Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
скф 3.2-2006.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

Особливості (відмінності) репродуційної фотографії від аматорської

1. Фотографування виконується тільки при штучному освітленні.

2. В аматорській фотографії фотографують об`ємні предмети, а в репродуційній - плоскі.

3. Отримані негативи мають великий формат.

4. Оригінали фотографуються, як правило, в масштабі 1:1 чи з невеликим змен-шенням або збільшенням.

5. Одразу після фотографування обробляють.

Репродуціювання картографічних оригіналів виконується за допомогою карто-графічних репродуційних фотоапаратів.

Таким чином ми підійшли до другого учбового питання сьогоднішнього заняття - репродуційні фотоапарати.

Друге питання. Репродукційні фотоапарати - 30 хв.

Репродукційним фотоапаратом (РФА) - називають фотоапарати, які мають можливість з великою точністю і в строго заданому масштабі відтворювати плоскі оригінали.

Репродукційні фотоапарати (РФА) призначені для зйомки прозорих або непрозорих оригіналів у заданому масштабі зображення, проведення операцій маскування та виконання кольороподілу. Розміри зображення змінюються від 30х30 см до 140х140 см, а межі зміни масштабу зйомки – від 10 до 500 % і більше.

У поліграфії використовуються РФА різних типів, але всі вони мають багато спільного в конструкції. Основними вузлами горизонтального РФА є штатив, оригіналоутримувач, освітлювачі, камера, яка складається з об’єктивної стійки, міхурів, коробки матового скла. Найчастіше РФА являє собою стаціонарний устрій великих розмірів, розташований в спеціальному приміщенні (стаціонарі, автомо-більному кунзі, залізнодорожньому вагоні). Зовнішній вигляд РФА представлений на малюнку 1.

Мал. 1. Зовнішній вигляд РФА.

В передній стінці камери вставлений об’єктив 2, а в задній - матове скло 3. Переміщуючи об’єктивну стійку 6 і коробку матового скла 7 уздовж станини 4, на матовому склі отримують зображення оригіналу, який закріплений на оригі-налоутримувачі - Екрані 5. Потім матове скло замінюють на фотоматеріал (фото-пластину або фотоплівку), на якому через деякий час під впливом світла, відбитого від оригіналу, отримується зображення. В поліграфічній промисловості викорис-товуються найрізноманітніші за конструкцією ФА. Але всі вони мають наступні вузли:

- оригіналотримач (призначений для закріплення на ньому оригіналів в строго вертикальному положенні. Оригінал утримується за допомогою вакуума. На оригиналотримачі змонтовано пульт управління, за допомогою якого можна ви-конувати ряд операцій, наприклад, переведення оригиналотримача в горизонтальне положення, вмикання вакууму, освітлювачів. На деяких конструкціях закріплюють фотоелемент для визначення правильної експозиції);

- освітлювальний пристрій (призначений для інтенсивного та рівномірного освіт-лення оригиналу. Він закріплюється на кронштейні, який, в свою чергу, жостко поєд-наний з оригиналоутримувачем. Кронштейн з освітлювачем вільно обертаються нав-коло вертикальної осі, а за допомогою колінного пристрою можуть бути пересунені на деяку відстань від оригиналоутримувача. Для освітлення оригиналів використо-вують ксенонові та галогенні лампи, які мають високу ефективність випромінювання. В польовій картографії найбільше використання знайшли кварцево-галогенні лампи, також продовжують інтенсивно використовувати дугові ліхтарі);

- камера, яка складається з стояка об`єктива, коробки матового скла і з’єднувальних міхурів. Камера пересувається на роліках по рельсам, які закріплені вздовж штатива. Коробка матового скла, також як і стояк об`єктива, може пересуватися незалежно від всієї камери в цілому вздовж штатива. Крім того, коробка матового скла може обертатися навколо вигаданих горизонтальної та вертикальної осей, які перети-наються в центрі матового скла. Цим значно полегшується установка зображення на матовому склі в заданих розмірах - так звана “вгонка”. Для центрування зображення на матовому склі передбачена можливість переміщення об`єктива в площині об`єктивної стойки в горизонталь-ному і вертикальному напрямках.

Всі основні узли ФА, за винятком оригиналотримача, закріплені на станині, інколи її називають штативом, на який монтуються всі інші частини.

Головною частиною камери є об`єктивна частина (об`єктив), яка і будує оптич-не зображення. Зараз в польовій картографії найбільше використання знайшли об`єктиви Индустар 11, 11М, які дозволяють зменшити зображення в 4 рази, збіль-шити в 2 - 3 рази.

Таких можливостей оптики досить для створення топографічних документів, які виготовляються в польових умовах з метою топогеодезичного забезпечення вій-ськ.

