Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спеціальна частина_3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.05 Mб
Скачать

2.2 Загальні відомості про якість вугілля Донецько-Макіївського району

Вугілля району відноситься переважно до гумусових, в основному кларенові, з великим вмістом геліфікованої речовини; підлегле значення мають фюзенізовані деревинні тканини, спори, кутикула і смоляні тіла.

Сапропелево-гумусове вугілля зустрічається дуже рідко і зазвичай у вигляді тонких прошарків (0,05-0,1 м) переважно в покрівлі пластів свити С23. Серед сапропелево-гумусового вугілля найбільш поширені кеннелі і дуже рідко богхед-кеннелі.

Зольність (Аd) вугілля по пробах пластів коливається від 3-5 до 20-30%, в середньому по району вона для усіх марок близька до 12-14%.

Сірчистість вугілля (Std) змінюється в широких межах - від 0,6 до 5,5%, що значною мірою обумовлене наявністю в районі генетично різнотипного вугілля. Як правило, в малосірчистому вугіллі переважає органічна сірка, в багатосірнистих - колчеданна.

2.3 Морфологія і показники якості вугільного пласта m3

У межах ділянки, що досліджується вугільний пласт m3 характеризується як витриманий, середньої потужності (до 1,53 м), складної будови. Пласт простирається в південно-східному напрямі. Збільшення глибини залягання спостерігається в північно-західному напрямі під кутом 8-200.

За ступенем метаморфізму вугілля пласта по ДСТ 3472-96 відноситься до марок Г, Ж і К.

По зольності, з урахуванням засмічення внутрішньопластовими прошарками, вуглистими породами верхньої і нижньої частини пласта вугілля пласта m3 - середньозольний.

За змістом сірки вугілля пласта m3 - підвищеносірчаністе.

Збагачуваність вугілля пласта - середня і важка.

Відповідно до ДСТ 537-85 вугілля пласта може бути використано для коксування після збагачення

Середній вміст токсичних і потенційно токсичних елементів у вугіллі і вуглевміщуючих породах оцінюваної площі, як правило, не перевищує фонових і гранично допустимих концентрацій.

2.4 Дослідження якісних показників вугілля пласта m3

2.4.1 Одновимірні математичні моделі

2.4.1.1 Зольність

Вміст золи у вугіллі пласта m3 в межах досліджуваної ділянки змінюється від 9 до 21,2%, в середньому складаючи 14%. Модальне значення показника зольності складає 17,8% що дозволяє віднести вугілля досліджуваного пласта до середньозольного. Стандартне відхилення досліджуваного показника - 4,2%, коефіцієнт варіації - 23%. Подібне значення коефіцієнта варіації показника вмісту золи говорить про однорідний просторовий розподіл золи в досліджуваного вугіллі пласта. Незначна ліва асиметрія (0,37) та значний ексцес (–1,48). На гістограмі розподілу показників зольності вугільного пласта спостерігається наявність двох груп за зольністю: I – від 9 до 15%, II – від 15 до 21,2%.

2.4.1.2 Сірчистість

Зміст сірки у вугіллі пласта m3 в межах досліджуваної ділянки змінюється від 1,3 до 4,1%, в середньому складаючи 2,9%. Модальне значення показника зольності складає 3,7% що дозволяє віднести вугілля досліджуваного пласта, більшою мірою, до підвищеносірчаністого. Стандартне відхилення досліджуваного показника – 0,9%, коефіцієнт варіації - 31%. Подібне значення коефіцієнта варіації говорить про ступень розподілу вмісту золи близький до однорідного. Незначна права асиметрія (–0,37) та значний ексцес (–1,39). На гістограмі розподілу показників сірчистості вугільного пласта спостерігається наявність двох груп за вмістом сірки: I – від 1,3 до 3%, II – від 3 до 4,1%.

а)

б)

Рис. 2.2. Частотний розподіл якісних показників вугільного пласта m3:

а – зольність; б – сірчистість.