Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-18_Bo.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
86.02 Кб
Скачать

16.Поняття та порядок встановлення ліміту залишку готівки в касі.

Відповідно до п. 1 Постанови Правління Національного банку України «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку» граничну суму готівкового розрахунку одного підприємства з іншим підприємством протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами встановлено у розмірі

10 000 грн.

Платежі понад зазначену суму мають проводитись винятково в безготівковій формі.

Ліміт залишку готівки в касі – це граничний розмір суми готівки, що може залишатись в касі в позаробочий час.

Готівкова виручка (виручка) – це сума фактично одержаних готівкових коштів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та позареалізаційні надходження.

Вся готівка, що надходить до кас, має своєчасно та в повній сумі оприбутковуватись.

Відповідно до аб. 1 п. 5.2 глави 5 Положення № 637 встановлення ліміту каси проводиться підприємствами самостійно на підставі розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі, який підписується головним бухгалтером та керівником підприємства.

Визначення ліміту каси підприємства має здійснюватись з урахуванням режиму його роботи, віддаленості від установи банку, обсягу касових оборотів за всіма рахунками, встановлених строків здавання готівки, тривалості операційного часу банку, наявності домовленості між підприємством та банком про інкасацію коштів тощо.

Відповідальність за дотримання вимог Положення № 637 щодо встановлення ліміту каси та за достовірність відповідних показників, що зазначені в розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі, несе керівник підприємства.

Готівкова виручка, що перевищує встановлений ліміт каси, обов’язково здається до банків для її зарахування на банківські рахунки.

За відсутності банків готівкова виручка для переказу на банківські рахунки підприємства може здаватись до операторів поштового зв’язку та небанківських фінансових установ, які мають ліцензію Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України на здійснення переказу коштів.

Здавання готівкової виручки може здійснюватись самостійно або через відповідні служби, яким згідно із законодавством України надано право на перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів.

Ліміт каси підприємства встановлюють на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси з урахуванням вимог глави 5 Положення № 637.

Якщо підприємством ліміт каси не встановлено, то ліміт каси вважається нульовим. У цьому разі вся готівка, що перебуває в касі такого підприємства на кінець робочого дня і не здана відповідно до вимог Положення № 637, вважається понадлімітною.

Якщо ліміт каси встановлено з перевищенням граничних розмірів, визначених п. 5.4 глави 5 Положення № 637 , то він вважається встановленим на рівні зазначених граничних розмірів. У цьому разі сума наявних перевищень вважається понадлімітною.

Підприємства, що розпочинають свою діяльність, а також підприємства, діяльність яких була пов’язана винятково з безготівковими розрахунками та які

відповідно до встановленого законодавством України порядку отримують право на здійснення додаткового виду діяльності, що передбачає здійснення готівкових розрахунків, на перші два місяці своєї роботи ліміт каси встановлюють згідно з прогнозними,розрахунками. Встановлений згідно з прогнозними розрахунками ліміт каси у 2-тижневий строк після закінчення перших трьох місяців їх роботи переглядається за фактичними показниками діяльності відповідно до вимог Положення № 637 .

Крім того, відповідно до п. 2.10 глави 2 Положення № 637 підприємства мають право зберігати у своїй касі готівку, одержану в банку для виплат, що належать до фонду оплати праці, а також пенсій, стипендій, дивідендів понад встановлений ліміт каси протягом трьох робочих днів, включаючи день одержання готівки в банку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]