Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
s_1_po_15_shpory-1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
68.1 Кб
Скачать
  • 11.Покажіть значущість розгляду соціального світу як сукупності перспектив за Дж.Г.Мідом.

12.Покажіть місце соціальної системи серед інших систем дії за Т.Парсонсом та обгрунтуйте його визначення суспільства як найбільш самодостатньої соціальної системи. З незліченної безлічі людських дій і взаємодій (інтеракцій), що відповідають певним соціальним ролям, складається соціальна система. Парсонс сформулював положення про трикомпонентної структурі соціальної системи, що включає, по-перше, особистісну систему діючих суб'єктів, які мають потребами, орієнтованих на цінності і цілі, по-друге, культурну систему з ціннісним, нормативним і статусно-рольових змістом, що складається з уявлень, вірувань і символів, по-третє, природний контекст, фізичне середовище. Кожна соціальна система являє собою внутрішньо структуровану систему дій, здійснювану одним, декількома або скільки-завгодно великим безліччю індивідів. У своєму розвитку соціальна система повинна прагнути до інтеграції своїх елементів, зміцненню внутрішнього порядку, підтримуванню рівноваги, тобто до самозбереження. Роль сполучних почав виконують такі фактори, як гроші, влада, взаємні очікування і зобов'язання, а також спільні цілі. Для успішного існування системі необхідно виконувати кілька функцій: 1) адаптація до зовнішнього середовища; 2) досягнення поставлених цілей; 3) внутрішня координація та інтеграція; 4) збереження зразків-орієнтирів, що дозволяють дотримуватися обраного напрямку. Всі разом вони дозволяють системі зберігати стійкість і равновесность в межах своїх кордонів і пристосовуватися до мінливих історичним обставинам.Якщо індивіди своїми діями не сприяють самозбереження соціальної системи, то вона своїми активними діями або змушує їх змінити поведінку, або ж виключає їх зі свого складу.

Соціальні системи сучасного типу складалися в результаті трьох революцій - промислової (утвердження ринкових відносин і перетворення грошей в основний фактор контролю за розвитком економіки), демократичної (розширення особистих прав і свобод громадян), освітньої (визначальний вплив освітнього цензу на місце особистості в соціальній системі) .

  • 13.Доведіть можливість аналізу соціальних змін в межах теорії соціальних систем Т.Парсонса.

Соціальний розвиток – це не всякий рух, не будь-яка його зміна, а а лише така, яка пов’язана з більш-менш глибинними його змінами, що ведуть до появи нових суспільних відносин, інститутів, норм, цінностей.Парсонс розробляє теорію соціальних змін з позицій структурно-функціонального аналізу. Він виділяв «зміни рівноваги» та «зміни структури». Зміни рівноваги – зміни в рамках збереження даної системи, зміни структури – перетворення найважливіших структур суспільства. При цьому Парсонс виділяє особливі еволюційні універсали, як такі соціальні структури, поява яких вказує на якісні зміни суспільства, як соціальної системи. Структурна зміна розглядається Парсонсом, як неприродний стан соціальної системи, а відхилення від нього.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]