Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Word_6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
219.14 Кб
Скачать

13. Народи Північної Америки

Заселення Америки відбувалося з Азії через Берингову протоку. Було кілька хвиль міграції, остання хвиля була відзначена близько 10 тис. років тому. Останніми переселенцями були ескімоси і алеути. У антропологічному відношенні все населення Америки відноситься до монголоїдної раси. У лінгвістичному плані велику різноманітність. Серед сучасного населення поширені іспанська, англійська і французька мови. Корінне населення утворює групу самостійних мов.

До початку XVI ст. населення Північної Америки складалося з великого числа племен і народностей. За типами господарства та історико-етнографічної спільності вони ділилися на такі групи:

- Приморські мисливці і рибалки арктичної зони - ескімоси і алеути;

- Рибалки та мисливці північно-західного узбережжя;

- Мисливці північної смуги нинішньої Канади;

- Хлібороби східної і південно-східній частині Північної Америки;

- Племена прерій;

- Племена Каліфорнії;

- Народи з розвиненим поливним землеробством південно-заходу і півдня Північної Америки.

Ескімоси і алеути:

Ці народи є арктичним варіантом североазіатской раси, їх мови відносяться до ескімосів-алеутської мовної сім'ї. Основними заняттями є морський звіробійний промисел, рибна ловля, полювання на оленів-карібу, збиральництво. Традиційний одяг і посуд виготовляється зі шкір оленів і морських звірів. Була розвинена гравірування, різьблення по рогу, кістки. До засобів пересування відносяться ступательние лижі, човни, волокуші, сани для собачих упряжок, ковзани. Вони добре орієнтувалися на місцевості, складали карти. Були розвинені музика, спів, вміли наслідувати голоси тварин. У суспільстві виділялися шамани, їх головною функцією було лікування.

- Лісові мисливці: Вони проживають у внутрішніх районах Аляски верб лісосмузі Північної Америки. Розмовляють алгонкинской і топасском мовами. Основні заняття: полювання на оленів, хутрових тварин і птахів. У басейнів великих річок поширене рибальство. Одяг: класична індіанська зі шкіри та шкур, на голові носили орлині або яструбині пір'я. Житло являло собою конічний чум, покритий шкурами тварин або берестом. Засоби пересування: каное, берестяні човна, волокуші, ступательние лижі. Духовна культура: тотемізм, промислові культи.

- Племена Каліфорнії: до них відносяться народи Алгонкіни, вакаши, Хка-сіу, юто-ацтеки. Вони вели напівкочовий спосіб життя. Основні заняття: збирання (горіхи, бульби, трави, жолуді, черв'яки, бабки), мисливство (копитні тварини, птахи), рибальство. Основними знаряддями праці є лук і стріли. Житло: у поселеннях робили землянки. На постійних поселеннях будувалися громадські будинки для нарад, обрядів. Одяг: влітку - практично була відсутня, взимку - виготовлялася з шкур з віддаленим ворсом (із замші). Їжа: м'ясо, страви на основі борошна (борошно робили з жолудів), настоянка з листя тютюну. Соціальний устрій: у суспільстві виділялися громади, яку очолював старійшина, групу об'єднань громад очолював вождь. Існували обряди ініціації, пов'язані з присвятою юнаки в таємні товариства, рідше дівчат. Вірування: тотемізм.

- Племена прерій: Вони жили між річкою Міссісіпі і Скелястими горами. Тут мешкали наступні племена: Дакоти, оджибве, кяманчі, Айова, Міссурі, майдани ... Основні заняття: полювання на бізонів, коня. Знаряддя праці: лук, стріли, списи, дротики, пізніше вогнепальна зброя. Були розвинені ремесла: гончарство, обробка шкіри, фарбування шкір та замші. Традиційна одяг був з шкур бізонів. Начиння був з дерева. Житло являло собою наземно-каркасну споруду (тіпіі), яку накривали шкурами бізонів. Їжа: м'ясо, кукурудза, тютюн. Засоби пересування: довбані човни з берести. Соціальний устрій: у суспільстві виділялися громади, які мали сімейну форму. Громади об'єднувалися у племена, якими управляли вожді. А племена об'єднувалися у військові союзи. Існував рада «акаціта», який стежив за порядком. Відзначається розкладання материнського ладу. Особливим подвигом вважалося вбити ворога і зняти з нього скальп. Вірування: тотемізм. Кожне плем'я знало історію свого походження, яка відображалася на тотемному стовпі. Проводилися обряди ініціації, особливо жорстокими вони були для юнака. Існувала піктографічна писемність.

