Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Школа козацько.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
851.46 Кб
Скачать

10. Історія козацтва. Превентивне виховання.

Підтримання громадського по¬рядку. Проводять джурові й козацькі збори на теми: «Конституцію треба знати, її треба додержувати», «Наступає твоя громадянська зрілість». Беруть посиль¬ну участь у конференції, яку організовують старшоклас¬ники: «Закон на варті інтересів Батьківщини», готують окремі повідомлення про гуманну спрямованість українських законів. Переглядають та обговорюють кінофіль¬ми й вистави, присвячені роботі працівників міліції. Беруть участь у читацькій конференції на те¬му «Працівники міліції в творах українських письменників». Збирають матеріал про відважних міліціонерів ра¬йону, міста.

Знайомляться з постановами державних органів та громадських організацій про поведінку неповнолітніх. Готують питання на правові теми, збирають та аналі¬зують висловлювання великих людей про закони суспіль¬ства, їх важливість і необхідність. Знайомляться з Ос¬новами законодавства про охорону здоров'я, охорону природи, про охорону історичних пам'яток. Читають та обговорюють твори на ці теми.

Проводять тематичні вечори: «Ти і закон», «Закон і совість», вечори запитань і відповідей на правові теми з участю народних дружинників, депутатів місцевих Рад, працівників суду, прокуратури, міліції. Випускають газету, усний журнал «Людина і закон»; готують вистав¬ку книжок на правові теми. Беруть участь у конкурсі на кращий альбом—збірник прислів'їв і приказок про ставлення до закону. Дивляться телепередачі щодо кур¬су «Основи правознавства».

Вчаться самостійно оцінювати вчинки людей і свою поведінку з погляду вимог українського законодавства. Беруть участь у діяльності загонів (клубів) юних друзів міліції, «голубих патрулів». Допомагають козачатам III— IV класів вивчати правила поведінки й додержувати їх, виховувати в собі відповідальне ставлення до громадсь¬ких доручень, почуття колективної та особистої відпо¬відальності (за свою поведінку й поведінку інших), звич¬ку дбайливо ставитися до громадської власності. Допо¬магають дружинникам і місцевим органам влади підтримувати порядок, охороняти природу; беруть участь у чергуваннях та патрулях охорони громадського поряд¬ку в школі й за її межами, організовують допомогу джур «Козацькому прожекторові».

З'ясовують випадки порушення дисципліни в шко¬лі, громадського порядку на вулиці; виступають на джурових, козацьких і класних зборах, перед това¬ришами з критикою власних вчинків, намічають конкрет¬ні шляхи їх усунення. Оцінюють дисципліну в класі, школі, засуджують випадки порушення дисципліни, пра¬вил поведінки, несумлінного ставлення до навчальних і громадських обов'язків, псування майна. Не дозво¬ляють ровесникам робити погані вчинки, порушувати правила громадського співжиття; не проходять повз антигромадські дії навколишніх.

Д. МОЛОДІ КОЗАКИ ТА БЕРЕГИНІ ( УЧНІ 9 – 11 КЛАСІВ )

І. КУЛЬТУРА ТІЛОВИХОВАННЯ

1. Система здоров’я. Здоровий спосіб життя. 2. Козацька військова справа. Військово-патріотичне виховання.

Організовують і проводять вечори, бесіди, лекції та конференції про спорт і туризм, зміцнення здоров'я, загартовування, про важливість фізичного виховання для формування гар¬монійно розвиненої особи; зустрічаються з відомими спортсменами, тренерами, спортивними суддями, спорт¬сменами, медичними праців¬никами та працівниками фізичної культури й спорту.

Постійно стежать за розвитком фізичної культури, спорту й туризму в нашій країні та за рубежем по газе¬тах і журналах, радіо й телебаченню. Переглядають та обговорюють кінофільми на спортивну тематику, відвідують спортивні змагання; читають спеціальну й худож¬ню літературу про спорт, туризм, фізичний розвиток лю¬дини, про видатних спортсменів, тренерів і спортивних суддів, про те, яке місце займають фізична культура, спорт і туризм у житті багатьох видатних людей.

Складають самі правильний режим дня, план занять фізичною культурою, спортом і туризмом, та додержують їх. Суворо додержують правил особистої та громадської гігієни і санітарії. Удосконалюються у вибраному виді спорту, прагнуть до досягнення високих результатів, від¬стоюють спортивну честь колективу на загальношкільних змаганнях. Беруть участь у спортивних змаганнях, спар¬такіадах школи, захищають честь колективу школи на районних, міських, обласних змаганнях; складають норми комплексу “Козацьке здоров’я”, вико¬нують нормативи спортивних розрядів у вибраних видах спорту. В школі й у позаурочний час удосконалюють техніку виконання вправ у спортивній гімнастиці, легкій атлетиці, лижній підготовці, удосконалюють техніку й тактику в спортивних іграх. Беруть участь у Всеукраїнських експедиціях по місцях революційної слави Ко¬зацтва; виконують нормативи на значок « Юний турист » і на спортивні роз¬ряди по туризму. Ведуть краєзнавчу і пошукову роботу згідно із завданнями туристських гуртків та шкільних музеїв. Оволодівають початковою військовою підготов¬кою. Беруть участь у роботі гуртків та секцій військової справи, у змаганнях та конкурсах, які входять до гри «Джура». Беруть участь у роботі оборонно-масових гурт¬ків та секцій ДТСААФ, в олімпіаді ПВП, табірних збо¬рах. Подають першу медичну допомогу, запобігають спортивному травматизму, удосконалюють навички са¬моконтролю в процесі занять спортом.

Проводять роботу інструкторів на громадських заса¬дах за вибраними видами спорту з молодшими школя¬рами та підлітками, організовують і проводять з ними зарядку, фізкультхвилинки. Допомагають готувати мо¬лодших школярів і підлітків до складання норм комп¬лексу “Козацьке здоров’я”.

Організовують будівництво спортивних споруджень на шкільній території та в дворах, стежать за дисципліною, порядком і чистотою на спортивних майданчиках. Про¬водять заняття в туристських гуртках; організовують по¬ходи, екскурсії з молодшими школярами та підлітками по місцях слави Козацтва; працюють по¬мічниками керівників походів — молодшими інструкто¬рами по туризму. Організовують і проводять туристські зльоти та змагання. Проводять роботу гуртків і секцій військової справи.

Організовують і проводять змагання та конкурси, що входять в ігри «Джура» та «Сокіл», олімпіаду ПВП. Особистим прикладом показують молодшим школярам та підліткам правильне ставлення до фізичної культури, спорту й туризму, до громадської санітарії та гігієни.

ІІ. ДУХОВНА КУЛЬТУРА