Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц. о.ч. 1 Microsoft Office Word 97 - 2003 Do...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
430.08 Кб
Скачать

2.2. Окремі підвиди договору роздрібної купівлі-продажу

Договір роздрібної купівлі-продажу з умовою про прийняття покупцем товару у встановлений строк. У договорі роздрібної купівлі-продажу сторони можуть встановити обов'язок покупця прий­няти товар у встановлений строк. Протягом цього строку продавець не має права продати товар іншому покупцеві (ч. 1 ст. 701 ЦК Ук­раїни).

Цей договір завжди є консенсуальним, оскільки права та обо­в'язки у сторін виникають ще до моменту передачі товару покупцю. Строк, протягом якого покупець повинен забрати товар, вста­новлюється за домовленістю між сторонами. Якщо такий строк не встановлений, то відповідно до п. 26 Порядку вибрані покупцями непродовольчі товари можуть зберігатися в торговельному підпри­ємстві протягом двох годин.

Протягом строку дії договору продавець несе відповідальність за зберігання і якість товару.

Забезпечення передання товару покупцеві у встановлений строк може потягнути за собою необхідність понесення продавцем додат­кових витрат. Якщо інше не встановлено договором або актами ци­вільного законодавства, такі витрати включаються в ціну товару.

Невиконання сторонами покладених на них обов'язків за договором, що розглядається, тягне за собою різні правові наслідки. У випадку, коли покупець не з'явився або не вчинив інших необхідних дій для прийняття товару у встановлений строк, зазвичай, вважається, що він відмовився від договору.

Однак у договорі можна передбачити інше, наприклад, що у ви­падку нез'явлення покупця у встановлений строк продавець прий­має товар на зберігання зі всіма наслідками, передбаченими для до­говору зберігання.

Якщо ж продавець не виконав свого обов'язку і до закінчення встановленого договором строку продав товар іншому покупцю, це тягне за собою настання правових наслідків, передбачених гл. 51 ЦК України.

Положення ст. 701 ЦК України не застосовуються до ви­падків, коли відповідно до договору після оплати товару покупець залишає його на зберігання у продавця, оскільки в цьому випадку товар вважається прийнятим покупцем.

Наприклад, придбані великогабаритні товари (меблі, будівельні матеріали, піаніно, холодильники, пральні машини тощо) поку­пець має право залишити на зберігання продавцю, але не більш як на одну добу. За погодженням з продавцем термін зберігання може бути продовжено шляхом укладання договору зберігання відповід­ного товару. До залишеного на зберігання купленого товару дода­ється копія розрахункового документа, в якій зазначається термін зберігання товару, і табличка "Продано" (п. 27 Порядку).

Договір роздрібної купівлі-продажу товару за зразками. Відповідно до ч. 1 ст. 702 ЦК України сторони можуть укласти договір купівлі-продажу товару на підставі ознайомлення покупця із зраз­ком товару (за описом, каталогом тощо).

Сьогодні договір роздрібної купівлі-продажу товару за зразками є дуже розповсюдженим, оскільки покупці не завжди мають можли­вість виїхати у місце продажу товару, у продавців не завжди є тор­говельне приміщення, вони продають продукцію зі складу тощо.

Однією із особливостей цього договору е те, що покупець обирає предмет договору (наприклад, косметику, побутову хімію, побутову техніку, мобільний телефон, одяг, книгу) лише за його описом, зображенням і т. п., тобто він не бачить товару у натуральному виг­ляді до того моменту, поки продавець не доставить його у визначене договором або законом місце.

Законодавець встановлює додаткові (порівняно із загальними положеннями про роздрібну купівлю-продаж) права та обов'язки сторін за договором роздрібної купівлі-продажу товару за зразками. Так, продавець зобов'язаний доставити товар у місце, встанов­лене договором, а якщо місце передання товару не встановлене до­говором, - за місцем проживання фізичної особи-покупця або місце­знаходженням юридичної особи-покупця.

