Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11-18_Bo.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
86.02 Кб
Скачать

15.Поняття, порядок здійснення та облік касових операцій

Готівкою (готівковими коштами) називають грошові знаки національної валюти України – банкноти і монети, у т.ч. обігові, пам’ятні та ювілейні монети, які є дійсними платіжними засобами.

Прийом, зберігання та витрачання готівкових коштів на підприємстві має здійснюватись винятково через його касу.

Каса – це приміщення або місце здійснення готівкових розрахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівкових коштів, інших цінностей, касових документів

Під готівковими розрахунками розуміють платежі готівкою підприємств та фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, які безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна .

Відповідно до п. 1 Постанови Правління Національного банку України «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку» від 09.02.2005 року № 32 граничну суму готівкового розрахунку одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами встановлено у розмірі 10 000 грн.

Платежі понад зазначену суму мають проводитись винятково в безготівковій формі.

Однак, зазначені обмеження не поширюються на:

1) розрахунки підприємств (підприємців) з фізичними особами, бюджетами та державними цільовими фондами;

2) добровільні пожертвування та благодійну допомогу;

3) розрахунки підприємств (підприємців) за спожиту ними електроенергію;

4) використання коштів, виданих на відрядження;

5) розрахунки підприємств (підприємців) між собою під час закупівлі сільськогосподарської продукції.

Більш широким поняттям, ніж поняття готівкових розрахунків, є поняття касових операцій.

Касовими операціями називають операції підприємств (підприємців) між собою та фізичними особами, що пов’язані з прийманням і видачею готівки під час проведення розрахунків через касу з відображенням цих операцій у відповідних книгах обліку .

Ліміт залишку готівки в касі – це граничний розмір суми готівки, що може залишатись в касі в позаробочий час.

Готівкова виручка (виручка) – це сума фактично одержаних готівкових коштів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та позареалізаційні надходження.

Вся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватись.

Здавання готівкової виручки (готівки) може здійснюватись для зарахування на будь-який банківський рахунок підприємства (підприємця) на його вибір.

Строки здавання готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в банках визначаються підприємством і встановлюються за погодженням з відповідною банківською установою, в якій відкрито рахунок підприємства і на який зараховуються кошти, з додержанням вимог, передбачених п. 5.1 глави 5 Положення№ 637

Видача готівкових коштів під звіт або на відрядження здійснюється відповідно до законодавства України.

Так, зокрема, видача готівкових коштів під звіт на закупівлю сільськогосподарської продукції та заготівлю вторинної сировини, крім металобрухту, дозволяється на строк не більше 10 робочих днів від дня видачі готівкових коштів під звіт, а на всі інші виробничі (господарські) потреби – на строк не більше двох робочих днів, включаючи день отримання готівкових коштів під звіт.

Звітування за одержані під звіт готівкові кошти здійснюється в порядку,передбаченому законодавством України.

У разі порушення юридичними особами всіх форм власності, фізичними особами – громадянами України, іноземними громадянами та особами без громадянства, які є суб’єктами підприємницької діяльності, а також постійними представництвами нерезидентів, через які повністю або частково здійснюється підприємницька діяльність, норм з регулювання обігу готівки в національній валюті, що встановлюються Національним банком України, відповідно до ст. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки. Для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів в касі підприємства призначено рахунок 30 «Каса».

Рахунок 30 «Каса» має такі субрахунки:

301 «Каса в національній валюті»;

302 «Каса в іноземній валюті».

За дебетом рахунку 30 «Каса» відображається надходження грошових коштів в касу підприємства, а за кредитом – виплата грошових коштів з каси підприємства.

На підприємствах, де працюють операційні каси (продаж квитків, оплата послуг зв’язку, обмін валюти тощо) відкриваються субрахунки «Операційна каса в національній валюті» та «Операційна каса в іноземній валюті».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]