Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety_dek_vsr.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
8.33 Mб
Скачать
  1. Брошурувально-палітурні процеси

Брошурувально-палітурні процеси характерні не для всіх видів друкованої продукції: у виготовленні плакатів, буклетів, газет вони відсутні, можуть відбуватися деякі початкові операції. При виготовленні книжки, брошури чи журналу брошуровально-політурні процеси відіграють важливу роль.

Брошуровально-палітурні процеси – завершальні в поліграфічному виробництві процеси, що приводять до одержання з видрукуваних аркушів зошитів тих чи інших видань в обкладинці чи в оправі.

Включають низку етапів:

- фальцювання;

- комплектування;

- шиття чи безшвейне скріплення книжково-журнальних зошитів у блок;

- криття обкладинкою чи оправою та ін.

Брошувальними процесами називають ряд операцій пов’язаних з упорядкуванням надрукованих аркушів, встановлення їх в обкладинку або оформлення у вигляді блоків до книги. До цих процесів належать:

а) виготовлення зошитів (обробка надрукованих аркушів: розрізання, фальцювання, приклеювання допоміжних елементів);

б) комплектування блоків або всього видання;

в) з’єднання блоків з обкладинкою.

Палітурними процесами називають сукупність дій, пов’язаних з виготовленням книжкових блоків, політурних оправ та їх обробленням.

  1. Сутність і завдання редакційно-видавничого процесу

Редакційно-видавничий процес – це сукупність обумовлених практикою книговидання послідовних дій видавничих працівників, спрямованих на підготовку і випуск у світ того и іншого виду видавничої продукції.

Така сукупність дій складна за реальним утілення різноманітних функціональних обов’язків працівників видавництва і тривала в часі. Доцільно розділити на кілька етапів:

1. Підготовчий.

2. Редакційний.

3. Виробничий.

4. Маркетинговий.

Підготовчий етап. Пошук потрібного автора та оригіналу є найважливішою справою на цьому етапі дій видавця чи редактора. Авторським оригіналом (рукописом) є створена автором і подана для редакційно-видавничої обробки творча чи наукова праця з усіма необхідними компонентами (рисунки, таблиці, ілюстрації).

Шляхи потрапляння авторських оригіналів до видавництва:

- «Самопливні» – автори самі приносять твір до видавництва.

- Літературні агенти – виступають своєрідними посередниками між видавцем і автором, хоча однозначно представляють інтереси останнього, в Україні, праця літературних агентів ще непоширена.

- Вихід на майбутнє видання через виставково-ярмаркові та інші книговидавничі зібрання стає більш результативним.

- Індивідуальні замовлення авторам. Відповідно до профілю видавництва і розробленої видавничої програми, редактор сам відшукує кваліфікованого автора й запрошує його до видавництва.

Редакційний етап. Рецензування майбутнього видання є обов'язковим тоді, коли готуються до друку: підручник або навчальний посібник з грифом Міністерства освіти і науки України; довідкове, енциклопедичне видання;наукове, науково-популярне видання. Рецензією прийнято називати критичний твір, у якому розглядається й оцінюється опубліковане.

Редактор, ознайомлюючись із рецензією, має звернути увагу, наскільки правильно і ґрунтовно вона зроблена. Як правило, цей жанр складається з трьох частин: загальної, посторінкового розгляду та висновку.

Порядок проходження оригіналу в редакції середнього чи спеціалізованого видавництва:

1. Перше читання (чи детальний перегляд) оригіналу редактором та його аналіз.

2. Редагування.

3. Робота з відредагованим текстом технічного і художнього редакторів перед верстанням.

4. Верстання відредагованого тексту в обумовленому форматі і у відповідності із вказівками технічного та художнього редакторів.

5. Читання першої верстки, звіряння редакторських виправлень, внесених у форматі А4. Коректорські процеси зчитування і вичитування.

6. Виведення підписаної редактором і головним редактором верстки на папір.

7. Виведення оригінал-макета на плівки.

8. Виготовлення, редагування, звіряння і виведення на плівки художнього оформлення зовнішньої і внутрішньої частин видання.

Виробничий етап. Звіряння й підписання до друку відбитків художнього оформлення, зроблених після кольороподілу. Звіряння й підписання до друку сигнального примірника.

Маркетинговий етап. Нерідко буває, що слабкий зміст книги компенсується успішною рекламою та іншими маркетинговими акціями. І, навпаки, тому редактор бере участь у створенні каталожної карти, організації рецензій у пресі та розповсюдженні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]