Відповідно до ч. 2 ст. 702 ЦК України договір роздрібної купівлі-продажу товару за зразками є виконаним з моменту такої достав­ки товару, якщо інше не встановлено договором або законом.

Оскільки за цим договором оцінити якість та інші властивості товару можна виключно на підставі наданої продавцем інформації про нього, то законодавець надає покупцю право відмовитися від договору за умови відшкодування продавцю витрат, пов'язаних із вчиненням дій щодо виконання договору.

Момент оплати товару покупцем за договором роздрібної купівлі-продажу товару за зразком впливає на правові наслідки відмови покупця від такого договору, а саме:

  1. якщо товар було оплачено до його доставки, то продавець повертає покупцю сплачені ним кошти з вирахуванням суми витрат, пов'язаних із вчиненням дій щодо виконання цього договору;

  1. якщо оплата товару мала відбутися при його доставці, покупець зобов'язаний відшкодувати продавцю витрати, по­ в'язані із вчиненням дій щодо виконання такого договору.

Договір роздрібної купівлі-продажу товарів з використанням автоматів. На сьогоднішній день все більше правочинів укладаються за допомогою автоматів: купуються напої (наприклад, чай, кава), інші товари, отримуються гроші, оплачуються рахунки тощо. Зако­нодавець спеціально присвятив ст. 703 ЦК України врегулюванню одного із них - договору роздрібної купівлі-продажу товарів з вико­ристанням автоматів. Однак положення цієї норми застосовуються і у випадках, коли автомат використовується для розміну грошей, придбання платіжних засобів або обміну валюти, якщо інше не ви­пливає із суті зобов'язання.

Договір роздрібної купівлі-продажу товарів з використанням ав­томатів укладається за загальними правилами, встановленими гл. 54 ЦК України, з окремими винятками і доповненнями. Особливості цього договору полягають у тому, що: 1) законодавець передбачає додаткові вимоги до інформації, що повинна бути надана покупцю. Зокрема, володілець автоматів зобов'язаний довести до покупців інформацію про:

- продавця товару шляхом розміщення на автоматі або надання покупцям іншим чином відомостей про найменування про­давця, його місцезнаходження, режим роботи;

- дії, які необхідно вчинити покупцеві для одержання товару;

2) інформація надається саме володільцем автомату. Воло­ділець автомату і продавець можуть співпадати у одній особі (якщо продавець є власником автомату або його наймачем), а можуть і не співпадати (коли автомат знаходиться не у місці знаходження продавця);

3)він є укладеним з моменту вчинення покупцем дій, необхідних для одержання товару (оплата товару, натиснення на кнопки тощо), тобто з моменту вчинення так званих конклюдентних дій;

4) хоча інформація надається володільцем автомату, відповідальність за невиконання покладених за договором обов'язків несе продавець. Так, якщо покупцеві не надається оплачений товар, продавець повинен на вимогу покупця негайно надати йому товар або повернути сплачену ним грошову суму.

Зараз більшість автоматів оснащена електронною апаратурою, яка видає інформацію про кількість укладених правочинів, спла­чених коштів, виданих товарів тощо. Тому доказом того, що по­купець дійсно уклав договір є така інформація, а також факт його укладення може підтверджуватися показаннями свідків.

Договір роздрібної купівлі-продажу з умовою про доставку товару покупцю. При укладенні договору роздрібної купівлі-продажу сто­рони можуть встановити у ньому додаткову умову про доставку то­вару покупцю. Найчастіше такий договір укладається при купівлі технічно складних та великогабаритних товарів (наприклад, меблів, холодильників, пральних машин, предметів сантехніки).

Особливістю договору роздрібної купівлі-продажу з умовою про доставку є те, що покупець ознайомлюється з товаром у натураль­ному вигляді. Зазвичай, це відбувається у торговельному (демонстраційному) залі.

Договір роздрібної купівлі-продажу з умовою про доставку това­ру покупцю є змішаним договором, оскільки містить елементи різ­них цивільно-правових договорів (купівлі-продажу, про надання послуг тощо). Тому до цього договору повинні застосовуватися пра­вила про договори, елементи яких до нього входять.

