Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

10. Охарактеризуйте пожежну безпеку будівель і споруд

Протипожежна профілактика - це комплекс заходів, спрямованих на запобігання пожежам, обмеження їх поширення, спорудження шляхів для евакуації людей і матеріальних цінностей та створення умов для швидкої ліквідації пожежі у разі її виникнення. Протипожежна профілактика включає в себе систему пожежовибухозахисту: використання негорючих та важкогорючих речовин і матеріалів; обмеження їх кількості, ізоляція горючого та вибухонебезпечного середовища; запобігання поширення пожежі за межі вогнища та застосування засобів пожежоза-хисту. Засоби системи пожежовибухозахисту поділяють на будівельні, які передбачаються на стадії проектування і будівництва будівель та споруд, і режимні, які повинні виконуватись в процесі експлуатації цих об'єктів. Система пожежозахисту включає: евакуацію людей; використання засобів колективного та індивідуального захисту; про-тидимний захист; використання засобів виявлення пожежі та засобів повідомлення про пожежу; засоби гасіння пожежі; організацію пожежної охорони об'єктів.

На стадії проектування будівель та споруд передбачають заходи щодо обмеження поширення пожеж за допомогою улаштування різного роду протипожежних перепон. При проектуванні передбачається розділення будівель протипожежними стінками (брандмауерами) чи протипожежними перекриттями на пожежні відсіки та протипожежними перегородками на секції, улаштування протипожежних перепон для обмеження поширення вогню (гребні, бортики, козирки, пояси, протипожежні двері, ворота тощо), а також протипожежних розривів між будівлями.

Протипожежні стіни зводяться на всю висоту будівлі, перетинаючи всі конструкції та поверхи, виконуються з негорючих матеріалів, а межа вогнестійкості їх повинна бути не менше ніж 2,5 год. Вони повинні виступати висотою не менше ніж 0,6 м над покрівлею, якщо хоча б один з елементів покрівлі виконаний з горючого матеріалу і не менш як на 0,3 м, коли елементи покрівлі виконані з важкогорючих матеріалів, а також виступати за зовнішню площину стіни не менш ніж на 0,3 м (мал. 4.1).

Для розділення на пожежні відсіки промислових і складських будівель та споруд споруджуються протипожежні зони шириною не менш ніж 6 м з висотою гребнів 0,6 м (СНиП 2.04.02-85). Площа пожежних відсіків і етаж-ність встановлюється для будівель різних ступенів вогнестійкості з урахуванням розміщених у них виробництв.

Вимоги до обмеження поширення пожеж між будівлями промислових підприємств встановлені СНиП 2.09.02-85 і СНиП 2.09.04-85. Вони регламентують найменшу відстань між пожежо- і вибухонебезпечними об'єктами промислових підприємств, а також правила їх взаємного розміщення. Протипожежний розрив залежить від ступеня вогнестійкості будівлі і категорії пожежної небезпеки приміщення (табл. 4.2).

…………………………………………………………………….

11. Наведіть існуючі засоби недоступності струмопровідних частин для випадкового дотику

  • 11.Наведіть існуючі засоби недоступності струмопровідних частин для випадкового дотику.

  • Технічні способи та засоби захисту (ТСЗЗ) підрозділяють на ТСЗЗ при нормальних режимах електроустановок (ізоляція струмопровідних частин, забезпечення недосяжності неізольованих струмопровідних частин, поперед­ жувальна сигналізація, мала напруга, електричний поділ мереж, вирівнювання потенціалів);

  • ТСЗЗ при переході напруги на нормально неструмопровідні частини електро­ установок (захисні заземлення, занулення, вимикання);

  • Електрозахисні засоби та запобіжні пристосування.

  • Технічні способи та засоби захисту при нормальних режимах роботи електроустановок

  • Ізоляція струмопровідних частин забезпечується шляхом покриття їх шаром .діелектрика для захисту людини від випадкового доторкання до частин електро­установок, через які проходить струм. Розрізняють робочу, додаткову, подвійну та посилену ізоляцію.

