Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_Robota_33__33__33.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
334.04 Кб
Скачать

2.2.3 Нетрадиційні знаки для товарів та послуг

Як вже було визначено, знаком для товарів та послуг або торговельною маркою називають будь-який знак, що існує для ідентифікації виробника товару чи послуги та сприяє їх розрізненню споживачами. Хоча у більшості випадків у ролі торговельної марки виступають слова та зображувальні елементи, слід розуміти, що даними видами перелік знаків для товарів та послуг не обмежується. У зв’язку з цим за доцільне вважається охарактеризувати нетрадиційні знаки для товарів та послуг.

Знаки-кольори. В законодавствах багатьох країн (які є членами Паризької конвенції про охорону прав промислової власності) прописана норма, що дозволяє реєструвати колір як знак для товарів/ послуг. Не винятком в цьому процесі виступає і Україна. Так, зокрема, стаття 5 п.2. відзначає, що об'єктом знака можуть бути кольори та комбінації кольорів. Проте, не до кінця зрозумілим є механізм розгляду таких заявок. Для подання заявки на реєстрацію кольору в якості знака для товарів та послуг, необхідно вказати у заяві конкретний колір або кольори, надати кольорове зображення знака у вигляді кольорового квадрата 8х8 см. або при поєднанні кольорів – розділити квадрат на рівні частини (прямокутники) та представити їх у «прапорному» вигляді. Проте, виникає величезна кількість спорів та суперечок при практичному застосуванні вказаної норми[17.с.1].

Однак, зареєструвати колір можливо за наступних умов:

• колір, що реєструється, є нехарактерним для певного виду продукції, упакування;

• колір використовується компанією, як розрізняльна ознака на ринку та сформувався у свідомості споживачів;

• тривале використання кольору у рекламі;

• звуження витребування правової охорони кольору відносно конкретного товару або послуги.

Заявки на реєстрацію кольорів у якості знаків для товарів та послуг є досить поодинокими в Україні, тому заклад експертизи, що розглядає такі позначення, має невеликий досвід у роботі із ними. Насправді, це означає, що заявники можуть використати цей факт собі на користь.

Обємні або тривимірні знаки. Найчастіше об'ємний знак торговельної марки повторює форму самого виробу або його упаковки, що характеризується тримірністю. Проте знак може не лише повторювати предмет, а й бути новим. Найбільш поширеними об'ємними знаками для товарів є оригінальні упаковки, наприклад, флакони для парфумів або пляшки для спиртних напоїв. Деякі науковці наголошують на те, що об'ємні знаки торговельної марки наближаються до промислових зразків. Проте між ними є істотні відмінності. Об'ємний товарний знак має своїм призначенням вирізняти товари одного виробника від таких самих товарів іншого виробника. Промисловий зразок є результатом творчої діяльності людини у галузі художнього конструювання.

Голографічні знаки. Голограма — зареєстрована у голографії на фотопластинці інтерференційна картина, яка утворена двома когерентними пучками світла: один іде від джерела (опорний пучок) і віддзеркалюється від об'єкта, освітленого тим же джерелом (предметний пучок)[21.с.2].

Голографічні захисні елементи:

• виготовляють у формі знаків (етикеток, наклейок тощо);

• як правило, мають багатошарову структуру, яка містить крім носія зображення шари іншого функціонального призначення (захисний, клейовий тощо);

• наносяться на об'єкт захисту способом, що забезпечує зберігання його під час експлуатації цього об'єкта та руйнування голографічного захисного елемента в разі вчинення спроби відділення від об'єкта.

З метою ускладнення підробки в зображення голографічного захисного елемента вводять спеціальні елементи, позначки, знаки або символи, у тому числі приховані чи закодовані. Для цього використовують оптичні ефекти, що змінюють вид, масштаб чи кольорові гами зображення при зміні умов чи с пособу їх освітлення або спостереження, та елементи, виготовлені з використанням інших технологічних прийомів[8.с.2].

Наразі в Україні гостро стоїть питання щодо друку голограм на бланках документів суворої звітності. З приводу цього питання Кабмін прийняв постанову №86, що, як вважають правник, дозволяє говорити про можливе руйнування однієї з найбільших корупційних схем в Україні — друку голограм на бланках документів суворої звітності, які виробляє приватний консорціум ЄДАПС. До переліку голограм, що підлягають скасуванню, входять десятки видів документів, зокрема: права водія і реєстраційні документи на машину; візи для в’їзду в Україну; дипломи й атестати; контрольні марки на аудіовізуальні твори, програми, бази даних; ліцензії; національний знак відповідності; документи на реєстрацію медичної техніки і товарів; нотаріальні бланки.

Звукові знаки. Звукова торгівельна марка – нетрадиційний вид торгової марки, де звук виступає комерційним позначенням для унікальної ідентифікації товару або послуги. Найхарактернішим прикладом даного виду торгівельної марки може бути звук ввімкнення телефону NOKIA.

В Українському законодавстві, для реєстрації звуку в якості знака для товарів та послуг, необхідно його графічне вираження, аудіо примірник. При неможливості вираження звуку у нотному виконанні, можлива реєстрація звуку за наявності сонограми – графіку частот хвиль. У 2004 році, в Україні вперше подано заявку на звукову торгову марку – таким чином власники ТМ „Грізлі” захистили характерний звук хрусту своїх сухариків[12.с.2].

Сьогодні кількість незареєстрованих звукових торгових марок в Україні – величезна. Проаналізуйте, приміром, звукові іміджеві аудіо фрагменти наших радіостанцій або ролики компаній, що використовуються у рекламних акціях. Деякі із них стали широковідомими та, на мою думку, потребують захисту в якості знаків для товарів та послуг.

Нюхові знаки. Досліджуючи дані вчених-фізіологів, доходимо висновку, що серед сенсорних відчуттів, найбільший вплив на пам'ять людини має нюх. Цей факт став не лише причиною розгляду запахів як знаків для товарів та послуг, а й фактором широкого поширення інструменту аромамаркетингу. Також, серед маркетингових консультантів поширена думка, що використання сенсорних відчуттів сприяє формуванню умовних рефлексів у споживачів – асоціацію з товаром чи послугою.

Використання нетрадиційних торговельних марок на території України регулюється законодавством. Так, згідно до «Положення про Державний реєстр свідоцтв України на знаки для товарів і послуг» в Україні можна зареєструвати наступні види торговельних марок: словесні, зображувальні, об’ємні, голографічні, знаки-кольори, звукові та світлові знаки. Тобто, такі торговельні знаки як рух, запах, смак, матеріал чи вчинок офіційно реєстрації не підлягають. Проте, існують інші способи їх захисту. Наприклад, рух чи вчинок можна зареєструвати як світлове зображення (відеоряд). Також можна використати положення статті 6 quinquies «Паризької конвенції про охорону промислової власності» та зареєструвати товарний знак в іншій країні Союзу (місця проживання чи громадянства заявника).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]