Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
I_kurs_II_semestr_Informatika.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
191.49 Кб
Скачать

10. Режим Імпорт таблиць у субд ms Access дозволяє:

А безпосередньо вказувати параметри всіх елементів структури таблиці

В вставляти дані в таблицю з інших файлів

С Вибрати поля, що включаються в таблицю, із широкого списку зразків полів різних типів

D Додавати й редагувати табличні дані

    1. балів

Створити базу даних «Ваше прізвище_ група» із трьох таблиць: Оцінки, Телефони й Адреси з даними для восьми - десяти студентів.

  1. Запустіть програму для обробки бази даних Access_________________________________

_____________________________________________________________________________

Створіть нову базу даних з ім'ям файлу - вашим прізвищем: «Прізвище_група» так:

Діалогове вікно Access - Нова база даних - OK. Виберіть свою папку і дайте файлу назву - Створити.

  1. Розгляньте головне вікно БД. Які закладки є в ньому?___________________________

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Активізуйте закладку Таблиці і виконаєте команду Створити.

Виберіть режим конструктора таблиці (У вікні Нова таблиця виберіть режим Конструктор - ОК - відкриється вікно конструктора з назвою Таблиця 1).

Створіть структуру бази даних таким чином Уведіть назви полів і задайте їхні типи: Номер; (числовий), Прізвище (текстовий), Ім'я (текстовий), Математика (числовий), Інформатика (числовий), Фізика(числовий), Література(числовий), Мова (числовий). Назви типів уводити не потрібно, клацніть в поле типу і користуйтеся списком типів, а також вертикальним прокручуванням робочого поля вікна конструктора, щоб переглянути всю структуру.:

  1. Закрийте вікно конструктора таблиці (але не переплутайте з вікном Access) і збережіть структуру таблиці на диску з деякою назвою: Оцінки.

(Файл - Закрити - Так - Замість назви Таблиця1 уведіть назву Оцінки - ОК. Відмовтеся поки що від ключового поля (натисніть на кнопку Нет).

Відкрийте створену таблицю для введення даних.

(У головному вікні БД виберіть таблицю Оцінки і натисніть на кнопку Відкрити)

Введіть у таблицю дані (10 прізвищ).

Якщо потрібно, зменшите ширину стовпців. Результат показати викладачу.

7-9 балів

  1. Для поля Математика задайте властивості: умова на значення і повідомлення у випадку помилки. (В режимі конструктора вибрати поле: Математика, нижче, у вікні: Свойства поля вибрати ліворуч пункт Условие на значение, праворуч вибрати режим ПОСТРОИТЕЛЬ ВЫРАЖЕНИЙЙ(), у вікні, що з’явилось побудувати формулу: =12 Or <12 або <13, нижче вибрати пункт СООБЩЕНИЕ ОБ ОШИБКЕ- написати: Введіть іншу оцінку)

Спробуйте в поле Математика ввести неправильне значення оцінки. Закрийте вікно з повідомленням про помилку і введіть правильне значення оцінки.

  1. Аналогічно створити Условия на значения на всі інші предмети. Перевірити введенням неправильної оцінки

Сховайте перший стовпець________________________________________________________

Поверніть перший стовпець на екран_______________________________________________

3. Видалите другий запис з таблиці___________________________________________________

Доповните таблицю ще двома записами. Записи додаються наприкінці таблиці____________ __________________________________________________________________________________

Включіть панель інструментів Таблиця, якщо вона відключена. Вид - Панелі інструментів - Таблиця.

Упорядкуєте введені записи по зростанню значень якогось поля.

Виділите поле, клацнувши на назві, наприклад Прізвище, і натисніть на стандартній панелі на кнопку Сортування за зростанням. Помітимо, що в деяких російськомовних версіях програми сортування даних відбувається неправильно.

Упорядкуйте записи по убуванню поля Математика, а потім - по зростанню значень поля Номер.

Після перевірки викладачем видалити свою базу даних, якщо Ви закінчили свою роботу.

10-12 балів

1. У тій же базі даних створіть другу таблицю з назвою Телефони, що буде містити номера телефонів тих же студентів. Структура таблиці повинні складатися з таких полів: числового поля НОМЕР і текстові поля Прізвище, Ім'я, Місто, Телефон (зі значеннями: домашній, мобільний, батьків).

2. У конструкторі для типу поля Телефон уключите майстра підстановки і задайте режим Буде уведений фіксований набір значень, натискайте на кнопку Далі і введіть один стовпець із трьох значень: домашній, мобільний, батьків. Перейдіть у режим таблиці і заповните таблицю даними. Під час уведення даних вручну стежте за відповідністю між номерами і прізвищами студентів у двох таблицях. Щоб не вводити ті самі дані двічі, значення перших трьох полів таблиці Оцінки скопіюйте в буфер обміну і вставте їх у таблицю Телефони. Дані в таблицю введіть так, щоб записів, що стосуються одного студента, була різна кількість: 1, 2 чи 3, - у залежності від кількості контактних телефонів. Для цього вставте додаткові записи для студентів, що мають кілька контактних телефонів. Поле Телефон заповнюйте, користаючись створеним списком. Упорядкуйте таблицю по зростанню значень у поле НОМЕР чи Прізвище. Закрийте таблицю зі збереженням на диску.

3. Створіть третю таблицю з назвою Адреси, що буде містити адреси тих же людей. Структура таблиці повинні складатися з трьох полів: числовий НОМЕР і текстових Місто і Вулиця. Заповните таблицю даними.

Після перевірки викладачем видалити свою базу даних.

Висновок:____________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________

Теорія

Робота на Пк

Оформлення звіту

Оцінка викладача:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]