- Хлібороби Північної Америки: Вони жили у східній та південно-східній частинах Америки. Народи: Алгонкіни, ірокези, могаузи, пуебло ... Основними заняттями були збиральництво (ірис, горіхи, жолуді), полювання, рибальство, вирощували кукурудзу, картоплю, плодові дерева. Домашні тварини: собака, лама, індик. Одяг був зі шкір. Вони носили сорочки, штани, мокасини, була багата вишивка. Були поширені прикраси: пір'я, бахрома, зброю. Житло мало прямокутну форму з округлою дахом. Воно було розраховане на велику родину. Соціальна організація: як правило, в одному будинку жили представники однієї громади - овачіра, керівником був - старійшина. Громади об'єднувалися у племена, якими керували вожді. Існував матріархат. Вірування: тотемізм, магічні культи.

14. Народи Південної Америки

На час вторгнення до Америки європейців рівень розвитку її народів був неоднаковим у різних частинах континенту. Племена більшої частини Північної і Південної Америки перебували на різних щаблях первіснообщинного ладу, а у народів Мексики, Центральної Америки і західної частини Південної Америки в цей час вже розвивалися класові відносини; вони створили високі цивілізації. Саме ці народи, перш за все, піддалися завоювання; іспанські завойовники в XVI ст. зруйнували їх держави і культуру і поневолили їх.

Народи тропічних лісів і саван:

Корінне населення: араваки, кариби, тупі-гуарані жес.

Основні заняття: підсічно-вогневе землеробство і рибальство, у деяких племен - садівництво. Полювання і збирання грають другорядну роль. Основні сільгоспкультури: кукурудза, маніока, гарбуз, батат, боби, бавовник, тютюн. У рибальстві використовуються різні пастки, мережі, ставляться огорожі, отруюють водойми. Полювали на мавп, птицю, рідше на оленів і тапірів. Знаряддя полювання: лук, стріли, дротики, списи з металевим наконечником, отруєні стрілки, духова рушниця. Збирали фрукти, горіхи, молюсків, черепашачі яйця. Були розвинені ремесла: обробка дерева, каменю, виготовлення знарядь праці, гончарство, плетіння. Основна їжа: риба, рідше м'ясо. Засоби пересування: довбані човни, великі плоти з навісом, що вміщали до 50 чоловік. Одяг: до приходу європейців майже відсутня: пояс, на стегнах пов'язки з лубу. Були поширені прикраси, розфарбування тіла і татуювання. Житло являло собою один великий будинок, де жили до 100 чоловік. У кожної родини був свій осередок. Будинки були прямокутними або округлими в плані з двосхилим дахом з пальмового листя, також існувала конічна дах. Найбільш відсталі племена жили в куренях, ставили вітрові заслони. Соціальна організація: суспільною одиницею була громада. Земля і великі знаряддя праці належали громаді, особисті предмети після смерті людини або знищувалися, або погребались з померлим. Були розвинені раціональні знання: ботаніка, зоологія, географія, астрономія, вони складали карти і креслення. Вірування: анімізм, промислові культи. Вони вірили в переселення душ, існували жертвопринесення. Також влаштовувалися різні свята, грали на різних інструментах, влаштовували змагання.

