Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Banki_yekzamen_Avtosokhranennyy.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
130.02 Кб
Скачать

34. Бухгалтерський облік операцій з використанням платіжних карток.

Платіжна картка — спеціальний платіжний засіб, що використовується для ініціювання переказування грошей з рахунка клієнта з метою оплати вартості товарів і послуг та отримання грошей у готівковій формі в касах банків, через банківські автомати.

Відповідно до чинного законодавства, міжнародна платіжна система — це платіжна система, в якій платіжна організація може бути як резидентом, так і нерезидентом і яка здійснює свою діяльність на території двох і більше країн та забезпечує переказування грошей з однієї країни в іншу.

Авторизація — процедура отримання дозволу на проведення операції із застосуванням платіжної картки. Під час цієї процедури здійснюється зв’язок з процесинговим центром, де утримується інформація про стан карткового рахунка.

Дебетна платіжна картка використовується для розрахунків за товари та послуги в межах власних коштів на картковому рахунку клієнта. Однак якщо умовами договору з банком передбачено овердрафт, то розрахунки клієнта можуть вийти за межі залишку на його рахунку. Овердрафтце короткостроковий кредит, що надається банком у разі перевищення суми операції за платіжною карткою встановленого ліміту витрат. Сума такого ліміту визначається та установлюється банком виходячи з середньомісячного обороту коштів на рахунку клієнта, «кредитної історії» останнього та інших показників довіри до клієнта. Плата за овердрафт значно вища від плати за звичайний кредит.

Кредитна платіжна картка дає можливість її власникові здійснювати розрахунки за рахунок наданого банком кредиту. Процедура установлення ліміту кредиту банком за картковим рахунком аналогічна процедурі надання кредиту, тобто необхідно мати відповідне забезпечення кредитного ризику. На практиці для такого забезпечення використовують форми гарантійного депозиту, поруки, застави. З одного боку, такий підхід цілком виправданий, оскільки кредитні карткові продукти мають значно вищий ризик несанкціонованих операцій. З іншого боку, це істотно відрізняє вітчизняну кредитну картку від її традиційної зарубіжної моделі.

Банківські операції з платіжними картками можна розподілити на операції емісії та еквайрингу.

Емісія — проведення операцій з відкриття картрахунків і випуску платіжних карток.

До операцій емісії належать: вкладення, перерахування або поповнення коштів на картрахунки шляхом вкладення готівкових коштів через банкомат, касу банку-емітента, банку, що працює за агентською угодою, іншого банку шляхом переказування коштів із своїх поточних або депозитних рахунків, а також з рахунків інших осіб за їх дорученням.

Одночасно платіжні картки можуть бути індивідуальними (приватними) та корпоративними. Індивідуальні (приватні) картки надаються фізичним особам, які здійснюють розрахунки в межах власних коштів на картковому рахунку або наданого банком кредиту. При цьому на одну й ту саму особу може бути відкрито необмежену кількість карткових рахунків. Рахунки можуть бути як у національній, так і в іноземній валюті.

Корпоративні картки надаються підприємствам, організаціям та фізичним особам — суб’єктам підприємницької діяльності.

Для забезпечення розрахунків з використанням банківських платіжних карток банки впроваджують широку мережу обладнання — банкомати, пос-термінали та імпринтери, що забезпечує їм можливість здійснювати другу функцію — еквайринг. Еквайринг — це виконання розрахунків за операціями з використанням платіжних карток. Важливо розрізняти, який банк є еквайром, а який — емітентом.

Банк-еквайр — банк, що здійснює технологічну обробку та забезпечує надання необхідної інформації щодо обслуговування торговців, розрахунків за операції, які здійснені із застосуванням платіжних карток, розрахунків у мережі банкоматів та іншого обладнання.

Банк-емітент — це банк, що є членом платіжної системи та здійснює емісію платіжних карток.

З огляду на те, що історично платіжна картка призначалася для обслуговування розрахунків у торгівлі та сфері послуг, помітно поширюються саме ці операції. Обслуговування торговців і виконання розрахунків з ними за операціями, здійсненими із застосуванням платіжних карток, банк-еквайр проводить на підставі договору.

Для розрахунків між учасниками платіжної системи визначається розрахунковий банк, який виконує міжбанківські розрахунки за операціями з використанням платіжних карток. На балансі цього банку інші банки-учасники відкривають кореспондентські рахунки, за якими здійснюються розрахунки за кліринговою схемою міжбанківських розрахунків.

1. Міжбанківський переказ грошей за операціями, що здійснені в межах України з використанням платіжних карток, виконується розрахунковим банком на основі клірингу або за кожним платіжним повідомленням окремо в порядку, передбаченому нормативно-правовими актами Національного банку України з питань організації міжбанківських розрахунків.

2. У розрахунковому банку для обліку коштів у розрахунках платіжними картками кожному банку — основному члену платіжної системи відкривається кореспондентський рахунок на балансовому рахунку 1600 «Кореспондентські рахунки інших банків» (або використовується раніше відкритий кореспондентський рахунок).

3. Для обліку взаємних грошових зобов’язань та зведення результатів клірингу в розрахунковому банку відкривається кліринговий рахунок на балансовому рахунку 3705 «Клірингові рахунки за розрахунками платіжними картками».

Відображення в бухгалтерському обліку операцій з платіжними картками під час фінансових розрахунків між членами міжнародних платіжних систем

1. Розрахунки з платіжною системою банком — основним членом цієї системи здійснюються після надходження платіжного повідомлення з розрахункового банку.

3. Якщо валюта, у якій здійснюється міжбанківський переказ, не відповідає валюті, переказаній з рахунка клієнта, то банк може виконати операції з купівлі-продажу необхідної валюти на міжбанківському валютному ринку відповідно до установленого порядку.

Незавершені та опротестовані операції з використанням пла­тіжних карток.

Власник карткового рахунка періодично отримує від банку виписку про стан карткового рахунка, який включає всі операції з платіжними картками та комісійні платежі банку за розрахунковий цикл.

Закриття карткового рахунка. Закриття карткових рахунків здійснюється за власним бажанням клієнта або в разі недотримання умов договору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]