Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15-20.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
50.33 Кб
Скачать

Правові засади, мета та завдання прокурорських перевірок виконання вимог законодавства щодо соціального захисту осіб, які потребують державної підтримки та допомоги

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про прокуратуру» одним з основних завдань прокуратури визначено здійснення захисту від неправомірних посягань гарантованих Конституцією, законами України та міжнародними правовими актами соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина.

Прокурорська перевірка виконання законів проводиться за заявами та іншими повідомленнями про порушення законності, що вимагають прокурорського реагування, а за наявності приводів - також з власної ініціативи прокурора. Прокуратура не підміняє органи відомчого управління та контролю (ст. 19 Закону України «Про прокуратуру»).

Наказом Генерального прокурора України «Про організацію правозахисної діяльності органів прокуратури України» від 12.04.2011 №3гн прокурорів зобов’язано вважати основним завданням правозахисної діяльності органів прокуратури захист від неправомірних посягань гарантованих Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина (п.1 наказу). У ході організації та проведення перевірок звертати основну увагу на захист прав і свобод громадян, які неспроможні через фізичний чи матеріальний стан, похилий вік або з інших поважних причин самостійно захистити свої порушені чи оспорювані права і свободи, а також осіб, які потребують державної підтримки та допомоги.

Пунктом 2 цього наказу визначено, що правозахисну діяльність слід організовувати та здійснювати шляхом нагляду за додержанням і застосуванням законів Кабінетом Міністрів України, міністерствами та відомствами, іншими центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями, незалежно від форм власності, підпорядкованості та приналежності, посадовими особами та громадянами.

Сутністю правозахисної діяльності органів прокуратури є своєчасне та ефективне спрямування наданих законом повноважень, у тому числі засобів прокурорського впливу, на захист прав осіб, які потребують державної підтримки та допомоги, шляхом здійснення нагляду за додержанням і застосуванням законів вищевказаними суб’єктами правовідносин.

Метою правозахисної діяльності прокуратури є забезпечення неухильного додержання усіма відповідними суб’єктами вимог чинних нормативно-правових актів в указаній сфері суспільних відносин, зміцнення стану законності з питань реалізації гарантій соціального захисту осіб, які потребують державної підтримки та допомоги.

Завдання правозахисної діяльності органів прокуратури на цьому напрямі полягає у здійсненні від імені держави на всій території України діяльності, спрямованої на своєчасне виявлення порушень законів щодо соціального захисту осіб, які потребують державної підтримки та допомоги, вжиття адекватних заходів до їх усунення, забезпечення реального поновлення порушених прав, притягнення винних осіб до встановленої законодавством юридичної відповідальності, а також у виваженому поєднанні налагодження відповідної міжвідомчої взаємодії з принциповим реагуванням на факти неналежного виконання покладених функцій державними та контролюючими органами.

Під предметом прокурорської перевірки слід розуміти стан додержання вимог законів у діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, на які покладено забезпечення гарантій соціального захисту осіб, які потребують державної підтримки та допомоги, а також виконання контрольних функцій у цій сфері.

З метою недопущення підміни прокуратурою органів відомчого управління та контролю слід при проведенні перевірок розглядати повноту забезпечення прав зазначених категорій громадян саме через призму діяльності органів, уповноважених здійснювати державний контроль за додержанням законодавства про соціальний захист, а також стан реалізації ними державної політики з цих питань.

Ключовими складовими успішного виконання указаного завдання є систематичність та повнота інформаційного забезпечення прокурорської діяльності, ґрунтовний аналіз наявних даних при підготовці та проведенні перевірок, застосування сучасних методик і тактичних прийомів для своєчасного виявлення порушень законів, уміле використання усього спектру повноважень прокурора для забезпечення реального впливу на стан законності в указаній сфері суспільних відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]