Народи Льянос Оріноко:

На цій території проживали відсталі кочові племена. Вони говорять на відокремлених мовами. Основними заняттями були мисливство, збиральництво, рибальство. В основному збирали рослинну їжу. Деякі племена не мали помешкань, іноді робили примітивні вітрові заслони, курені. У дощовий сезон індіанці споруджують напівсферичні хатини, покриті пальмовим листям. Одягу було мінімум, іноді носили на стегнах. Соціальна організація: живуть первісним устроєм. На чолі групи стояв вождь. Його звання переходить по материнській лінії. Існувала екзогамія - заборона шлюбів усередині спорідненої групи. Вірування: віра в культ природи, існували дух місяця (творець світу і людей), дух підземного світу (зла сила). Виділялися шамани, частіше ними були жінки.

Народи Чакон:

Це територія Болівії, Аргентини, Парагваю. Народи: араваки, маскоі, тупі, матако.

Основними заняттями були збиральництво (рослинна їжа, личинки, пагони і плоди, мед диких бджіл) і полювання на страусів, тапірів, ягуарів. Знаряддя полювання: кийки, списи, лук, стріли. Було розвинене рибальство, для цього використовувалися мережі, пастки. Незначно розвинене сапне землеробство, вирощували гарбузи, бобові, кукурудзу, тютюн, пластівці. Одяг: плащевідние накидки зі шкір і бавовни, на стегнах пов'язки з хутра. Носили прикраси, намиста з пір'я, раковин, браслети. Була поширена забарвлення тіла, татуювання. Житло: плетені хатини напівсферичної форми. Вони розташовувалися по колу або паралельними рядами. Соціальна організація: існувало соціальне розшарування. Виділялися групи воїнів, залежні і раби. На чолі стояв вождь, він міг мати декількох дружин. Існує парний шлюб. Юнаки і дівчата при вступі в статеву зрілість проходили обряд ініціації. Релігія: віра в культ природи, промислові культи. У суспільстві виділялися шамани. Їх головною функцією було лікування. Проводилися обряди, ритуали лікування та похорону. Вони супроводжувалися танцями.

Народи Пампи і Патагонії:

Корінне населення: патагонці. Вони займалися полюванням і збиранням. Знаряддя полювання: лук, стріли. Домашнім тваринам була лама. Розвивалося ремесло: ткацтво, плетіння, виготовляли зброї, сідла, срібні прикраси, ножі. Житло: каркасне, накрите шкурою лами. Одяг був зі шкір. Чоловіки носили штани і сорочку, плащ, жінки - шкіряний фартух, плащ. Їжа: м'ясо, різні плоди. Соціальна організація: громадська одиниця - громада з груп по 30-40 сімей. На чолі громади стояв вождь. Практикувався парний шлюб. Дівчата проходили обряд ініціації. Вірування: віра в духів природи, промислові культи. У суспільстві виділялися шамани. Їх головною функцією було лікування.

Народи Центрального Чилі:

Корінні народи: араукани, чанго. Основні заняття: скотарство, рибальство, підсічно-вогневе землеробство. Землю обробляли плугом. Полювання було слабко розвинена. Знаряддя полювання: лук, стріли. Ремесла: плетіння, гончарство, обробка дерева, шкіри. Одяг: плащ, пов'язки зі шкіри. Житло було округлої форми з конічним дахом. Соціальний устрій: у суспільстві виділялися вожді, воїни, раби. Релігія: тотемізм, шаманізм, анімізм.

Народи о. Вогняна земля:

Корінне населення: вона, алакалуфии. ямони. Основними заняттями були збиральництво (плоди, коріння), полювання на птахів, ламу, морських тварин. Основні знаряддя: гарпуни, лук, стріли. Традиційна одяг був з шкур, начиння виготовлялася з кістки, каменю. Житло являло собою наземні, каркасні хатини. Соціальна організація: громадська одиниця - громада з 2-3 сімей. Громади об'єднувалися в пологи. Шлюби були екзогамних. Вірування: анімізм, шаманізм. Існували складні обряди ініціації.

