Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Школа козацько.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
851.46 Кб
Скачать

8. Наука-техніка. Сприяння творчому розвитку особистості.

Вивчають державні документи про оволодіння знаннями та всім багатством світової культури, положення Конституції України про необхід¬ність оволодіння глибокими і міцними знаннями. Про¬водять козацькі збори: «Право на освіту в Україні гарантується Конституцією», «Знання по¬трібні, як гвинтівка в бою», «НТР та наша навчальна праця». Слухають лекції, переглядають та обговорюють кінофільми про найважливіші досягнення нашої науки («Космічна епопея», «Вітчизняна наука і космос», «Нау¬ка на службі миру», «Наука і мужність»). Проводять зустрічі з передовиками виробництва, науки, культури; беруть посильну участь у пошуково-дослідній та раціона¬лізаторській діяльності з підприємствами — шефами, радгоспами, колгоспами, навчальними закладами; нав¬чаються в гуртках «Юний винахідник», «Математика і виробництво», «В світі техніки». Беруть участь у робо¬ті шкільних лекторіїв, розповідають ровесникам і молодшим товаришам про вимоги до освітнього рівня мо¬лоді, про роль науки в сучасному суспільстві. Визна¬чають свої нахили, здібності, вибирають один з можли¬вих шляхів здобуття середньої освіти (загальноосвітня школа, середній спеціальний навчальний заклад, профе¬сійно-технічне училище), знайомляться з потребами сво¬го району в різних професіях; вивчають ту галузь ви¬робництва, в якій збираються працювати. Беруть участь у зустрічах із спеціалістами промислового та сільсько¬господарського виробництва, транспорту, сфери обслу¬говування, з учнями та викладачами технікумів і про¬фесійно-технічних училищ.

Створюють інформаційні центри «В світі цікавих фактів», «Це цікаво»; оформляють стенди, випускають усні журнали; проводять вечори наукової фантастики, конкурси захисту фантастичних проектів, предметних га¬зет та бюлетенів, вечори розгаданих і нерозгаданих таєм¬ниць, запитань і відповідей; навчаються в предметних гуртках, клубах за інтересами; беруть участь у роботі дитячих технічних станцій, лабораторій. Удосконалю¬ють навички роботи з топографічною картою, користу¬ються різними видами карт, складають економіко-географічні характеристики галузей народного господарства України, районів, міст. Використовують місцевий географічний матеріал, аналізують та оброб¬ляють дані, пов'язані з його економікою, місцевими гео¬графічними природними умовами. Креслять діаграми, графіки та схеми виробничих зв'язків, картосхеми про¬мислових і транспортних вузлів з позначенням вантажо¬потоків. Ведуть щоденники екскурсій, походів, беруть участь у козацьких зборах («Як ти організовуєш свою навчальну працю вдома», «Світ тво¬їх інтересів»); беруть участь у гуртках і семінарах з наукової організації праці «Учись учитися»; знайомлять¬ся з літературою народів України; вивчають та аналізують її найбагатші національні традиції; дивляться телепере¬дачі «Винахідник», «Українська мова», «Книга в твоєму житті» та ін. Проводять олімпіади з навчальних пред¬метів, виготовляють навчальні посібники для шкільних кабінетів, вивчають фотоапарат, проекційний ліхтар, епі¬діаскоп, кіноапарат, кінокамеру, магнітофон, комп’ютер; керують технічними та предметними гуртками, пізнавальними іг¬рами учнів молодших класів. Проводять у загонах олім¬піади, конкурси юних знавців фізики, історії, географії, любителів природи тощо, організовують вечори цікавої науки; знайомляться з життям та діяльністю вчених України, інших країн, з їхніми видатними науко¬вими відкриттями; готують огляди робіт юних натура¬лістів. Оформляють стенди «Хочу все знати», «Новини науки і техніки»; набувають навичок групової роботи при розв'язуванні завдань підвищеної складності; бе¬руть участь в охороні природи, рослин і тварин.

Беруть участь у підготовці та проведенні громадських оглядів знань, у змаганні між класами за право рапор¬тувати трудовим колективам про успіхи в навчанні; ви¬користовують раніше набуті вміння та навички у процесі розв'язання колективних пізнавальних завдань; беруть активну участь у роботі органів учнівського само¬врядування, спрямованій на організацію пізнавальної діяльності в позаурочний час; наслідують девіз козацької організації «Жодного відстаючого поряд»; зу¬стрічаються з ученими, представниками підприємств про¬мисловості, сільського господарства, сфери обслугову¬вання; звітують перед трудовими колективами про взяті зобов'язання. Ведуть у колективі активну боротьбу за знання, допомагають відстаючим.

Учаться раціонально організовувати навчальну пра¬цю; удосконалюють навички складання математичних розрахунків, різних вимірів та геометричних побудов; оволодівають технікою проведення фізичного, хімічного, біологічного експерименту. Учаться застосовувати здо¬буті знання під час розв'язання завдань, виконання най¬простіших розрахунків практичного характеру. Готують повідомлення за джерелами, письмово та усно рецен¬зують роботи товаришів; самостійно записують основні положення розповідей та лекцій учителя, вчаться виді¬ляти і запам'ятовувати головне з прочитаного; розв'я¬зують пізнавальні завдання; учаться встановлювати причинно-наслідкові залежності, аналізувати факти, зна¬ходити закономірності, вникати у предмети або явища, що вивчаються, виявляти їх особливості, йти від фактів до висновків. Пишуть твори на матеріалі прочитаного та на власному життєвому досвіді, удосконалюють куль¬туру усної та писемної мови; виступають з доповідями й повідомленнями, знаходять необхідну літературу в ка¬талогах, складають бібліографічні довідки. Роблять ви¬писки, складають відгуки про прочитане, обговорюють рекомендовані для позакласного читання книжки, скла¬дають бібліографію книжок і статей, учаться конспекту¬вати статті, беруть участь у роботі клубів любителів книжки, обговорюють рекомендовані питання «Як пра¬вильно читати книжки», «Як навчитися правильно знахо¬дити потрібну літературу». Учаться самостійно здобува¬ти знання, користуючись книжками, довідниками, гра¬фіками, таблицями та іншими джерелами; учаться складати усні й письмові звіти про виконання навчальних та позанавчальних завдань; самостійно складають і ви¬конують план домашнього читання, читають спеціальні журнали.

Формують громадську думку колективу класу, козацької групи, класної козацької організації, спрямовану на запобігання недисциплінованості й за¬судження її, виховують нетерпиме ставлення до пропус¬кання уроків та факультативних занять, порушень ре¬жиму дня, невиконання домашніх завдань, недбалого поводження з підручниками, навчальними посібниками.

ІУ. СОЦІАЛЬНА КУЛЬТУРА