Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_Sem.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
427.82 Кб
Скачать

23. Дайте характеристику основних об’єктів бібліотеки ado (Connection, Recordset, Command та ін).

ADO (Active Data Objects) – технологія доступу до даних, розроблена корпорацією Microsoft. Дуже хороша бібліотека, її рекомендовано використовувати тільки з базами даних Microsoft, а саме MS Access або MS SQL Server. Її так само можна використовувати, якщо специфічний сервер баз даних, який може працювати тільки через ODBC.

Робота з базами даних Access йде через спеціальну надбудову DAO, яка може встановлюватися на комп'ютер разом з програмою Office або йти як окрема установка. Так що якщо програма не буде працювати на комп'ютері клієнта, то треба поклопотатися про установку DAO на цей комп'ютер.

3. Технологія ado

ADO (ActiveX Data Objects - об'єкти даних, побудовані як об'єкти ActiveX) - це частина архітектури універсального доступу до даних від Microsoft. ADO є частиною більш великомасштабної технології під назвою MDAC (Microsoft Data Access Components) . Термін MDAC є загальним позначенням для всіх розроблених компанією Microsoft технологій, пов'язаних з базами даних. До цього набору відносяться ADO, OLE DB, ODBC і ін.

Технологія ADO базується на можливостях СОМ, а саме інтерфейсів OLE DB. OLE DB є інтерфейсом системного рівня, що забезпечує доступ до різних джерел даних, ізолюючи додаток від виду джерела. ADO є високорівневим програмним інтерфейсом для доступу до OLE Db-інтерфейсів. ADO містить набір об'єктів, що використаються для з'єднання з джерелом даних, для читання, додавання, видалення і модифікацій даних.

Згідно термінології ADO, будь-яке джерело даних (база даних, електронна таблиця, файл) називається сховищем даних, з яким за допомогою провайдера даних взаємодіє додаток. Провайдери ADO забезпечують з'єднання додатку, який використає дані через ADO, з джерелом даних (сервером SQL, локальною базою даних, файловою системою і т. д.). Для кожного типу сховища даних повинен існувати провайдер ADO. Провайдер "знає" про місцеположення сховища даних і його зміст, уміє звертатися до даних із запитами і інтерпретувати службову інформацію, яка повертається, і результати запитів з метою їх передачі додатку.

Технологія ADO завоювала популярність в розробників, завдяки універсальності - базовий набір інтерфейсів OLE DB є в кожній сучасній операційній системі Microsoft. Тому для забезпечення доступу додатку до даних достатньо лише правильно вказати провайдер з'єднання ADO і потім переносити програму на будь-який комп'ютер, де є необхідна база даних і встановлена ADO.

Оскільки технологія ADO заснована на стандартних інтерфейсах СОМ, які є системним механізмом Windows, це скорочує загальний об'єм працюючого програмного коду і дозволяє поширювати додатки без допоміжних програм і бібліотек.

3.1 Базові об'єкти ado

Базові об'єкти ADO проведені корпорацією Microsoft і входять в комплект поставки Delphi. Базових об'єктів сім: Connection, Recordset, Command, Parameter, Field, Error і Property.

Базові об'єкти звичайно супроводяться колекціями пов'язаних з ними об'єктів. Наприклад, з об'єктом Connection може бути зв'язано один або декілька об'єктів Error, що фіксують помилки встановлення зв'язку; з об'єктом Recordset - набір об'єктів Field, кожний з яких визначає єдине поле результуючого набору даних; з об'єктом Command - один або декілька об'єктів Parameter, що конкретизують виконання методу Execute цього об'єкту і т.д. У зв'язку з цим говорять про основні (Connection, Recordset, Command) і допоміжні (Parameter, Field, Error і Property) об'єкти ADO.

Connection

Об'єкт Connection використовується для встановлення зв'язку з джерелом даних. З його допомогою проводиться налаштування параметрів з'єднання, об'єкт Connection забезпечує механізм транзакцій. На нього може посилатися довільна кількість об'єктів Command і Recordset. В цьому випадку Connection управляє транзакціями цих об'єктів. З об'єктом зв'язаний набір объктов Error, в якому фіксуються всі помилки, пов'язані з роботою объкта Connection.

RecordSet

Об'єкт Recordset представляє набір записів, отриманих з джерела даних. Цей об'єкт може застосовуватися для додавання, видалення, оновлення і проглядання наборів записів. З об'єктом Recordset автоматично зв'язується набір об'єктів Field, в яких описуються всі поля наборів даних. При створенні об'єкту автоматично створюється і пов'язаний з ним курсор, що забезпечує перегляд, редагування і зміну записів.

Command

Об'єкт Command містить команду, яка застосовується до джерела даних. Команди можуть бути простими SQL - оператори або виклики бережених процедур. В останньому випадку використовується набір об'єктів Parameter об'єкту Command для вказівки інформації про індивідуальні параметри: об'ємі, типі даних, напрямі передачі і значенні. При виявленні помилки з об'єктом связываестя колекція об'єктів Error.

Parameter

Об'єкт Parameter визначає єдиний параметр, який буде використатися при виконанні методу Execute об'єкту Command, тип параметра, розмір і спосіб застосування (вхідний, вихідний, вхідний і вихідний або тільки для читання). При необхідності з об'єктом Command можна зв'язати колекцію об'єктів Parameter для вказівки безлічі параметрів.

Error

Колекція об'єктів Error береже всі помилки, пов'язані з роботою решти об'єктів, і перш за все об'єктів Connection, Command і Recordset.

Field

Об'єкт Field береже всю необхідну інформацію про одне поле набору даних. Оскільки набір даних звичайно містить декілька полів, з об'єктом Recordset зв'язана колекція об'єктів Field. З будь-яким полем Field можна зв'язати довільну колекцію об'єктів Property, визначальних індивідуальні характеристики поля.

Property

Об'єкт Property може бути пов'язаний з будь-яким іншим об'єктом ADO, окрім об'єктів Connection і Error. Він може зберегати як статичні, так і динамічні властивості. Статичних властивостей в об'єкту всього чотири: Name, Type, Value і Attributes. Решта властивостей динамічна і створюються в ході виконання програми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]