаті господарської діяльності.

    1. Технічні акти по продовженню ресурсів і термінів служби авіаційної техніки (літаків, планерів, силових установок) представляти в відділ авіації та спорту ЦК ТСО України на затвердження Головному інженеру. Один екземпляр акта після затвердження зберігається в відділі авіації та спорту.

    2. Рішення Розробника по продовженню ресурсів і термінів служби екземплярів авіаційної техніки представляти в відділ авіації та спорту ЦК ТСО України для введення їх в дію відповідним Рішенням ГІ авіації ТСОУ.

  5. При експлуатації АТ суворо дотримуватися вимог Керівництва з організації і порядку контролю якості ПММ і технічних рідин (введено наказом Голови ТСО України від 24.12.2001р. № 169).

    1. При застосуванні ПММ на АТ робити обов'язковий лабораторний аналіз кожної поставці ПММ, незалежно від наявності сертифікату виробника.

    2. Заступникам начальників АО з ІАС (інженерам ІАС) контролювати терміни дії лабораторних аналізів ПММ відповідно до вимог Керівництва з організації і порядку контролю якості ПММ і технічних рідин.

  6. При підготовці звітного документу – "Відомості про наявність і стан АТ", додатково вказувати орендовані літаки, що експлуатуються в авіаційній організації.

  7. Керівникам АО, після підписання договору про базування ПС інших власників, постійно надавати в відділ авіації та спорту ЦК ТСОУ дані про прибуття-вибуття повітряних суден, що не стоять на балансі АО.

  8. Під час експлуатації повітряних суден авіаційних організацій ТСО України, внесених до облікового реєстру надлегких ПС та ПС аматорської конструкції, додержуватися рекомендацій, які містяться у Інформаційному листі № 1 авіаційного відділу ЦК ТСО України від 30.05.2003р. № 5/86.

  9. ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ експлуатувати повітряні судна авіації ТСО України з авіадвигунами, на яких не проведені роботи з продовження ресурсів та термінів служби згідно спільного Рішення № 03-03-М-14 від 16.04.2003р. ТСО України та ОАО ОКБ Моторостроение (м. Воронеж).

Підсумкові доповіді за результатами роботи АО у поточному році (за станом на 15 жовтня п.р.) надавати в відділ авіації та спорту ЦК ТСО України до 1 листопада. У доповідях обов'язково відобразити підсумки роботи ланок НЛА (при наявності) відповідно до діючих форм, і завдання, що плануються на наступний рік.

ЗАСТУПНИК ГОЛОВИ-НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ

АВІАЦІЇ ТА СПОРТУ ЦК ТСО УКРАЇНИ

В.М.ГРИБАНОВ