  • Робочою називається ізоляція струмопровідних частин електроустановки, яка забезпечує її нормальну роботу та захист від ураження струмом.

  • Додатковою називається ізоляція, яка застосовується додатково до робочої і у випадку її пошкодження забезпечує захист людини від ураження струмом.

  • Подвійною називається ізоляція, яка складається з робочої та додаткової.

  • Посиленою називається покращена робоча ізоляція.

  • Механічні пошкодження, волога, перегрівання, хімічні впливи зменшують захисні властивості ізоляції.

  • Забезпечення недосяжності неізольованих струмопровідних частин

  • передбачає застосування захисних огорож, блокувальних пристроїв та розташування неізольованих струмопровідних частин на недосяжній висоті чи в недосяжному місці.

  • Захисні огорожі можуть бути суцільними та сітчастимиЗахисні дверцята чи двері повинні закриватись на замок або обладнуватись блокувальними пристроями.

  • Попереджувальна сигналізація є пасивним засобом захисту, який не усуває небезпеки ураження, а лише інформує про її наявність. Така сигналізація може бути світловою (лампочки, світлодіоди і т. п.) та звуковою (зумери, дзвінки, сирени).

  • Мала напруга застосовується для зменшення небезпеки ураження електричним струмом. До малих напруг належать номінальні напруги, що не перевищують 42 В. При таких напругах струм, що може пройти через тіло людини є дуже малим і вважається відносно безпечним

  • Малі напруги застосовують у приміщеннях з підвищеною небезпекою

  • застосування малих напруг суттєво зменшує небезпеку ураження електричним струмом.Технічні способи та засоби захисту при переході напруг на нормально неструмопровідні частини електроустановок

  • Захисне заземлення — це навмисне електричне з'єднання із землею або з її еквівалентом металевих нормально неструмопровідних частин, які можуть опинитися під напругою. Призначення захисного заземлення полягає в тому, щоб у випадку

  • появи напруги на металевих конструктивних частинах електроустаткування (наприклад, внаслідок замикання на корпус при пошкодженні ізоляції) забезпечити захист людини від ураження електричним струмом при її доторканні до таких частин: Це досягається Заземлювальним пристроєм називають сукупність конструктивно об'єднаних заземлювальних провідників та заземлювача. Заземлювач — провідник або сукупність електрично з'єднаних провідників, які перебувають у контакті із землею,. Заземлювачі бувають природні та штучні. Як природні використовують електропровідні частини будівельних і виробничих конструкцій, комунікацій, які мають надійний контакт із землею Для штучних заземлювачів використовують сталеві труби також сталеві прути . Захисне занулення застосовується в мережах напругою до 1000 В з глухозаземленою нейтраллю, занулення використовується в тих випадках, що й захисне заземлення.

  • Занулення — це навмисне електричне з'єднання з нульовим захисним провідником металевих нормально неструмопровідних частин, які можуть опинитись під напругою.

  • При зануленні у випадку замикання мережі виникає однофазне коротке замикання. Внаслідок цього електроустановка автоматично вимикається апаратом захисту від струмів короткого замикання Таким чином забезпечується захист людей від ураження електричним струмом. Захисне вимикання застосовується, як основний або додатковий захисний засіб, якщо безпека не може бути забезпечена шляхом влаштування заземлення, або іншими способами захисту.

  • Захисне вимикання — це швидкодіючий захист, який забезпечує автоматичне вимкнення електроустановки (не більше ніж за 0,2 с) при виникненні в ній небезпеки ураження струмом. Електрозахисні засоби та запобіжні пристосування

  • Електрозахисними засобами називаються вироби, що слугують для захисту людей, які працюють з електроустановками, від ураження електричним струмом, від дії електричної дуги та електромагнітного поля.

  • Залежно від призначення електрозахисні засоби підрозділяються на ізолювальні, огороджувальні та запобіжні.

  • Ізолювальні електрозахисні засоби призначені для ізоляції людини від частин електроустановок, що знаходяться під напругою та від землі, якщо людина одночасно доторкається до землі чи заземлених частин електроустановок та струмопровідних частин чи металевих конструктивних елементів, які опинилися під напругою.