Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПАСЕНИЕ відповіді_2010.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
427.01 Кб
Скачать
  1. Фосфорити слугують сировиною: агрохімічною ( хімічна, харчова, металургія), фосфор, як фосфоритне добриво

  2. Металургійна сировина представлена родовищами:

Металургійна промисловість складається з чорної і кольорової металургії

Чорна металургія: залізних і марганцевих руд, коксівного вугілля, флюсових та вогнетривких матеріалів родовища у Придніпров'ї та Донбасі;

кольорова металургія – алюмінієва промисловість (бокситах з Угорщини, країн Африки, Росії), виробництво магнію (Калуш), титану і магнію (родовища руд у Житомирській і Дніпропетровській областях, Запоріжжя), ртуті (Донбас , Горлівка), феронікелю (Побужжя, Кіровоградська обл.), золота (Мужієво, Закарпатська обл.), свинец

  1. !!!П'єзооптична сировина представлена в родовищах: Родов. П.м.с. представлені міароловими гранітними пегматитами, гідротермальними і гідротермально-метаморфогеними безрудними кварцовими, кальцитовими і флюоритовими жилами, кальцитоносними зонами поствулканічних відмін базальтів. В Україні є одне родовище П.м.с.– “Вільне” в Житомирській обл.

  2. До якого класу належать ендогенні родовища алмазу: до розсипних

Седіментогенниє родовища, що виникають при екзогенних процесах, підрозділяються на осадові, розсипні і вивітрювання. Осадові родовища формуються на дні моря, озер, річок і боліт, утворюючи поклади пластів в тих, що вміщають їх осадових гірських породах. Розсипи, коштовні мінерали (золото, платину, алмази і ін.), що містять, накопичуються в прибережних відкладеннях океанів і Морея, а також в річкових і озерних відкладеннях, на схилах долин. Родовища вивітрювання пов'язані з древньою і сучасною корою вивітрювання, для якої характерні інфільтраційні родовища руд урану, мідь, самородной сірки і залишкові родовища нікелю, заліза, марганцю, бокситів, магнезиту, каоліну.

  1. Які із перерахованих родовищ пов'язані з корами вивітрювання: родовища залізних руд (Гематитові руди, Силікатні залізні руди( бурі, червоні (гідрогематитові) залізняки) , Залізисті кварцити )

  2. По якій із мінеральних асоціацій розвиваються каолінові кори вивітрювання: каолініт, галуозит, нонтробіт

  3. Які процеси беруть суттєву участь в утворенні родовищ гіпсу:

Виникає також при гідратації ангідриту і як вторинний продукт окиснення сірчистих мінералів і сірки. Крім того, гіпс зустрічається як перевідкладений матеріал при гідрохімічних реакціях. Утворюється відкладанням з природних водних розчинів, наприклад на дні висихаючих морів. Відклади гіпсу дуже численні (Татарстан, північ Європейської частини Росії, Башкирія, Україна, Кавказ та ін.).

  1. Техногенні родовища золота в Україні можуть бути пов'язані з: хозяйственная деятельность человека приводит к накоплению на дневной поверхности громадных отвалов горных пород и отходов, называемых техногенными металлургических, химических заводов, углеобогатительных фабрик, энергетических предприятий и других производств.

  2. Найкращими колекторами нафти і газу є: ОСАДОВІ ПОРОДИ , пориста або тріщинувата порода (піски, пісковики…)

Найбільш значні запаси вуглеводнів зосереджені в каверно-поровому і поровому типах порід.

  1. Нафтогазоносні басейни можуть бути пов'язані з: антикліналі, брахіантикліналі, куполи, діапіри, соляні структури

  2. Типовими пастками для нафти і газу є: коллектора, ловушки, погребенные рифы, антиклинали, соляные структуры, диапиры

  3. Правильною послідовністю проведення геологорозвідувальних робіт є

Стадії геологорозвідувальних робіт на тверді корисні копалини

Стадія I. Регіональне геологічне вивчення території України

Підстадія I-1. Регіональні геолого-геофізичні дослідження масштабу 1:1000 000 - 1:500 000.

Підстадія I-2. Регіональні геологознімальні, геофізичні й геологопрогнозні роботи масштабу 1:200 000, (1:100 000).

Підстадія I-3. Геологознімальні й геологопрогнозні роботи масштабу 1:50 000 (1:25 000).

Стадія II. Пошук та пошукова оцінка родовищ корисних копалин

Підстадія II-1. Пошукові роботи.

Підстадія II-2. Пошуково-оцінювальні роботи.

Стадія III. Розвідка родовищ корисних копалин

  1. До прямих пошукових ознак належать: 1 – виходи к/к, 2 – ореоли та потоки розсіювання речовини корисної копалини; 3- особливі фіз. Властивості к/к, 4 – старі виробки

  2. !!!За ступенем техніко-економічного вивчення запаси поділяються на: ГЕО 1, ГЕО 2, ГЕО 3

За ступенем техніко-економічного вивчення запаси і ресурси корисних копалин поділяються на три групи:

І група - запаси корисних копалин, на базі яких проведено детальну геолого-економічну оцінку фективності їх промислового освоєння, матеріали якої, включаючи техніко-економічне обгрунтування постійних кондицій на мінеральну сировину, затверджені ДКЗ;

ІІ група - запаси корисних копалин, на базі яких проведено попередню геолого-економічну оцінку їх промислового значення, а матеріали техніко-економічної доповіді про доцільність подальшої розвідки родовища, включаючи обгрунтування тимчасових кондицій на мінеральну сировину, апробовані ДКЗ або замовником (інвестором)

геологорозвідувальних робіт;

ІІІ група - запаси і ресурси корисних копалин, на базі яких проведено початкову геолого-економічну оцінку можливого промислового значення перспективної ділянки надр, а матеріали техніко-економічних міркувань про доцільність проведення подальших пошуково-розвідувальних робіт, параметри попередніх кондицій на мінеральну сировину схвалені замовником (інвестором) геологорозвідувальних робіт.