Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гетта.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
13.61 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

  1. Вивчити конструкцію підсилювача керма.

  2. Включити насос і визначити струм двигуна і тиск у напорній магістралі

  3. Обертаючи кермо зафіксувати покази приладів при підйомі підсилювача та його опусканні.

  4. Обчислити потужність, що споживає гідропривод на різних режимах.

Завдання до роботи

1. Ознайомтесь з лабораторною установкою.

2. Поставте золотник в нейтральне положення.

3. Включіть електродвигун приводу насоса.

4. Зніміть покази ватметра і манометра.

5. Рульовим штурвалом поставте золотник до повороту автомобіля в певну сторону і знову зніміть покази ватметра і манометра. Повторіть включення в різні сторони і зробіть висновок.

6. Складіть звіт про роботу.

Завдання для самостійної роботи

Метою даної лабораторної роботи є з’ясування принципу роботи

слідкуючого гідравлічного приводу, який використовується в багатьох машинах. Тому перш за все треба з’ясувати принцип його роботи.

В процесі виконання роботи зверніть увагу на рух масла при переміщенні автомобіля «прямо» при поворотах «на ліво» та «на право».

Дайте відповіді на запитання:

1. Чи не заважатиме гідропідсилювач повороту коліс,якщо раптом вийде з ладу насос ?

2. Як зміниться зусилля повороту зимою, коли від’ємна температура в навколишньому середовищі (коли зростає густина масла) ?

3. Якого типу насоси використовують в гідропідсилювачах рульового управління в сучасних машинах ?

4. Намалюйте схему установки гідропідсилювача в легкових автомобілях.

5. З’ясуйте, якої потужності та продуктивності треба взяти насос, щоб він відповідав умовам роботи рульового управління.

6. Яка різниця між схемами гідропідсилювачів в лабораторній роботі і задачі №1 ?

При розв’язанні задач зверніть увагу на схематичні зображення насоса, розподільника і т.д. Уважно віднесіться до описання принципу роботи

гідросхеми, на основі якої сформульована умова задачі.

Задача 1

На рисунку показана принципова схема слідкуючого гідроприводу, який може бути використаний як гідропідсилювач рульового управління автомобіля (трактора чи зернозбирального комбайна). Робоча рідина під тиском Рн подається від насоса до золотникового розподільника 1 і, пройшовши через частково відкрите вікно 2, поступає в ліву порожнину гідроциліндра 3. Поршень 4 переміщається вправо, а рідина з правої його порожнини повертається до розподільника і через вікно 5 прямує на злив під тиском Рз. Шток гідроциліндра 3 жорстко з’єднаний з корпусом розподільника 1, тому він повторює рух золотника управління 6 і дає при цьому навантаження F. Визначити, яку величину відкриття вікон Х = Хн = Хз слід підтримувати в розподільнику, щоб забезпечити рух поршня 4 із швидкістю n при навантаженні на штоку F.

Задачу розв’язати при наступних даних: Рн = 16 МПа; Рзл = 0,02 МПа; n = 60 м/с; D = 80 мм; dш = 30 мм; dз = 15 мм; F = 50 кН; коефіцієнт витрати вікон розподільника = 0,64; густина мастила = 900 кг/м3. (Вікна розподільника розглядати як щільові отвори площею d3Х. Опором каналів і трубопроводів знехтувати.)

Рис. 14.3