Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
all.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
1.68 Mб
Скачать

Власні хвилі у намагніченому середовищі

Знайдемо нормальні або власні хвилі у намагніченому середовищі. При цьому будемо розглядати виродженні випадки: випадки, коли світло розповсюджується вздовж намагнічування та ортогонально останньому. Будемо використовувати звичайну систему рівнянь Максвелла для середовища, в якому відсутні наведенні заряди та струми.

де - хвильовий вектор.

Для такого середовища при такому наближенні рівняння Максвелла мають наступний вигляд:

- наш тензор

Вводимо вектор

- діелектрична проникність

- вектор нормальної рефракції, так його називають.

При такому введенні , хвильове рівняння запишеться наступним чином:

. Аналогічно

Оскільки у нас анізотропне, розписуємо для спрощення добуток компонент вектора на тензор. Насправді, операцію можна представити у вигляді антисиметричного тензора або у вигляді аксіального вектора:

=

Таким чином, якщо розписати по компонентам векторний добуток, а потім незалежно перемножити так введений тензор на вектор , ми отримаємо одне і те ж. Тобто в такому записі рівняння Максвелла будуть мати вигляд:

;

Отримаємо хвильове рівняння :

Зручність такого запису в тому, що все записано у тензорному вигляді.

- тензорний оператор, а - тензор першого рангу.

1.Світло, вектор або , розповсюджується вздовж намагніченості, припустимо, що середовище намагнічене вздовж z, тобто

і світло

Це відповідає намагніченості зразка вздовж розповсюдження світла ( вздовж [001] ). Для цього випадку тензор буде наступним :

(15)

Позначимо

У хвильове рівняння входить член типу . Для нашого випадку оператор має вигляд :

Знайдемо добуток цих матричних операторів.

де - матричний оператор

Хвильове рівняння тепер запишеться так:

(16)

Підставимо у (16) значення тензора (15) та розпишемо хвильове рівняння по компонентам:

(17)

З третього рівняння випливає, що , тобто хвилі вздовж z – ТЕМ.

Умовою існування ненульового рішення є рівність нулю детермінанта:

Звідси отримуємо:

(18)

Визначимо характер розповсюдження хвиль. Підставимо (18) у систему рівнянь (17):

Ділимо на . Отримуємо

Рівність абсолютних значень та при зсуві фаз між ними означає кругову поляризацію хвиль з напрямком обертання за годинниковою стрілкою і, відповідно, проти годинникової стрілки, якщо дивитися вздовж напрямку розповсюдження. Отже, нормальними ( власними хвилями оптичними ) в поздовжньо намагніченому середовищі – є хвиля з лівою та правою круговими поляризаціями. На характер хвиль впливають тільки гіротропний член . Добавка до у вигляді характеру хвиль не змінює. Вона впливає лише на фазову швидкість лівої та правої хвилі.

Визначимо компоненти та після проходження шару речовини товщиною . Лінійне коливання можна представити у вигляді доданку двох кругових коливань з протилежними напрямками обертань, які ( маються на увазі кругові ) розповсюджуються у речовині з різними хвильовими векторами (тобто фазовими швидкостями). Поклавши, для спрощення, амплітуду хвилі, рівною одиниці, отримаємо:

.

Вводимо

При цьому

З урахуванням цих позначень компоненти полів набудуть вигляду:

Отже, після виходу із шару товщиною отримаємо:

(19)

Дійсність (19) означає, що хвиля залишається лінійно поляризованою, але з поверненою відносно початкового напрямку поляризацією. Це відомий ефект Фарадея. Це унікальний ефект, який не має аналогів у фізиці. Його унікальність полягає в невзаємності. Що мається на увазі ? Якщо слідкувати за напрямком обертання площини поляризації лінійно поляризованого випромінення , що проходить шар намагніченої речовини товщиною , то виявиться для спостерігача, який сидить, наприклад, на хвильовому векторі , що обертання вектора відбувається за годинниковою стрілкою, а після відбиття він довертається у той же бік.

Таким чином, ефект Фарадея може накопичуватися. Цей ефект надзвичайно важливий, що ми підтвердимо у розділі технічних застосувань.

Розглянемо характер власних хвиль у квадратично-намагніченому середовищі, тобто в такому, в якому світло розповсюджується перпендикулярно намагніченості. Нехай

,

тобто тензор в точності співпадає з раніше введеним. Пророблюючи точно таку ж операцію, як і для випадку ефекту Фарадея (я це пропоную вам зробити самостійно), ми отримуємо, що вздовж х розповсюджуються дві хвилі з постійними розповсюдження :

;

Таким чином, намагнічування кристалу зробило його оптично анізотропним. З’явилось дві хвилі типу звичайна та незвичайна, тобто повний аналог оптичного двопроменезаломлення в оптиці. В якості оптичної осі - напрямок намагнічування . Визначимо зміну для нашого випадку:

,

що відповідає намагнічуванню вздовж вісі [001].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]