Існують дві основні групи апаратів: горизонтальні та вертикальні. Вертікальні в картографії використовуються рідко. Горизонтальні апарати можуть бути однокімнат-ними та двохкімнатними.

В двокімнатних ФА касетна частина знаходиться в темній кімнаті, а інші частини апарата - в світлій, завдяки цьому фотографування можна проводити без використання касет, чим полегшується праця фотографа. Штативи горизонтальних апаратів встановлюють на підлозі або підкріплюють до стелі. Такі горизонтальні апарати називають підвісними. Вони больш зручні в експлуатації.

В однокімнатних ФА всі кути знаходяться в однієї світлій кімнаті: для таких апаратів характерна наявність касети для закріплення фотографічного матеріалу.

Горизонтальні РФА можна класифікувати за наступними ознаками: з нерухо-мим оригіналотримачом, стойкою об`єктива та коробкою матового скла; з рухомим оригіналотримачом, стойкою об`єктива та коробкою матового скла.

Найбільш зручними є ФА, в яких нерухомою є тільки касетна частина. Це по-ліпшує умови роботи фотографа (створюється постійне робоче місце), апарат можна зробити як однокімнатним, так і двохкімнатним, спрощується конструкція апарата.

Крім того, всі ФА поділяються за найбільшим форматом негатива й в за-лежності від формата їх поділяють на ФА:

- малого формата (40x60см);

- середнього формата (80x100см);

- великого формата (більше ніж 80x100см).

В картовиданні цей показник є основним.

Крім того, репродуційні фотоапарати повинні відповідати наступним вимогам :

- головна оптична вісь об’єктива повинна бути чітко перпендикулярна площинам матового скла та оригіналотримача;

- фотокамера повинна мати таке розтягнення міхів, яке б забезпечило фотографування оригіналів в різних масштабах;

- об’єктивна дошка повинна дозволяти застосовувати змінні об’єктиви.

Для стаціонарних умов вітчизняна промисловість випускає фотоапарати ФГ-2М, ФГ-3М, а для польових умов - ФПМ та ФАП-3.

Третє питання. Сучасні горизонтальні фотоапарати - 20 хв.

В картографічному виробництві найбільше використання знайшли горизон-тальні ФА. Сучасні РФА відрізняються від випущених раніше високим ступенем механізації і навіть автоматизації й забезпечують високу точність відтворення об`єктів, які фотографують. В ФА повністю автоматизовані наведення на різкість та установка еквівалентної величини діафрагми, з різних місць виконується дистанційне управління майже всіма робочими операціями. Вони обладнані оптичною системою зі змінними об`єктивами. Так в найбільш поширеному в картографічному виробництві апараті “Климш-Коммодоре” є три об`єктиви з різними фокусними відстанями, які прикріпляються на ковзанчиках, переміщення виконують з пульта керування. Крім того, до цього ФА надаються два додаткових об`єктиви для граничних масштабів, об`єктиви мають оберт по двом вісям (вертикальної і горизонтальної) в межах ±30. В рухомому картографічному комплексі також є два об`єктиви різними фокусними віддалями, які дорівнюють 300 і 400мм (ФПМ) та 450, 600мм (ФАП-3).

В сучасних РФА, крім того, механізована зміна світлофільтров; встановлення обертаючого дзеркала (її ще називають змінною дзеркальною системою; ця система дозволює получати прямі та дзеркальні зображення шляхом заміни дзеркала без зміни положення оригіналотримача об`єктива і коробки матового скла); оберт екрана і касетної частини в різних плосщинах для трансформування зображеннь (в ФА “Климш-Коммодорі” цей устрій називають варіоматом). Не будемо розглядати сутніс-ть роботи варіомата. Однак скажимо, що використовуючи варіомат, можна зменшити звичайні розміри зображення, але зберігти товщину ліній малюнка; при репроду-ціюванні растрових зображень усунути растрову точку і получити тонове зобра-ження; із всієї серії горизонталей на оригиналі відтворити тільки витолщені, усунув-ши проміжні.

На апараті є вимірювальні пристрої для реєстрації положення об`єктива. фото-електричними устроями забезпечується стандартне дозування світла при експо-нуванні; масштабна система призначена для вимірювання прозорих оригиналів. Є інші удосконалення, які поліпшують якість та продуктивність фоторепродуційних робіт.

Закінчуючи заняття, підводимо підсумки заняття, ознайомились з загальною схемою фоторепродуційних робіт; розглянули виробництво оригиналів, які поступаю-ть в картографічне виробництво, з принциповою схемою створення горизонтальних репродуційних фотоапаратів; відмінностями створення сучасних РФА.

Фоторепродуційний процес є першою ланкою в ланцюзі технології створення тиражного відбитку карт, в багатьох випадках він впливає на якість готової продукції. Тобто, знання можливостей цього процесу і вміння виконувати його є необхідними для офіцера-картографа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]