16. Народи Західної Європи

У Західній Європі існує безліч різних народів. Найбільш великі з них: німці, французи, греки, англійці, іспанці, італійці. Спільним між ними є соціальний устрій: мала сім'я з 1-2 дітьми, хоча збереглися і багатодітні сім'ї. У міських сім'ях між заручинами і весіллям іноді проходило кілька років, поки молоді не обзаводилися власним житлом. Одяг також дуже схожа: жінки носять кофти, сборчатую спідниці, фартух, сукні, ремінь через хустку. Особливим розмаїттям відрізнялися головні убори - хустки, пов'язують різними способами, капелюхи. Взуття: шкіряні черевики, напівчоботи, сабо. Чоловічий костюм складався з сорочки, коротких (до колін) або довгих штанів, безрукавки, шийної хустки, черевиків або чобіт.

- Німці: Загальна чисельність 86 млн. чоловік. Кажуть німецькою мовою германської групи індоєвропейської сім'ї. Основу господарства традиційно становило землеробство. Використовували трипільної систему обробки землі, основною зерновою культурою була пшениця. З городніх культур вирощують картоплю. Велику роль відіграє тваринництво, широко поширилися птахівництво, свинарство, конярство, розведення великої рогатої худоби. У будівництві будинків використовували каркасну будівельну техніку. Будинки одно-або двоповерхові. Обов'язковим є камін. Їжа: картоплю та різні страви з неї, житній та пшеничний хліб, борошняні вироби, молочні та м'ясні страви. Найбільш поширений напій - пиво. З безалкогольних напоїв віддають перевагу каві з вершками, чай. Святкова їжа: свиняча голова (або свинина) з квашеною тушкованою капустою, гусак, короп. Печуть багато кондитерських борошняних виробів. Релігія: протестантизм і католицизм. В усній народній творчості переважають короткі комічні оповідання, казки, дуже популярні народні танці та пісні. Співу відводиться значна роль у вихованні підростаючого покоління. Продовжує розвиватися прикладне мистецтво: обробка дерева, металу, скла, плетіння, вишивка і гончарство.

- Італійці: Загальна чисельність 66,5 млн. чоловік. Говорять на італійській мові романської групи індоєвропейської сім'ї, існує безліч діалектів. Релігія: католицизм. Традиційні галузі сільського господарства: орне землеробство, виноградарство, садівництво, розведення великої та дрібної рогатої худоби. Основний матеріал для будівлі сільського будинку - камінь. Житло: дво-чи триповерхова кам'яна споруда, в плані прямокутна. Їжа італійців відрізняється різноманітністю, великою кількістю овочів і фруктів. Вони їдять хліб і сир, різні макаронні вироби з соусами, піцу, рибні або м'ясні страви. З напоїв популярно сухе вино.

- Французи: Загальна чисельність 59,4 млн. чоловік. Кажуть французькою мовою романської групи індоєвропейської сім'ї. Релігія: католицизм, є кальвінізм. Заняття: у сільському господарстві - тваринництво, розводять велику рогату худобу, свині, вівці, птиця); землеробство. Основні культури: пшениця, ячмінь, кукурудза, цукрові буряки, тютюн та ін Розвинені також традиційні виноградарство і виноробство. Традиційні ремесла (різьба по дереву, виготовлення розписної кераміки, плетіння мережив) втрачають значення. Однак деякі з них, такі як парфюмерне виробництво, перетворилися на промислові галузі та придбали світову популярність. Планування поселень переважно лінійна. Житло: одноповерхові кам'яні або глинобитні на дерев'яному каркасі споруди, де під одним дахом об'єднані житлові приміщення і прилеглі до них стайня, стійло, комору і льох для вина. Круті двосхилі дахи криті шифером, черепицею та ін Для традиційної їжі характерні овочеві та цибульні супи, біфштекси з яловичини та свинини, смажена картопля, бараняче рагу під різними соусами, омлети з шинкою, грибами та іншими приправами, рибні страви, широко вживається. Споживається багато овочів, фруктів, устриці, лангусти, краби, морські їжаки, молюски.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]