Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСОБЛИВОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ НА ПІДПРИЄМСТВАХ...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
152.06 Кб
Скачать

3. Звітність суб'єктів малого підприємництва

Всі організації зобов'язані складати на основі даних синтетичного і аналітичного обліку бухгалтерську звітність.

В даний час загальні вимоги до порядку складання бухгалтерської звітності і подання її користувачам встановлені Федеральним законом від 21.11.1996 р. N 129-ФЗ "Про бухгалтерський облік", Положенням ведення бухгалтерського обліку та бухгалтерської звітності в РФ, затвердженим Наказом Міністерства фінансів РФ від 29.07.1998 р. N 34н, Положенням з бухгалтерського обліку 4 / 99 "Бухгалтерська звітність організації", затвердженими наказом Мінфіну РФ від 06.07.1999 р. N 43н, а також Наказом Мінфіну РФ від 22.07.2003 р. N 67н "Про форми бухгалтерської звітності організації ".

У відповідності з перерахованими актами бухгалтерська звітність організацій, за винятком звітності бюджетних організацій, а також громадських організацій (об'єднань) та їх структурних підрозділів, які не здійснюють підприємницької діяльності і не мають крім вибулого майна оборотів з реалізації товарів (робіт, послуг), складається з:

а) бухгалтерського балансу (форма N 1);

б) звіту про прибутки і збитки (форма N 2);

в) додатків до них, зокрема звіту про зміни капіталу (форма N 3), звіту про рух грошових коштів (форма N 4), додатки до бухгалтерського балансу (форма N 5);

г) аудиторського висновку, що підтверджує достовірність бухгалтерської звітності організації, якщо вона відповідно до федеральних законів підлягає обов'язковому аудиту;

д) пояснювальної записки.

Згідно з п. 3 Вказівок про обсяг форм бухгалтерської звітності, затверджених Наказом Мінфіну РФ від 22.07.2003 р. N 67н, суб'єкти малого підприємництва, не зобов'язані проводити аудиторську перевірку достовірності бухгалтерської звітності відповідно до законодавства Російської Федерації, можуть прийняти рішення про подання бухгалтерської звітності в обсязі показників за групами статей Бухгалтерського балансу і статтями Звіту про прибутки та збитки без додаткових розшифровок у зазначених формах і мають право не подавати у складі бухгалтерської звітності Звіт про зміни капіталу (форма N 3), Звіт про рух грошових коштів (форма N 4) , Додаток до бухгалтерського балансу (форма N 5), пояснювальну записку.

Суб'єкти малого підприємництва, зобов'язані проводити аудиторську перевірку достовірності бухгалтерської звітності відповідно до законодавства Російської Федерації, мають право не подавати у складі бухгалтерської звітності Звіт про зміни капіталу (форма N 3), Звіт про рух грошових коштів (форма N 4), Додаток до бухгалтерського балансу (форма N 5) за відсутності відповідних даних.

Крім того, як правило, суб'єкти малого підприємництва не відносяться до числа осіб, які мають щорічно піддаватися обов'язковому аудиту відповідно до ст. 7 Федерального закону від 07.08.2001 р. N 119-ФЗ "Про аудиторську діяльність". Тому малі підприємства зазвичай надають тільки бухгалтерський баланс і звіт про прибутки та збитки.

Слід мати на увазі, що малі підприємства, які отримують бюджетні кошти, у складі бухгалтерської звітності зобов'язані представляти звітну інформацію про характер використання бюджетних коштів за формами, встановленими Міністерством фінансів Російської Федерації. [4]

В даний час питання, пов'язані зі статистичною звітністю малих підприємств, врегульовані Постановою Федеральної служби державної статистики від 24.01.2006 р. N 4 "Про затвердження Порядку заповнення та подання форми державного статистичного спостереження N ПМ" Відомості про основні показники діяльності малого підприємства ".

Названа форма введена в дію зі звіту за 1 квартал 2006 року відносно комерційних організацій, що є суб'єктами малого підприємництва.

Для малих підприємств, що застосовують спрощену систему оподаткування, зберігається діючий порядок подання статистичної звітності (п. 4 ст. 346.11 НК РФ). Дані підприємства представляють форму N ПМ на загальних підставах.

Фізичні особи, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, форму державного статистичного спостереження N ПМ не представляють. Форма державного статистичного спостереження N ПМ служить тільки для отримання зведеної статистичної інформації і не може бути надана третім особам без згоди організації, що представила статистичну інформацію за вказаною формою.

Малі підприємства відомості за формою N ПМ представляють щоквартально наростаючим підсумком за період з початку звітного року і за відповідний період минулого року. [5]

Висновок

З 1 січня 2008 р . вступив в силу Федеральний закон від 24.07.2007 N 209-ФЗ "Про розвиток малого і середнього підприємництва в Російській Федерації". Поняття суб'єктів малого та середнього підприємництва відповідно до нового закону зазнало деяких змін. Так, до суб'єктів малого та середнього підприємництва новим Законом відносяться (ст. 4 Закону N 209-ФЗ): споживчі кооперативи та комерційні організації; індивідуальні підприємці; та селянські (фермерські господарства).

