Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-24.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
26.49 Кб
Скачать

24. Художній образ

Худ образ – різновид образу взагалі, а саме результат освоєння свідомістю людини навколишньої дійсності. Зовн світ дає подразнення людині, а потім матеріалізується на папері(дійсність, реальність, образ, матеріалізація). Образи є дуже важливими для відображення чого-небудь. Образ у формах чуттєвих(сприйняття, відчуття, уявлення), у раціональних формах(судження,їдеї, теорії). Образ-конструкція , викликана реальністю, але з нею не співвідноситься.(релігійний, політичний). В розуміння естетики худ образ-естетична категорія, яка характеризує результат осмислення якогось явища, процесу, властивими тому чи іншому виду мистецтва. Твориться образ властивими йому засобами. У нашому випадку-словами. Існує різниця худ образу(на перший план виходять індивідуальні риси) та поняттям(образ раціональний-підкреслюється загальні риси,якості предмета,явища) Гегель писав, що поняття-царство закономірностей. Осягати абстрактне потрібна за доп. Розуму. Худ образ-специфічний, ств певну ілюзію предметів, явищ. Це вияв свободи творчості. Викон пізнавальну функцію. Худ образ проникнутий внутр. Світом автора. Може мати недомовку, яку потрібно відчути.

Риси худ образу-1. Цілісність(єдність, довершеність)засоби змалювання вчинків,дій,думок героя

2. символічність(образ каменяра-прагнення до нового життя)за доп вигадки митця. Прототип в образі-реально існуюча особа,яка послужила автору моделлю. Напр Камінний хрест Стефаника-реальна подія)

3. умовність-первинна(образ предмета і сам предмет не тотожні)

-вторинна(конкретні образи, що тв. За доп гротеску, перебільшення , щоб яскравіше донести до читача)

4.експресивність(вкладені емоції в образ)Читач має перйнятись тим, що читає. Авторська оцінка може бути прямою, публіцистичною(міркування), прихованою(риса модерму).

5.вільне експериментування

Отже, художній образ — особлива форма естетичного освоєння світу, при якій зберігається його предметно-чуттєвий характер, його цілісність, життєвість, конкретність, на відміну від наукового пізнання, що подається в формі абстрактних понять. Художній образ наділений своєю логікою, він розвивається за своїми внутрішніми законами,будується часто непередбачувано. Що спільного у долі талановитої дівчини і житті чайки? А саме цей художній образ використовує А. Чехов у своїй безсмертній драмі. В образі через зіткнення далеких одне від одного явищ розкриваються незвідані сторони і відношення реальності. Формою мислення у мистецтві виступає художній образ. Це основа будь-якого виду мистецтва, а спосіб творення художнього образу - головний критерій приналежності до різних видів мистецтва. Образи виникають у свідомості людей під впливом реальної дійсності, сприйнятої за допомогою органів чуття. Вони є копіями, відбитками дійсності. Образи зберігаються в пам'яті і можуть бути відтворені уявою. На основі образів пам'яті художник створює нову реальність - художній образ, який в свою чергу викликає у свідомості людей (слухачів, глядачів) низку уявних образів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]