Відповідно до ч. 1 ст. 704 ЦК України на продавця за договором роздрібної купівлі-продажу з умовою про доставку товару покладається додатковий обов'язок у встановлений договором строк доста­вити товар за місцем, указаним покупцем, а якщо місце передання товару покупцем не вказане, - за місцем проживання фізичної особи-покупця або місцезнаходженням юридичної особи-по куп ця.

Залежно від домовленості між сторонами, покупцю можуть доставити:

1)саме обраний ним товар або

2) таку саму річ, такої самої моделі, кольору тощо. Доставка товару здійснюється за окрему плату, якщо інше не

встановлено договором.

Вона оформлюється замовленням-квитанцією або іншим доку­ментом із зазначенням найменування продавця, прізвища покупця, його адреси, дати оформлення замовлення, назви товару, артикула, кількості предметів, видів і вартості послуг, часу їх виконання тощо (п. 1.25 Правил).

Відповідно до ч 3. ст. 704 ЦК України, якщо договором не встановлений строк доставки товару для вручення його покупцеві, товар має бути доставлений у розумний строк після одержання ви­моги покупця.

Правила конкретизують поняття "розумності" строку доставки. Так, доставка товарів здійснюється у термін згідно з домовленістю сторін, але не пізніше п'яти днів з моменту оформлення покупки. У разі коли доставка не зроблена через відсутність покупця у місці до­ставки в обумовлений час, повторна доставка здійснюється протя­гом п'яти днів після додаткової оплати покупцем її вартості (п. 1.26 Правил).

Договір роздрібної купівлі-продажу з умовою про доставку това­ру покупцю є виконаним з моменту вручення товару покупцю, а у разі його відсутності - особі, яка пред'явила квитанцію або інший документ, що засвідчує укладення договору або оформлення достав­ки товару, якщо інше не встановлено договором, актами цивільного законодавства або не випливає із суті зобов'язання (ч. 2 ст. 704 ЦК України).

Факт отримання товару засвідчується особою, яка його прий­няла, в супровідній документації. Одночасно цій особі надаються документи із зазначенням гарантійного терміну (технічний паспорт, гарантійні талони, інструкція з експлуатації тощо), тобто гарантійні строки за цим договором обчислюються від дня достав­ки товару покупцю.

За договором роздрібної купівлі-продажу з умовою про доставку товару продавець несе перед покупцем відповідальність згідно з чинним законодавством, зокрема за порушення умов договору та строків доставки товару, за якість і комплектність доставлених то­варів.

Відповідно до п. 1.27 Правил продавець повинен забезпечити безкоштовну установку, включення і пуск технічно складних това­рів, якщо нормативною документацією та правилами користування ними не допускаються включення і пуск їх безпосередньо спожи­вачем, а також складання меблів у місці доставки в обумовлений з покупцем термін, але не пізніше п'ятиденного терміну з дня про­дажу. У інших випадках необхідність надання продавцем послуг по складенню великогабаритних товарів, а також установленню і під­ключенню технічно складних товарів у місці доставки визначається за домовленістю між сторонами.

Якщо договором роздрібної купівлі-продажу встановлено умову про установку, складення товару, то гарантійні строки продовжуються на час, протягом якого покупець не міг використовувати предмет договору у зв'язку з невиконанням продавцем свого зобо­в'язання із залежних від нього обставин (ч. 2 ст. 676 ЦК України).

Уразі неякісного складання та установки товарів покупець має право вимагати від продавця безкоштовного усунення недолі­ків.

Договір найму-продажу. Відповідно до ч. 1 ст. 334 ЦК України право власності у покупця за договором виникає з моменту передання йому майна, якщо інше не встановлено договором або зако­ном.

Одним із виключень з цього правила є договір найму-продажу (ст. 705 ЦК України), особливість якого полягає у тому, що до пере­ходу до покупця права власності на переданий йому продавцем товар він є наймачем (орендарем) цього товару. Тобто за договором найму-продажу після передання товару покупцю власником такого товару до встановленого у договорі моменту залишається продавець.

