Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП 2.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

12. Охарактеризуйте засоби індивідуального захисту.

Засоби індивідуального захисту (313) є одним із заходів попередження несприятливого впливу на працюючих небезпечних і шкідливих факторів. Забезпеченість працюючих надійними і ефективними 313 сприяє підвищенню безпеки праці, зменшенню виробничого травматизму та профзахворюваності.

При вибиранні 313 необхідно враховувати конкретні умови виробничих процесів, вид та тривалість дії на працюючих небезпечних і шкідливих виробничих факторів та особливості працюючих.

Відповідно до ГОСТ 12.4.011-89 «ССБТ. Средства за-щитьі работающих. Общие требования и Классификация» 313 залежно від призначення поділяються на такі класи: ізолюючі костюми, засоби захисту органів дихання, одяг спеціальний захисний, засоби захисту ніг, засоби захисту рук, засоби захисту голови, засоби захисту обличчя, засоби захисту очей, засоби захисту органів слуху, засоби захисту від падіння з висоти та інші запобіжні засоби, захисні дерматологічні засоби, заходи захисту комплексні.

Спеціальний одяг, спеціальне взуття та 313 для рук відповідно до ГОСТ 12.4.103-83 «ССБТ. Одежда специаль-ная зашитная, средства индивидуальной защитьі ног и рук. Классификация» класифіковані залежно від захисних властивостей на 14 груп і 36 підгруп.

Спецодяг- це куртки, штани, плащі, халати, комбінезони, брезентові костюми, головні убори різного типу, рукавиці, нарукавники. Кожен з видів спецодягу можна використовувати як окремо, так і поєднуючи необхідне. На даний час для виготовлення спецодягу розроблено багато

нових матеріалів підвищеної стійкості до агресивного середовища: тканини з синтетичної та змішаної пряжі, нафтокислотостійка штучна шкіра тощо.

Спеціальне взуття має захищати працюючих від механічних ушкоджень, хімічних і теплових опіків, дії низьких і високих температур, пилу, вологи, забруднюючих речовин. До цієї групи 313 належать чоботи, ботфорти, черевики, напівчеревики, туфлі, калоші, боти* гумові чоботи.

Для захисту від впливу шкідливих виробничих факторів, що травмують шкіру і викликають її захворювання, використовують засоби для захисту рук: рукавиці, напальники, креми, пасти.

Особи, що обслуговують електроустаткування, використовують спеціальні діелектричні гумові рукавиці, для працюючих з кислотами та лугами - захисні гумові рукавиці. Спеціальним видом захисного взуття при обслуговуванні електроустаткування є гумові діелектричні калоші і чоботи.

Щоб захистити очі від шкідливого пилу, диму, пари, кислот, випромінювань чи інших шкідливих речовин використовують окуляри відкритого або закритого типів.

Окуляри для гірників виготовляють зі скла, що не розбивається (тріплекс), вони зручні, мають якісне поле зору та вентиляцію. Умовні позначення і типи окулярів регламентовані ГОСТ 12.4.003-72.

До засобів захисту обличчя належать ручні, наголовні та універсальні щитки, вони захищають обличчя і найближчі до нього ділянки тіла людини, вимоги до захисту яких регламентовані ГОСТ 12.4.023-84.

Засоби індивідуального захисту органів дихання (ГОСТ 12.4.034-85 «ССБТ. Средства индивидуальной защити органов дыхания. Классификация и маркировка») захищають від шкідливих газів, парів, диму, туману, пилу в повітрі робочої зони, а також мають забезпечувати киснем у випадку отруєння атмосфери шкідливими речовинами. Це -протигази, респіратори, пневмошлеми, пневмомаски. За принципом дії вони бувають фільтруючі або ізолюючі. Фільтруючі 313 не можна використовувати у випадку, коли повітря забруднене невідомою речовиною, при великому вмісті шкідливих речовин (понад 0,5% за об'ємом), коли вміст кисню в повітрі менше ніж 18%. У цих випадках необхідно використовувати ізолюючі 313.

У гірничовидобувній промисловості найчастіше використовують фільтруючі респіратори. Вони поділяються на

два типи: патронні, в яких лицьова частина і фільтруючий елемент виділені в окремі самостійні вузли, та фільтромаски, в яких фільтруючий елемент одночасно є маскою для обличчя. За способом вентиляції підмаскового простору протиаерозольні респіратори є з клапаном і без клапана. За умовами експлуатації розрізняють респіратори одно- і багаторазового використання.

До фільтруючих 313 належать респіратори типу ШБ-1 «Лепесток», «Астра-2», Ф-62Ш, Ц-2К, РП-Ктощо.

Безклапанні респіратори ШБ-1 виготовляють з тканини ФПП у марлевій оболонці. Респіратор має високу ефективність пилогазозатримання, незначний опір при диханні, малу масу та зручний у роботі. Однак застосування респіратора у вологій атмосфері призводить до його зволоження, залипання пилом, до підвищеного опору в процесі дихання. До недоліків цих респіраторів належить одноразове його застосування.

Фільтруючий протиаерозольний безклапанний респіратор ШБ-1 «Лепесток» має три модифікації: «Лепесток-200», «Лепесток-40», «Лепесток-5», які мають колір зовнішнього кола відповідно білий, оранжевий, блакитний. Ефективність цих респіраторів залежить від правильно підібраної модифікації. Цифри 200, 40, 5 означають, що респіратори відповідної модифікації призначені для захисту від дрібно- та середньодисперсних аерозолей, коли їх концентрація в повітрі перевищує ГДК відповідно: в 200, 40 чи 5 разів.

Респіратор «Астра-2» — гумова напівмаска, яка забезпечена двома фільтруючими елементами із змінними гофрованими фільтрами з тканини ФПП. Респіратор має два клапани для вдихання і видихання повітря. Розрахований на багаторазове використання.

Респіратор Ф-62Ш являє собою гумову напівмаску, яка забезпечена фільтруючим елементом із змінним гофрованим фільтром з тканини ФПП. Напівмаска має клапан для вдихання і ступінчастий — для видихання. Респіратор розрахований на багатозмінну роботу.