Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Word_6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
219.14 Кб
Скачать

25. Народи Центральної та Східної Азії

- Китайці - найбільший за чисельністю народ світу. Загальна чисельність 1125 млн. человек.Говорят на різних діалектах китайської мови. Заняття: землеробство, скотарство, ремесла. На півночі основними зерновими культурами є пшениця, просо і кукурудза, на півдні - рис. Основні тварини: віл, корова, буйвол, свиня, птах. Традиційне житло: будинок каркасно-стовпової конструкції. Стінні отвори між несучими покрівлю стовпами на півночі заповнюють сирцовий або випаленою цеглою, на півдні - дошками або розщепленим бамбуком. Інтер'єр китайського житла виключно простий. На півночі обов'язковою є тепла лежанка, пов'язана з пічкою. Одяг: левополая із запахом на праву сторону бавовняна куртка і широкі штани, влітку - матер'яна взуття матер'яна. Жіночий та чоловічий одяг практично майже не відрізняються як по крою, так і за складом. Святковою жіночої міської одягом є цельнокроеной вузька сукня з глибокими розрізами з боків. На півночі зимовий одяг аналогічна річної, виготовляється на ватній підкладці, шапка ватяна або хутряна. В останні роки одяг відрізняється значною різноманітністю. Традиційна їжа багата і різноманітна. Основна їжа готується з крупи або тесту переважно на пару, другорядна - це страви з м'яса, овочів чи морських продуктів. Улюблене м'ясо - свинина. Китайці люблять пельмені, http://r.mail.ru/cln2774/search.enc.mail.ru/search_enc?q=пельменидлинную локшину, рис Їжу беруть і їдять паличками. Раніше майже не вживали молочні продукти, не люблять солону рибу, сало. Китайські напої звичайно міцні, з сильним, гострим запахом, п'ють дрібними мірками. Перед їжею звичайно подають чай, суп за традицією їдять в кінці. Релігії: синкретизм, пізніше з'являються іслам, християнство. У китайців сильні традиції земляцьких і особливо родинних стосунків. До цих пір зберігається уявлення про належність до певної групи споріднених сімей, які походять від одного предка. Всередині такої групи особливо підтримувалися традиції взаємодопомоги, координації господарської, соціальної та культурного життя її членів. Людина мав кілька імен. Крім офіційного імені (хв), яке він отримував по досягненні повноліття, китаєць протягом життя міг мати "молочне ім'я" (жумін), яке йому давали в дитинстві. Всі китайські імена мають благопожелательная етимологію.

- Японці: Японці спочатку були ізольовані від усього світу, тому вони пройшли своєрідний, відмінний від народів материкової Азії шлях розвитку. Основним заняттям є орне поливне рисосіяння. Вирощують також чай, овочі, цитрусові, фрукти. Розвинені шовківництво і рибальство. Житло: переважає лінійне планування сільських поселень. Для традиційного одно-, двоповерхового каркасно-столбового будинку характерні розсувні стіни з рам, обклеєних вощеного папером або щільним картоном. Пол піднятий на невеликих палях (до 1 м ). Дах висока, черепична або солом'яний. Більша частина поверхні підлоги покрита матами з рисової соломи. Японці, як правило, не користуються ліжками, а столи, стільці, крісла ставлять тільки у вітальні. В основному вдома сидять на підлозі, на плоских подушечках, обідають за дуже низькими столиками, сплять на матрацах. Одяг сучасних японців переважно європейська. Національний костюм: халат-кімоно носять вдома і в якості вихідної святкового одягу. Чоловічі і жіночі кімоно розрізняються за забарвленням, крою і довжині рукавів. Неодмінна приналежність костюма - пояс: у чоловіків вузький, у жінок широкий, що зав'язується на спині великим бантом. Традиційна їжа: прісний варений рис, соєві боби, тушковані, квашені або мариновані овочі. Японці споживають багато риби, устриць, восьминогів, кальмарів, нерідко в сирому вигляді. Релігія: синтоїзм і буддизм. Синтоїстські храми використовуються для проведення весільних церемоній. Похоронні і поминальні церемонії, яким в Японії надається велике значення, проводяться в рамках буддійської обрядовості. Японці стійко дотримуються традиційних сімейних обрядів, дотримання яких вважається необхідною умовою пристойності. У народному мистецтві розвинене виробництво кераміки з однотонної поливою або розписом, виготовлення ляльок із дерева, паперу, соломи, глини (у минулому ляльки наділялися магічним змістом, їх значення зберігається в сучасній обрядовості).