Відповідну умову сторони можуть включити у договір купівлі-продажу товарів у кредит, у тому числі з розстроченням платежу.

Договір найму-продажу є змішаним договором, тому до нього, крім положень про роздрібну купівлю-продаж, застосовуються і по­ложення про договір найму (оренди), які не суперечать суті цього договору. Так, покупцю, як і наймачеві за договором найму (орен­ди), належить право власності на плоди, продукцію, доходи, одер­жані ним у результаті користування предметом договору найму-продажу (ст. 775 ЦК України). А ось положення про плату за користування майном (ст. 762 ЦК України) при укладенні договору найму-продажу не застосовується, оскільки розмір і порядок оплати товару покупцем визначається правилами договору купівлі-прода­жу. Крім того, при переданні товару неналежної якості виникають правові наслідки, передбачені гл. 54 ЦК України, а не гл. 58 цього кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 705 ЦК України покупець стає власником товару, переданого йому за договором найму-продажу, з моменту оплати товару, якщо інше не встановлено договором (наприклад, сторони можуть встановити у договорі умову про те, що покупець стає власником товару з моменту оплати 50 % його вартості).

До цього моменту покупець не має права розпоряджатися това­ром, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає із призначення та властивостей товару.

У випадку, коли у встановлений договором строк покупець не оплатить переданого йому товару або не настануть інші обставини, за яких право власності на товар мало перейти до нього, продавець набуває право відмовитися від договору і вимагати повернення йо­му товару (ст. 697 ЦК України).

Інші підвиди договору роздрібної купівлі-продажу. У наш час одним із найпоширеніших видів роздрібної купівлі-продажу є про­даж товарів за допомогою самообслуговування у різноманітних су­пермаркетах, універмагах, взуттєвих магазинах тощо.

Отже, продаж товарів за допомогою самообслуговування - це спосіб продажу товарів, у процесі якого покупець має вільний до них доступ, самостійно їх оглядає, відбирає, а розраховується за підібрані товари у вузлі розрахунку та контролю.

При цьому самообслуговування не виключає можливості індиві­дуального обслуговування покупців при продажу окремих видів то­варів. Зокрема, деякі товари потребують нарізки, зважування, відмірювання продавцями, тому у залах самообслуговування мо­жуть знаходитися відповідні прилавки. Крім того, при купівлі окре­мих товарів може знадобитися допомога продавця у вигляді надан­ня відповідної консультації, піднесення необхідного товару зі складу тощо.

Правила продажу товарів на замовлення та вдома у покупців, затверджені наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 29 березня 1999 р, № 199, виділяють ще два підвиди роздрібної купівлі-продажу:

  1. продаж товарів на замовлення - форма роздрібного продажу товарів, за якої покупець здійснює попереднє їх замовлення безпосередньо в об'єкті торгівлі або через торгового агента чи за допомогою телефону, персонального комп'ютера, інших тех­нічних засобів зв'язку та одержує товари в обумовленому місці та в зазначений час (наприклад, замовлення по телефону піци);

  1. продаж товарів удома - форма роздрібного продажу товарів уповноваженим представником продавця вдома у покупця, за місцем його роботи, відпочинку тощо, як за попереднім запро­шенням покупця, так і без такого (наприклад, влаштування продавцем так званих презентацій у санаторіях, офісах).

Залежно від товару, що є предметом договору роздрібної купівлі-продажу, можна також виділити окремі підвиди цього договору (договір роздрібної купівлі-продажу взуття, хліба, транспортних за­собів тощо), особливості яких встановлюються відповідними підзаконними актами.

У цьому параграфі дано, звичайно, не вичерпний перелік різно­видів договору роздрібної купівлі-продажу. Нормативними актами або домовленістю сторін можуть встановлюватися й інші його під­види. Крім того, продавець і покупець можуть укласти правочин, який буде об'єднувати кілька перерахованих вище договорів.