Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зв т.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
66.44 Кб
Скачать

2.3. Аналіз витрат на виробництво і реалізацію продукції (послуг)

Виробництво та реалізація продукції потребують трудових, матеріальних і грошових витрат. Витрати підприємства на спожиті засоби виробництва, предмети праці й оплату праці працівників, виражені в грошовій формі, утворюють собівартість продукції. Витрати на одну гривню продукції визначаються як відношення планових чи фактичних витрат на виготовлення продукції до її вартості в оптових цінах підприємства.

Витрати на виробництво продукції планують та обліковують за двома напрямками: за економічними елементами і за статтями калькуляції.

Елементи витрат – це однорідні за своїм економічним змістом витрати. Розглянемо аналіз за елементами витрат в таблиці 5.

Таблиця 5

Аналіз витрат за економічними елементами на ТОВ «АероСвіт»

Елементи витрат

Роки

2007

2008

2009

2010

Матеріальні витрати

590

1171

1681

1164

Амортизація основних фондів

793

938

1068

633

Витрати на оплату праці

813

936

1440

1122

Відрахування на соціальні заходи

300

348

539

433

Інші витрати

1007

2859

3820

1687

Всього витрат на виробництво

3503

6252

8548

5039

Як свідчать дані таблиці 5 на протязі років витрати зростають, але змінюється їх питома вага в загальному обсязі. Так, у 2005 році найбільшу частку становили витрати на оплату праці та інші витрати, а у 2006-2008 роках найбільшу частку становлять матеріальні витрати.

3. Аналіз фінансово-економічних показників діяльності підприємства

Фінансовий стан підприємства — це показник його фінансової конкурентоспроможності, тобто кредитоспроможності, платоспроможності, виконання зобов’язань перед державою та іншими підприємствами.

Фінансовий аналіз — це засіб оцінювання і прогнозування фінансового стану підприємства на основі його бухгалтерської звітності.

Інформаційною базою аналізу фінансового стану є бухгалтерська фінансова звітність, тобто система показників, які відображають майновий і фінансовий стан підприємства на конкретну дату. Бухгалтерська звітність складається із взаємозв’язаних форм, на основі яких здійснюється аналіз фінансового стану підприємства: 1. П(С)БО № 2 «Баланс», ф. 1. 2. П(С)БО № 3 «Звіт про фінансові результати», ф. 2. 3. П(С)БО № 4 «Звіт про рух грошових коштів», ф. 3. 4. П(С)БО № 5 «Звіт про власний капітал», ф. 4.

3.1. Аналіз ліквідності і платоспроможності підприємства

Ліквідність підприємства – це його спроможність перетворювати свої активи на гроші для покриття всіх необхідних платежів.

Ліквідність підприємства характеризується такими коефіцієнтами:

Коефіцієнт загальної ліквідності л) або коефіцієнт покриття показує, в якій кратності оборотні активи покривають зобов’язання, і характеризує, наскільки зобов’язання можуть бути погашені швидко ліквідними грошовими коштами, цінними паперами та реальною дебіторською заборгованістю.

Коефіцієнт загальної ліквідності відповідає нормативним значенням (> 1) і показує скільки на 1 гривню поточних зобов`язань припадає поточних активів підприємства.

2. Коефіцієнт поточної ліквідності (Кпл) обчислюється як відношення оборотних активів суми власного капіталу і характеризує кратність покриття заборгованості оборотними активами.

Коефіцієнт покриття показує, що оборотних активів достатньо для розрахунків по короткострокових зобов’язань підприємства. Міжнародний досвід показує, що для більшості підприємств коефіцієнт покриття повинен бути на рівні 2 – 2,5. Підприємство, що мають значення коефіцієнту покриття, яке дорівнює 1 – 1,5 характеризуються як такі, що своєчасно погашають борги.

3. Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Кал) характеризує, наскільки короткострокові зобов’язання можуть бути негайно погашені швидко ліквідними грошовими коштами та цінними паперами. Обчислюється як відношення суми грошових коштів та їх еквівалентів і поточних фінансових інвестицій до поточних зобов’язань.

Слід зазначити, що в процесі господарської діяльності визначається теоретично достатнім значення цього коефіцієнту в межах 0,25 – 0,30, тому що строки погашення зобов’язань не настають одночасно.

4. Коефіцієнт швидкої ліквідності (Кшл) – обчислюється, як відношення оборотних активів високої ліквідності до поточних зобов’язань.

Коефіцієнт швидкої ліквідності показує спроможність перетворювати свої активи (крім виробничих запасів) на гроші для покриття необхідних платежів при нормативному значенні – 0,6-0,8.

Платоспроможність - це наявність у підприємства засобів, достатніх для сплати боргів по всіх короткострокових зобов'язаннях і одночасно безперебійного здійснення процесу виробництва і реалізації продукції.

Показник, що характеризує рівень платоспроможності це відношення ліквідних оборотних коштів до суми короткострокової заборгованості. Ліквідні оборотні кошти включають дані II і III поділів активу балансу підприємства за відрахуванням витрат майбутніх періодів і інших активів, тому що засоби по цим двох статтях не можуть бути перетворені в гроші для погашення боргів.