Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Sem.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
427.82 Кб
Скачать

24. Дайте загальну характеристику об’єктної моделі ms Excel та основних сімейств і об’єктів (Application, Workbooks, Worksheets, Range). [9-11].

Об'єкти, властивості й методи

Кожний об'єкт Excel має у своєму розпорядженні набір властивостей (properties) і методів (methods). Прикладами об'єктів в Excel є книги, аркуші, діаграми, шрифти й т.п. Сюди включаються 192 об'єкта, у тому числі приховані й застарілі.

Властивості

Термін властивість у цьому випадку використовується у тому ж контексті, що й у звичайній українській мові. Це особливість, атрибут або характеристика об'єкта. Наприклад, об'єкт Worksheet має 55 властивостей, у число яких входять Cells, Mate, ProtectionMode і UserRange. Значення властивості може належати до будь-якого дійсного типу даних, скажемо, Integer, Single, String або навіть до одного з об'єктних типів даних.

Якщо значення властивості належить до типу Integer, воно називається цілочисельним. Цілочисельні властивості настільки поширені, що компанія Microsoft створила велику кількість вбудованих перечислень (їхнє число досягає 152, з 1266 індивідуальними константами), що дозволяють привласнювати цим значенням символьні імена. Наприклад, властивість Calculation об'єкта Application може приймати будь-яке значення з наступного перерахування:

Enum XlCalculation

xlCalculationManual = 4135

xlCalculationAutomatic = -4105

xlCalculationSemiatomatic = 2

End Enum

Значення властивості може бути об'єктом. Наприклад, властивість ActiveChart об'єкта Workbook повертає об'єкт Chart, що має свій власний набір властивостей і методів.

Тому що об'єкт Chart можна отримати з об'єкта Workbook, його називають дочірнім (child object). Відповідно, об'єкт Workbook буде батьківським (parent) стосовно об'єкта Chart.

Методи

Методом (method) називається дія, що може бути виконана над об'єктом. Наприклад, з об'єктом Worksheet зв'язаний метод Protect, що захищає аркуш від редагування.

У термінах програмування властивості й методи об'єкта є всього лише вбудованими функціями й підпрограмами. Важливо підкреслити, що в деяких випадках можна зіштовхнутися з досить довільним трактуванням даних термінів. Наприклад, елемент Item іноді називається властивістю, а іноді методом, залежно від розглянутого об'єкта. Іноді навіть співробітники компанії Microsoft не можуть точно визначитися.

Властивості й методи мають загальну назву: члени об'єкта (members). Їх не варто плутати з дочірніми об'єктами.

Сімейства об'єктів

При роботі з об'єктною моделлю Excel (втім, як і з будь-якою іншою об'єктною моделлю) часто потрібно обробити кілька об'єктів відразу. Наприклад, кожна комірка у виділеному наборі є окремим об'єктом (об'єкт Range), як і кожен стовпець і рядок у відкритому аркуші. Для таких випадків був розроблений спеціальний об'єкт, названий сімейством (collection object).

Звичайно сімейства складаються з об'єктів одного типу. Наприклад, в об'єктній моделі Excel існує сімейство Rows, у яке входять всі рядки розглянутого аркуша. Для кожного відкритого аркуша існує своє сімейство Rows. Властивості й методи об'єкта Collection сконструйовані з урахуванням необхідності керування сімейством.

У загальному випадку пізнати сімейство об'єктів можна по його назві, що являє собою множину від назви вхідних у сімейство об'єктів. Наприклад, набір Worksheets містить об'єкти Worksheet. Однак із цього правила існує ряд виключень. Наприклад, набір Rows містить об’єкти Range. В об'єктній моделі Excel не існує таких об'єктів, як Cell, Row або Column. Замість них використовується об'єкт Range.

Сімейства повсюдно зустрічаються в об'єктній моделі Office. Більше того, до них належить майже половина всіх об'єктів об'єктної моделі Excel. У табл. 9.1 перераховані найбільше часто використовувані в Excel сімейства.

Таблиця 9.1. Деякі сімейства об'єктної моделі Excel

Areas FormatConditions Series Collection

Axes LegendEntries Sheets

Borders Names Windows

ChartObjects PivotFields Workbooks

Charts PivotTables Worksheets

DataLabels Points

Filters Range

Ще раз підкреслимо, що сімейство являє собою всього лише спеціальний тип об'єктів, що задовільняє наступним вимогам:

Наявність властивості Count, що повертає число об'єктів набору. Цю властивість неможливо відредагувати вручну, вона автоматично оновлюється редактором VBA.