- Корейці - один з найдавніших народів Східної Азії. Загальна чисельність 70,2 млн. чоловік. Говорять на ізольованому корейською мовою, існують діалекти. Традиційне заняття: орне землеробство. Головна культура - рис. Також вирощують кукурудзу, овочі і фрукти, просяні і бобові культури. Тваринництво - підсобне заняття, розводять свиней, овець і птицю. Одна з найдавніших галузей сільського господарства - шовківництво На узбережжі розвинені рибальство, видобуток морських тварин (каракатиці, краби, креветки, трепанги, молюски) і збір водоростей. Традиційні ремесла: виробництво кераміки, лакових виробів, плетіння з соломки і ін Житло: села на рівнинах часто мають лінійну планування і налічують до декілька сотень будинків, в гірських районах: по 5-6. Найбільш типове житло - каркасно-стовпової будинок, обмазаний глиною і поставлений на земляну площадку висотою близько 50 см . Зазвичай складається з декількох кімнат, кожна з яких має зовнішню двері. Традиційний одяг чоловіків - Запашний куртка і штани, білі матерчаті шкарпетки. Жіночий одяг складається з короткої кофти з вузькими довгими рукавами, широких штанів і широкої спідниці, підв'язують на грудях широким поясом. Взимку старики носили жилет на хутрі або довгий халат. Селянська взуття: плетені з мотузок або соломи сандалі, в дощову погоду носять довбання дерев'яну взуття на високих підставках. Будинки ходять без взуття. Основна їжа: прісний варений рис з гострими приправами, м'ясо (свинина, собака), рибу (в тому числі сиру), квашені овочі. Їжу готують на рослинному маслі. Поширені палички для їжі, для рідкої їжі - плоскі ложки. Із спиртних напоїв відома рисова горілка, яку п'ють подогретой.До недавнього часу у корейців були сильні пережитки родових відносин. Все, що носять одне прізвище, вважалися родичами. Крім прізвища та особистого імені кожен кореєць має родове ім'я. Корейці з однаковим родовим ім'ям становили екзогамних групу. У родині панували патріархальні відносини, освячені конфуціанством. Величезну роль відігравав культ предків. Головні сімейні свята: перша річниця дитини, весілля і ювілей (60-річчя). Традиційні вірування: анімізм, шаманство.

- Монголи: Традиційне заняття: кочове скотарство. Розводять коней, овець, кіз, верблюдів, велика рогата худоба. Традиційні поселення: тимчасові - в плані круглі або витягнуті зі сходу на захід; постійні - прямокутного планування, діляться на квартали; юрти і господарські будівлі, оточені огорожею. Вони тісно примикають один до одного, виходять на вулиці глухими стінами. Житло являє собою розбірну переносну юрту. Вихід звернений на південь, північна частина юрти - для гостей, східна - жіноча, західна - чоловіча. Традиційний чоловічий і жіночий одяг халатообразного покрою, річна - на тонкій підкладці, зимова підбивається хутром або простегівается з вовняною підкладкою. Під халатом носяться штани і сорочка. Святкову одяг шили з шовку, вона доповнювалася безрукавкою. Головні убори відрізнялися за формою і матеріалом у різних етнічних і соціальних груп. Чоловіки носили поясний набір: ніж, кресало, табакерку в спеціальному футлярі, жінки - прикраси зі срібла, коралів, бірюзи. Взуття - чоботи з загнутими догори носами з міцної шкіри на товстій підошві, в них вкладався повстяний панчіх. Традиційна їжа: м'ясо (в основному баранина), суп з локшиною і овочами. Різноманітні молочні продукти, напої: чай з молоком, молочна горілка. Їдять також рибу, дикі злаки, ягоди, зрідка гриби. Соціальний устрій: Сім'я мала, моногамна. У господарстві і побуті широко поширені різні форми взаємодопомоги. Релігія: шаманізм, пізніше буддизм.