Причому перераховані вище суб'єкти повинні відповідати наступним критеріям: тільки для юридичних осіб - обмеження 25% сумарної частки участі в статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) РФ, суб'єктів РФ, муніципальних утворень, іноземних юридичних осіб, іноземних громадян, громадських і релігійних організацій ( об'єднань), благодійних та інших фондів, а також частки участі юридичних осіб, які не є суб'єктами малого і середнього підприємництва. Виняток становлять активи акціонерних інвестиційних фондів і закритих пайових інвестиційних фондів.

Перший критерій - обмеження середньої чисельності працівників (незалежно від сфери діяльності) за попередній календарний рік:

- Для середніх підприємств - від 101 до 250 осіб;

- Для малих підприємств - до 100 осіб.

Причому серед малих підприємств законодавець виділив мікропідприємства, середня чисельність працівників яких становить до 15 осіб.

Другий критерій - виручка від реалізації товарів (робіт, послуг) без урахування ПДВ, яка визначається відповідно до норм НК РФ, або балансова вартість активів (залишкова вартість основних засобів і нематеріальних активів), яка визначається відповідно до законодавства РФ про бухоблік, за попередній календарний рік не повинні перевищувати граничні значення, встановлені Урядом Російської Федерації.

Категорія суб'єкта малого чи середнього підприємництва змінюється лише у випадку, якщо граничні значення вище або нижче граничних встановлених значень середньої чисельності і показників виручки, протягом двох календарних років, наступних один за іншим.

Керівник малого підприємства може залежно від обсягу облікової роботи:

- Створити бухгалтерську службу як структурний підрозділ, очолюване головним бухгалтером;

- Ввести в штат посаду бухгалтера;

- Передати на договірних засадах ведення бухгалтерського обліку спеціалізованій організації (централізованої бухгалтерії) або бухгалтерові-фахівцеві;

- Вести бухгалтерський облік особисто.

Велике значення для суб'єктів малого та середнього підприємництва має така пільга, як можливість вести бухгалтерський облік і складати бухгалтерську звітність за спрощеною системою.

У першу чергу суб'єктам малого підприємництва Типовими рекомендаціями щодо організації бухгалтерського обліку для суб'єктів малого підприємництва запропоновано спрощений план рахунків бухгалтерського обліку.

Слід зазначити, що спрощені правила обліку припускають відмову від застосування деяких бухгалтерських стандартів, в числі яких ПБО "Облік розрахунків з податку на прибуток" ПБУ 18/02, утв. Наказом Мінфіну Росії від 19.11.2002 N 114н. На сьогоднішній день він залишається одним з найбільш складних в застосуванні бухгалтерських стандартів, зобов'язуючим організації вести на базі бухгалтерського податковий облік.

Форму ведення бухгалтерського обліку вибирає головний бухгалтер за погодженням з керівником малого підприємства залежно від кількості операцій і об'єму документообігу, досвіду і кваліфікації фахівців бухгалтерської служби, наявності обчислювальних засобів і програмного забезпечення, а також від сформованих традицій на підприємстві. Бухгалтерський облік у малих підприємствах може бути організований за звичайній формі обліку: журнально-ордерною, журнал-головна, автоматизованої і т.п.

На малих підприємствах, що здійснюють незначну кількість господарських операцій (як правило, не більше ста), Типові рекомендації з організації бухгалтерського обліку для суб'єктів малого підприємництва, затверджені наказом Мінфіну РФ від 21.12.1998 р. N 64н рекомендують застосовувати спрощену форму, яка включає в себе :

1) просту форму бухгалтерського обліку (без використання регістрів бухгалтерського обліку майна малого підприємства);

2) форму бухгалтерського обліку з використанням регістрів бухгалтерського обліку майна малого підприємства.

Всі організації зобов'язані складати на основі даних синтетичного і аналітичного обліку бухгалтерську звітність.

Згідно з п. 3 Вказівок про обсяг форм бухгалтерської звітності, суб'єкти малого підприємництва, не зобов'язані проводити аудиторську перевірку достовірності бухгалтерської звітності відповідно до законодавства Російської Федерації, можуть прийняти рішення про подання бухгалтерської звітності в обсязі показників за групами статей Бухгалтерського балансу і статтями Звіту про прибутки та збитки без додаткових розшифровок у зазначених формах і мають право не подавати у складі бухгалтерської звітності Звіт про зміни капіталу (форма N 3), Звіт про рух грошових коштів (форма N 4), Додаток до бухгалтерського балансу (форма N 5), пояснювальну записку .

Суб'єкти малого підприємництва, зобов'язані проводити аудиторську перевірку достовірності бухгалтерської звітності відповідно до законодавства Російської Федерації, мають право не подавати у складі бухгалтерської звітності Звіт про зміни капіталу (форма N 3), Звіт про рух грошових коштів (форма N 4), Додаток до бухгалтерського балансу (форма N 5) за відсутності відповідних даних.

Для малих підприємств, що застосовують спрощену систему оподаткування, зберігається діючий порядок подання статистичної звітності. Дані підприємства представляють форму N ПМ на загальних підставах. Фізичні особи, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, форму державного статистичного спостереження N ПМ не представляють.