Наявність методу Add, що дозволяє додавати в сімейство нові об'єкти.

Наявність методів Remove, Close і Delete або їм подібних, що дозволяють видаляти об'єкти із сімейства.

Наявність методу Item, що дає доступ до будь-якого об'єкта сімейства. Об'єкт при цьому звичайно визначається по імені або по індексу.

Перераховані вище вимоги не є суворими. Існують як сімейства, що не володіють будь-якою із зазначених властивостей, так і сімейства з безліччю додаткових властивостей і методів. Наприклад, сімейства Areas і Borders не мають метод Add, тобто користувач не має змоги додавати туди нові об'єкти.

В Excel існують і дуже складні сімейства, що володіють рядом властивостей і методів, властивих винятково типу об'єктів, що у них утримуються. Наприклад, із сімейством Sheet пов'язані 10 властивостей і 8 методів. Деякі з них, наприклад метод PrintOut, включені спеціально, щоб дати можливість одночасно обробляти всі вхідні в сімейство аркуші. У цьому випадку під терміном sheet мається на увазі як аркуш, що містить звичайні дані, так і аркуш із діаграмою.

Ієрархія об'єктної моделі

Той факт, що деякі об'єкти Excel включені в інші об'єкти, має першорядну важливість і додає в об'єктну модель дуже корисну структуру.

У процесі читання різних джерел створюється враження, що не існує однозначної відповідності між батьківськими й дочірніми об'єктами. У нашому випадку, якщо об'єкт А має властивість або метод, що повертає об'єкт В, то об'єкт А буде батьківським відносно об'єкта В. Наприклад, об'єкт Range має властивість Font, що повертає об'єкт Font. Відповідно, об'єкт Range є батьківським стосовно об'єкта Font. При цьому останній є дочірнім також відносно об'єкта ChartArea. Тобто число предків і нащадків об'єкта необмежено.

Не варто розуміти аналогію предок-нащадок дослівно. Пам’ятайте, що ієрархія об'єктів наповнена замкнутими співвідношеннями предок-нащадок. Наприклад, об'єкт Range є дочірнім відносно об'єкта Worksheet, а об'єкт Worksheet - відносно об'єкта Range. У більшості моделей багато об'єктів мають властивості, які повертають самий верхній об'єкт в ієрархії моделі. В об'єктній моделі Excel практично кожен об'єкт має властивість Application, що повертає об'єкт Application, розташований на верхньому рівні ієрархії. Відповідно, практично кожен об'єкт у цьому випадку можна вважати батьківським відносно об'єкта Application.

25. Дайте загальну характеристику об’єктної моделі MS Word. Як здійснити основні операції із документами за допомогою сімейства об’єктів Documents?

Об’єктна модель WORD представляє собою ієрархію об’єктів, на вершині якої знаходиться об’єкт Application:

Об’єкти і сімейства

Опис об’єктів

Application

Посилання на сам кореневі об’єкти MS Word

Document(сімейство Documents )

Набір всіх документів, які відкриті в даний момент в MS Word

Dialog(сімейство Dialogs)

Набір діалогових вікон, які відкриті в даному документі

Selection

Виділена область в вікні документа або точка вставки, кожний документ може мати одну точку виділення, активною може бути одна точка виділення для всіх відкритих документів

Template(сімейство Templates)

Набір усіх доступних шаблонів Word

Window(сімейство Windows )

Набір усіх вікон у Word

Paragraph(сімейство Paragraph)

Набір абзаців в документі в області виділення чи діапазоні

Range(сімейство Sentenas)

Набір речень в документі

Об’єкти і сімейства Document

Опис

Bookwark(сімейство Bookwarks)

Закладки

сімейство Characters (об’єкти Range)

Набір окремих символів в діапазоні або в області відлуння документа

Style( сімейство Styles)

Шрифти, колір, інтервал..

Range

Діапазон, область в документі Word

Table( сімейство Table s)

Таблиці

сімейство Words(об’єкти Range)

Набір слів

Comment(сімейство Comment s)

Основні операції з документами:

  1. Доступ до документа

Для посилання на конкретний документ потрібно записати: Documents(“C:/mydx doc”)/назва документа

Documents (2) //номер документа

Str = Documents(2).name

  1. Створення, відкриття, активізація документа

Виконуються методи сімейства Documents:

Open(),Save(),Add(),Activate(), Close(), Save as().