26. Народи Сибіру

- Ханти і Мансі: Чисельність 30 тис. чоловік. Говорять на мовах фіно-угорської групи уральської сім'ї (хантийська, мансійська). Традиційні заняття: полювання, рибальство, у деяких народів - землеробство і скотарство. Розводять коней, корів, овець, свійську птицю. Останнім часом стали розвиватися звірівництво, тваринництво, овочівництво. Пересувалися на лижах, нартах у собачій і оленячої упряжці, в окремих районах - на санях. Поселення були постійні (зимові) і сезонні (весняні, літні, осінні). Традиційне житло взимку: прямокутні зрубні будинки, нерідко з земляним дахом, влітку - конічні берестяні чуми або чотирикутні каркасні будівлі з жердин, критих берестом, у оленярів - криті оленячими шкурами чуми. Житло опалювалося і висвітлювалося відкритим вогнищем з жердин, обмазаних глиною. Традиційний жіночий одяг: сукні, орної халат і подвійна оленяча шуба, на голові - хустка; чоловічий одяг: сорочка, штани, глуха одяг з капюшоном з сукна. У оленярів одяг складається з оленячих шкур, взуття хутряна, замшева або шкіряна. Ханти і мансі носять велику кількість прикрас (кільця, бісерні намиста та ін) Традиційна їжа - риба та м'ясо в в'яленому, сушеному, смаженому, замороженому вигляді, ягоди, хліб, з напоїв - чай. Традиційний селище населяли кілька великих чи малих, в основному споріднених сімей. Шлюб патрилокальний з елементами матрілокальності матрилокальной. У XIX - початку XX ст. формується територіальна громада. Віруючі - православні, але також зберігаються традиційні вірування і культи, засновані на уявленнях, пов'язаних з тотемізмом, анімізмом, шаманізмом, культом предків і пр. Була відома татуювання.

- Ненці: Чисельність 35 тис. чоловік. Говорять на Ненецькому мовою уральської сім'ї, що поділяється на 2 діалекти: тундровий, і лісовий, поширений також російська мова. Традиційні заняття: полювання на хутрового звіра, дикого оленя, борову і водоплавну дичину, рибальство, домашнє оленярство. Більшість ненців вело кочовий спосіб життя. Традиційне житло - розбірний жердинне чум з покриттям з оленячих шкур взимку і бересту влітку. Верхній одяг та взуття шилися з оленячих шкур. Пересувалися на легких дерев'яних нартах. Їжа - оленяче м'ясо, риба. Основною соціальною осередком ненців в кінці XIX століття був патрилинейность рід, також зберігалися 2 екзогамні фратрії. У релігійних поглядах панувала віра в духів - хазяїв неба, землі, вогню, річок, явищ природи; серед частини ненців набуло поширення православ'я.

- Буряти: Загальна чисельність 520 тис. чоловік. Кажуть бурятською мовою монгольської групи алтайської сім'ї. Поширені також російська, монгольська мови. Вірування: шаманізм, буддизм, християнство. Переважною галуззю традиційного господарства бурятів було скотарство. Пізніше все більше стали займатися землеробством ріллі. У Забайкаллі - типово монгольське кочове господарство. Розводили рогату худобу, коней, овець, кіз і верблюдів. Допоміжне значення мали полювання і рибальство. Існував промисел нерпи. З ремесел були розвинені ковальське, обробка шкір та шкур, вироблення повсті, виготовлення збруї, одягу та взуття, столярне і теслярські справу. Буряти займалися виплавкою заліза, видобутком слюди і солі. Одяг: хутряні шуби і шапки, халати з тканини, унти, жіночі верхні безрукавки і т. п. Одяг, особливо жіноча, прикрашалася різнокольоровим матеріалом, сріблом і золотом. У набір прикрас входили різного роду сережки, браслети, кільця, корали і монети, ланцюжки і підвіски. У чоловіків прикрасами служили срібні пояси, ножі, трубки. Їжа: м'ясо та молочні продукти. Буряти широко вживали в їжу ягоди, рослини і коріння, заготовляли їх на зиму. У місцях розвитку хліборобства у вжиток увійшли хлібні і борошняні вироби, картопля і городні культури. Житло: дерев'яні юрти. Соціальна організація: зберігалися родоплемінні відносини. У сімейно-шлюбної системі важливу роль грали екзогамія і калим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]