Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спеціальна частина_3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.05 Mб
Скачать

2.7 Просторові особливості мінливості потужності пласта m3

Відомо, що залежно від інтенсивності прояву основних геолого-генетичних чинників (початковий матеріал, умови накопичення, аерації та ін.), діючих в початковий період вуглеутворення, формуються склад і властивості вугілля.

Загальна мінливість морфології вугільних пластів, їх потужностей і будови є наслідком нерівномірності (у просторі та часі) амплітуд і швидкостей мікроколивальних рухів на площах торфоутворення. Проте, на тлі загальної різномасштабної мінливості потужностей і будови вугільних пластів з'являються локальні ускладнення, обумовлені рядом сингенетичних торфоутворенню чинників (нерівності ложа торфовища, сезонні коливання ґрунтових вод, змив торфу та ін.) і дією на вугільні пласти епігенетичних процесів (розмиви пластів, зміщення вугільної речовини в процесі складкоутворювання та ін.), що сформувалися.

В результаті можна зробити висновок, що потужність вугільного пласта певним чином відбиває інтенсивність прояву безлічі чинників і, отже, певним чином пов'язана з якістю вугільної речовини.

2.7.1 Вугільний пласт m3

Максимальні значення потужності вугільного пласта представлені в східній і південно-східній частинах ділянки. Мінімальні значення зосереджені в північній, південній, західній частинах досліджуваної ділянки (рис. 2.6).

2.7.2 Внутрішньопластовий порідний прошарок пласта m3

Основна частина максимальних показників потужності прошарка спостерігається у центральній частині ділянки у вигляді зони складної форми, що простягається з південного сходу на північний захід. Зона менш зольного вугілля спостерігається у південно-західній частині ділянки (рис. 2.7).

Рис 2.6 - Схематична карта мінливості потужності вугільного пласта m3

Рис 2.7 - Схематична карта мінливості потужності внутрішньо пластового порідного прошарку

2.8 Висновки

Відомо, що загальна мінливість морфології вугільних пласта, його потужності і будови є наслідком нерівномірності (у просторі та часі) амплітуд і швидкостей мікроколивальних рухів на площах торфоутворення. Проте, на тлі загальної різномасштабної мінливості потужностей і будови вугільних пластів можуть з'являтися локальні ускладнення, обумовлені рядом сингенетичних та епігенетичних торфоутворенню чинників.

У межах досліджуваної ділянки вугільний пласт m3 має складну будову. Потужності морфологічних елементів пласта складають у середньому: вугільний пласт – 1,54 м, внутрішньопластовий породний прошарок – 0,096 м та.

У результаті можна зробити висновок, що вугільний пласт m3 є складним за будовою, витриманим за потужністю на досліджуваній території.

Зміна режиму торфоутворення з морських умов на континентальні обумовила підвищений вміст золи та зниження вмісту сірки вугільного пласта.

У цілкому, можна зробити висновок, що характеристики та ступінь мінливості якісних показників вугільного пласта m3 є цілком прийнятними для подальшої розробки на ділянці проектованих робіт.

В процессе проведения геологоразведочных работ изучаются качественные характеристики угля, такие как мощность угольного пласта, зольность (Аd), сернистость (Std) и другие. Для предварительной оценки качественного состояния полезного ископаемого, непосредственным образом целесообразности отработки шахты этого угольного пласта, влияющим на решение вопроса.

Во-первых, изучение качественных характеристик угольного пласта, в результате грамотно проведенного комплекса геологоразведочных работ, позволяет выявить некондиционные для отработки полезных ископаемых зоны, которые классифицируются как забалансовые. Во-вторых, анализ качества угля позволяет определить наиболее рациональный направление отработки угольного пласта.

Однако, в пределах угольного пласта, кондиционного в качественном отношении, наблюдаются некоторые отклонения качественных характеристик, которые необходимо учитывать при прогнозировании локализации подобных зон угольного пласта для определения направления дальнейшего использования в различных сферах потребления, в связи, с чем планируется изучение характера изменения качественных характеристик угля пласта на площади проектируемых работ.