26. Як працювати із текстом у MS Word за допомогою діапазонів (об’єкти Range і Selection)?

Робота з діапазоном:

Діапазони так як і закладки використовуються для керування конкретного місця в документі. Діапазон задається початковою і кінцевою позицєю в документі.

Способи задання діапазону:

  1. Використовуючи об’єкти Range

  2. Використовуючи властивості Range

  3. Використовуючи методи Range об’экту Document

Приклад задання властивості Range:

Object.Range(start.End)

ActiveDocument.Paragraph(2).Range(start = 5, End = 27)

(2).Words(20)

Змна діапазону:

Object. SetRange(start, End)

Object.moverange([Unit],[count])

Object.moveEnd([Unit],{count])

Count – кількість елементів, які задаються

Вставка, копіювання, видалення тексту

Об’єкт Selaction

Видалений об’єкт може бути тільки один. Якщо нічого не видалено, тоді об’єкт Selaction представляє собою собою поточне розташування точки вставки.

Крім об’єкта Selaction є ще Selac об’єкта Range

27.

У Microsoft Office Word 2007 - Українська версія можна автоматизувати часто виконувані завдання за допомогою макросів. Макрос — це послідовність команд та інструкцій, згрупованих в одну команду для автоматичного виконання певного завдання.

Типове застосування макросів:

  • Для прискорення часто використовуваних операцій редагування або форматування

  • Для об’єднання кількох команд — наприклад, для вставлення таблиці з заданими розмірами і межами та певною кількістю рядків і стовпців

  • Для полегшення доступу до параметрів у діалогових вікнах

  • Для автоматизації виконання складних послідовностей завдань

Можна використати засіб для записування макросів, щоб записати послідовність дій, або створити макрос, ввівши команди Visual Basic для застосунків у редакторі Visual Basic.

 ПРИМІТКА   Для роботи з макросами у Office Word 2007 потрібно відобразити вкладку Розробник

Використання засобу для записування макросів

  1. На вкладці Розробник у групі Код клацніть елемент Записати макрос.

  1. У полі Ім'я макросу введіть ім'я макросу.

 ПРИМІТКА   Якщо назвати новий макрос так само, як вбудований макрос у Office Word 2007, дії нового макросу замінять вбудований макрос. Для перегляду списку вбудованих макросів на вкладці Розробник у групі Кодвиберіть пункт Макроси. У списку Макроси з виберіть пункт Команд Word.

  1. У списку Зберегти макрос у виберіть шаблон або документ, в якому потрібно зберегти макрос.

  2. Введіть опис макросу в полі Опис.

  3. Виконайте одну з таких дій:

    • Щоб розпочати записування макросу без призначення йому сполучення клавіш або кнопки на панелі швидкого доступу, натисніть кнопку ОК.

    • Щоб вивести макрос на панель швидкого доступу, виконайте такі дії:

      1. Виберіть пункт Кнопка.

      2. У розділі Настроїти панель швидкого доступу виберіть документ (або всі документи), для якого потрібно додати макрос на панель швидкого доступу.

      3. У діалоговому вікні Вибрати команди з виберіть макрос, який записується, і натисніть кнопку Додати.

      4. Натисніть кнопку ОК, щоб розпочати запис макросу.

    • Щоб призначити макросу сполучення клавіш, виконайте такі дії:

  1. Виберіть пункт Клавіатура.

  2. У полі Команди виберіть макрос, що записується.

  3. У полі Нове сполучення клавіш введіть бажане сполучення клавіш і натисніть кнопку Призначити.

  4. Натисніть кнопку Закрити, щоб розпочати запис макросу.

  1. Виконайте дії, які повинні ввійти в макрос.

 ПРИМІТКА   Під час записування макросу можна вибирати команди та параметри з допомогою миші, але виділяти текст нею не можна. Для цього слід використовувати клавіатуру. Для отримання додаткових відомостей про використання клавіатури див. Виділення тексту.

  1. Щоб припинити запис дій, натисніть Припинити запис у групі Код.

28. Як створюються в мові VBА меню та діалогові вікна? [9-11]

Створення діалогових вікон

У VBA існують дві можливості створення діалогових вікон, що дозволяють вести інтерактивний діалог з користувачами.

Функція InputBox виводить на екран діалогове вікно, що містить повідомлення і поле введення, встановлює режим очікування введення тексту користувачем або натискання кнопки, а потім повертає значення типу String, що містить текст, введений в поле.

Синтаксис InputBox :

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]